Čaj od lipe: Zašto je toliko zdrav?

Čaj od lipe nastaje kuhanjem suhog cvijeća, a ponekad i lišća i kore drveta lipe. U nastavku otkrijete ljekovitost ovoga izvrsnog čaja.

Lipa (lat. Tilia) biljni rod iz porodice sljezovki kojemu pripada 42. vrsta drveća, čija stabla dosežu visinu od 25 do 30 metara, a starost i do nekoliko stotina godina. Cvjetovi lipe su mali, zelenkastožute boje, ugodnog mirisa i grupirani u kitama. Cvjetanje traje 2 do 3 tjedna, a nekad se dogodi da prođe i za 5 do 6 dana, piše hr.wikipedia.org.

Čaj od lipe: ljekovitost i priprema

Čaj od lipe ne samo da ima izvrstan okus i divnu aromu, već se stotinama godina koristi i u ljekovite svrhe.

1. Može potaknuti opuštanje

Čaj od lipe cijenjen je stotinama godina zbog svojih snažnih sedativnih svojstava. Sjedenje i uživanje u toploj šalici čaja može biti samo po sebi utješan ritual.

Lipino cvijeće koristilo se u narodnoj medicini za poticanje opuštanja i ublažavanje simptoma tjeskobe, a čini se da neke studije podržavaju ove tvrdnje. Istraživači su zaključili da ekstrakt lipe oponaša aktivnost gaba-aminomaslačne kiseline (GABA), kemikalije u mozgu koja inhibira razdražljivost u ljudskom živčanom sustavu.

2. Smanjenje upale i boli

Antioksidansi su spojevi koji pomažu u borbi protiv upale, potencijalno smanjujući rizik od bolesti. Flavonoidi su vrsta antioksidansa u lipinom cvijeću, dok su tilirozid, kvercetin i kempferol posebno povezani s lipinim pupovima.

Mogućnost smanjenja upale važan je dio svakog medicinskog tretmana. Kvercetin je dokazano učinkovit protiv upala, osobito u srcu i ostatku kardiovaskularnog sustava.

Tilirozid je snažan antioksidans koji djeluje uklanjanjem slobodnih radikala u vašem tijelu. Slobodni radikali mogu uzrokovati oksidacijska oštećenja, što može dovesti do upale.

Pokazalo se i da čaj od lipe ublažava bol, osobito bol koja je povezana s iritacijom kože, grčevima mišića i zglobova.

Osim toga, čaj od lipe ima umirujući sastojak poznat kao antispazmodik, koji može biti od pomoći u ublažavanju boli koje uzrokuju migrene, zatezanje mišića i menstrualni grčevi.

4. Čaj od lipe može imati diuretičko djelovanje
Foto: Pixabay

4. Čaj od lipe može imati diuretičko djelovanje

Unutarnja kora stabla Tilia povezana je s diuretičkim i dijaforetskim učincima. Diuretik je tvar koja potiče vaše tijelo na izlučivanje više tekućine, dok je dijaforet tvar koja se koristi kod groznice jer potiče znojenje.

Čaj od lipe koristi se u narodnoj medicini za poticanje znojenja i produktivnog kašlja kada nastupi manja bolest poput prehlade.

U Njemačkoj je 1–2 šalice (235–470 ml) čaja od lipe prije spavanja odobrena za upotrebu kao infuzija koja potiče znoj u odraslih i djece starije od 12 godina.

5. Snižavanje krvnog tlaka

Lipino lišće i cvijeće mogu djelovati kao vazodilatator, što je kemijska reakcija koja širi krvne žile i snižava krvni tlak.

Lipa je također klasificirana kao hipotenzivna biljka koja sadrži flavonoid tilirozid, spoj za koji se pokazalo da smanjuje hipertenziju.

NAPOMENA: Čaj od lipe ne smiju koristiti oni koji imaju povijest srčanih oboljenja. Česta, dugotrajna uporaba u rijetkim slučajevima povezana je sa srčanim oboljenjima i oštećenjima.

Iz tog razloga, najbolje ga je piti umjereno. Oni sa srčanim oboljenjima ili drugim srčanim problemima trebaju razgovarati sa svojim liječnikom prije redovite konzumacije ovog čaja.

6. Čaj od lipe smiruje vaš probavni trakt

Kao i svaki topli čaj, čaj od lipe pruža nježnu toplinu i hidrataciju. Oboje smiruju vaš probavni trakt jer voda može pomoći hrani da se kreće kroz crijeva. Narodna medicina navodi upotrebu čaja od lipe za vrijeme želučane nelagode.

U jednom malom istraživanju na djeci s proljevom, tilirozid je pokazao snažna antibakterijska svojstva. Iako je ovaj antioksidans ekstrahiran iz drugog cvijeta, nalazi se i u čaju od lipe.

7. Može vam pomoći da zaspite

Kvaliteta i trajanje sna značajno utječu na vaše zdravlje.

Čaj od lipe se rado koristi u narodnoj medicini za poticanje sna. Biljni spojevi imaju snažna sedativna svojstva koja mogu potaknuti opuštanje koje dovodi do sna.

Priprema čaja od lipe

Dodavanje čaja od lipe u vašu prehranu jednostavno je. S obzirom da može potaknuti opuštanje i san, možda bi bilo dobro popiti šalicu prije spavanja . Možete uživati ​​sami ili s kriškom limuna i žlicom meda.

Možete čak i namočiti nekoliko vrećica čaja od lipe preko noći u vodi sobne temperature i piti ga kao ledeni čaj ljeti.

Ako je moguće, dobro bi bilo da natopite lišće čaja bez vrećice s filterom. Istraživanja su otkrila da to pomaže zadržavanju više antioksidansa.

Tipično posluživanje je jedna vrećica čaja (1,5 g) u 2 dcl vruće vode. Koliko dugo vrećica stoji u vodi ovisi o tome koliko želite da čaj bude koncentriran. Europska agencija za lijekove preporučuje umjeren unos čaja od lipe, koji definiraju kao najviše 4 grama ili dvije vrećice čaja dnevno.

PROČITAJTE JOŠ: