Čaj od brusnice: Zašto ga je dobro piti?

Čaj od brusnice je iznimno učinkovit za infekcije mokraćnog sustava. Dobro ga je češće piti zbog zdravlja srca i imunološkog sustava.

Zbog vrlo oštrog i kiselog okusa, brusnice se rijetko jedu sirove. Zapravo se najčešće konzumiraju kao čaj ili sok, koji se obično zaslađuje i miješa s drugim voćnim sokovima. Ostali proizvodi od brusnice uključuju džemove, suhe brusnice te praške i ekstrakte koji se koriste kao dodaci prehrani.

Čaj od brusnice je čaj koji se kuha s cijelim brusnicama, a radi okusa se možde dodati malo klinčića i cimeta. Dok brusnice krčkaju, počinju puštati sokove i široku paletu antioksidanata, vitamina i minerala, što ga čini ukusnim i izuzetno hranjivim čajem. U ovom čaju postoje antocijani i flavonoli, zajedno s kofeinskom kiselinom, resveratrolom i brojnim taninima.

Nutritivni profil brusnice

Svježa brusnica gotovo je 90% vode, a ostatak su uglavnom ugljikohidrati i vlakna.

Glavni hranjivi sastojci u 1 šalici (100 grama) sirovih, nezaslađenih brusnica su:

 • Kalorije: 46
 • Voda: 87%
 • Proteini: 0,4 grama
 • Ugljikohidrati: 12,2 grama
 • Šećer: 4 grama
 • Vlakna: 4,6 grama
 • Masnoća: 0,1 grama

Ostatak čine netopiva vlakna – poput pektina, celuloze i hemiceluloze – koja prolaze kroz vaša crijeva gotovo netaknuta.

Nutritivni profil brusnice
Foto: Pixabay

Brusnice sadrže i topiva vlakna. Iz tog razloga, pretjerana konzumacija brusnica može uzrokovati probavne simptome, poput proljeva.

Brusnice su bogat izvor nekoliko vitamina i minerala, posebno vitamina C, E i K1 te mangana i bakra.

Čaj od brusnice – blagodati za zdravlje

Najistaknutije blagodati čaja od brusnice uključuju liječenje infekcija mokraćnog sustava, poboljšanje zdravlja srca i promicanje zdravlja zubi.

1. Infekcije mokraćnog sustava

Razlog zbog kojeg žene toliko vole ovaj čaj je taj što može brzo izliječiti infekcije mokraćnog sustava, koje prilično utječu na žene. Brusnice sadrže jedinstvene fitonutrijente poznate kao proantocijanidini tipa A ili kondenzirani tanini.

Proantocijanidini tipa A sprječavaju spajanje E. coli na sluznicu mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava, što brusnicu čini potencijalnom preventivnom mjerom protiv infekcije mokraćnog sustava.

2. Zdravlje srca

U čaju od brusnice nalazi se više od 20 antioksidativnih spojeva, u rasponu od antocijanina do tanina i flavonola. Ova visoka koncentracija čini ovaj čaj izvrsnim sredstvom za sprečavanje oksidacijskog stresa i neutralizaciju slobodnih radikala, čime se sprječavaju brojne kronične bolesti srca.

3. Stres

Kvalitete ovog čaja za ublažavanje stresa dobro su poznate, kao i učinci brusnice na uravnoteženje hormona, koji mogu poboljšati raspoloženje i smiriti tjeskobu.

4. Zdravlje zubi

Neki znanstvenici smatraju da neki od spojeva u brusnici sprječavaju ljepljenje naslaga na zube, istovremeno uklanjajući određene bakterijske infekcije koje mogu oštetiti desni i zube.

5. Prevencija raka želuca i čira

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) smatra se glavnim uzrokom raka želuca, upale želuca i čira. Brusnice sadrže proantocijanidine tipa A koji mogu smanjiti rizik od raka želuca, sprečavajući da se H. pylori prikači na sluznicu.

6. Imunološki sustav

Brusnice nisu bogate samo antioksidansima, već i vitaminima i mineralima. Čaj od ovog voća može poboljšati zdravlje imunološkog sustava i spriječiti razne uobičajene infekcije.

Ovaj voćni čaj ima i moguće nuspojave, poput povišenog rizika od bubrežnih kamenaca. Budući da brusnice imaju prilično visoku razinu oksalata, mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca, ako se prekomjerno konzumiraju. Stoga, ako već imate problema s bubrezima, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom prije nego što dodate ovaj čaj u svoju uobičajenu zdravstvenu rutinu. Pretjerana konzumacija može uzrokovati i želučane tegobe i proljev.

Recept za čaj od brusnice
Foto: Pixabay

Raj od brusnice – recept

Čaj od brusnice izuzetno je jednostavan za napraviti.

Sastojci:

 • 2 litre vode
 • 2 šalice svježih ili smrznutih brusnica
 • 1 štapić cimeta (nije nužno)
 • 2-3 klinčića zbog okusa (nije nužno
 • limunov sok (po želji)
 • med ili smeđi šećer

U veliku posudu na štednjaku dodajte 8 šalica vode. U vodu dodajte brusnice i začine. Pirjajte sve 30 minuta. Dodajte malo limunovog soka. Procijedite brusnice, cimet i klinčiće. Poslužite toplo sa žlicom meda. Preostali čaj možete spremiti u hladnjak za kasniju upotrebu.

PROČITAJTE JOŠ: