Čaj od lavande: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Čaj od lavande: Ljekovita svojstva koja trebate znati
Foto: Pexels

Čaj od lavande lako možete napraviti kod kuće. Možete koristiti i lavandino ulje za aromaterapiju i masažu. Lavanda ima brojna ljekovita svojstva.

Čaj od lavande pravi se tako da ljubičaste pupoljke biljke Lavandula angustifolia prelijete vrućom vodom.

Smatra se da ovaj čaj smiruje živce, vodi boljem snu, poboljšava zdravlje kože i pruža mnoge druge blagodati.

U nastavku donosimo 4 ljekovita svojstva pripravaka od lavande.

1. Čaj od lavande poboljšava poremećaje raspoloženja

Lavanda se koristi kao aromaterapijsko sredstvo i dodatak za pomoć kod anksioznosti, depresije i umora.

Studije sugeriraju da spojevi u lavandi mogu potaknuti aktivnost na određenim dijelovima mozga i utjecati na prijenos impulsa između moždanih stanica na načine koji poboljšavaju raspoloženje i stvaraju smirujući učinak.

Također se pokazalo da i miris ekstrakta lavande i ulja lavande poboljšava raspoloženje i smiruje um.

Jedno istraživanje na 80 novih majki na Tajvanu otkrilo je da su one koje su pile 1 šalicu (250 ml) čaja od lavande dnevno, tijekom dva tjedna, osjećale manji umor i bolje raspoloženje.

2. Može poboljšati san

Smatra se da smirujući učinak lavande u tijelu poboljšava san.

Jedno istraživanje na 158 novih majki u postporođajnom razdoblju otkrilo je da su žene koje su 10 puta duboko udisale miris lavande 4 dana u tjednu, kroz 8 tjedana, imale znatno bolji san.

Drugo istraživanje na 79 studenata koji su prijavili probleme sa spavanjem pokazalo je da pravilna higijena spavanja i udisanje lavande poboljšavaju kvalitetu sna. Flastere s mirisom lavande noću su nanosili na prsa.

Na temelju ovih rezultata, moguće je da šalica čaja od lavande prije spavanja može pomoći da bolje spavate.

3. Čaj i ulje od lavande mogu umiriti menstrualne grčeve

Grčevi u donjem dijelu trbuha prije ili za vrijeme menstruacije čest su problem žena. Lavanda može pomoći kod osjećaja nelagode.

Konkretno, jedno istraživanje na 200 mladih žena u Iranu otkrilo je da miris lavande 30 minuta dnevno u prva 3 dana menstrualnog ciklusa znatno smanjuje bolne grčeve nakon 2 mjeseca.

Druga istraživanja sugeriraju da masaža esencijalnim uljem lavande također pomaže kod menstrualnih grčeva, kao i ispijanje 2 šalice čaja preko dana.

4. Lavanda može poboljšati zdravlje kože

Pokazalo se da ulje lavande ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Koristi se u lokalnim aplikacijama za pomoć u borbi protiv akni, poboljšanju upalnih stanja kože, poput psorijaze, i zacjeljivanju rana ili ogrebotina.

Jedno istraživanje na štakorima otkrilo je da lokalna primjena ulja lavande svaki drugi dan tijekom 14 dana značajno smanjuje područje rana. To je uglavnom zbog toga što je ulje lavande potaknulo sintezu proteina kolagena.

Kako napraviti čaj od lavande?

Da biste napravili čaj od lavande, vrećice čaja kupljene u trgovini možete staviti u vruću vodu ili sami kuhati. Prelijte 1 šalicu (250 ml) vode preko 1/2 žlice pupoljaka lavande i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Kao i kod većine biljnih čajeva, postoje i neke mjere opreza koje treba uzeti u obzir. U jednom istraživanju dogodilo se nekoliko slučajeva nenormalno brzog otkucaja srca nakon pijenja čaja od lavande.

Što se tiče ekstrakta lavande, dostupan je u obliku ulja i dodataka. Ne postoje standardizirane doze za suplemente, a ulja lavande treba koristiti oprezno. Ulje lavande ne smije se gutati.

Za lokalnu upotrebu, pomiješajte nekoliko kapi ulja lavande s baznim uljem, poput kokosovog ili jojobinog ulja, prije nego što ga utrljate u kožu. Ne nanosite nerazrijeđeno ulje lavande na kožu, jer to može izazvati iritaciju i upalu.

Prije upotrebe lavande razgovarajte sa svojim liječnikom ako ste trudni, dojite ili imate ozbiljne zdravstvene probleme.

PROČITAJTE JOŠ: