Čaj od maslačka: 7 ljekovitih svojstava koje trebate znati

Čaj od maslačka je zbog svojih ljekovitih svojstava jako dobar za zdravlje. U ovom članku doznajte zašto ga je dobro piti.

Iako su maslačci neprijatelji onih koji drže do lijepog travnjaka, oni mogu biti vrlo zdrava prehrambena namirnica. Maslačak se zapravo često koristi u narodnoj medicini, i to ne bez razloga.

Čaj od maslačka pravi se od listova ili korijena te biljke. Ovo su zdravi i čisti dijelovi biljke, osim ako je travnjak šprican pesticidima.

Ovo su neka ljekovita svojstva čaja od maslačka.

1. Čaj od maslačka smanjuje tjelesnu težinu uzrokovanu vodom

Ako se osjećate naduto, čaj od maslačka može pomoći zato što služi kao diuretik te povećava mokrenje. Dovoljne su otprilike dvije šalice čaja napravljen od listova biljke da dođe do pojačanog mokrenja.

2. Dobar je za zdravlje jetre

Korijen maslačka ponekad se naziva „tonik za jetru“. Istraživanja pokazuju da to nije neutemeljeno, jer čaj od maslačka može pomoći u protoku probavnih sokova, a što su potvrdila istraživanja.

Smatra se da čaj od korijena ove biljke može pomoći i u detoksikaciji jetre, da može pomoći s kožom, očima i jetrom.

3. Može biti prirodna alternativa kavi

Proizvodi od korijena maslačka mogu se pronaći u trgovinama, no možete ih napraviti i sami od maslačaka koji nisu tretirani pesticidima. 

Korijen se prži dok ne poprimi smeđu boju. Nakon toga ga je dovoljno preliti vrućom vodom i iscijediti. Može ga se piti kao zamjenu za kavu.

VIDI OVO: Med od maslačka: Je li dobar za zdravlje?

Čaj od maslačka za mršavljenje
Foto: Pixabay

4. Čaj od maslačka je dobar za mršavljenje

Jedno je istraživanje ukazalo da čaj od maslačka može imati sličan učinak na tijelo kao i tablete za gubitak kila zbog toga što sadrži enzim koji pomaže u topljenju tjelesne masnoće.

Istraživanja provedena na miševima pokazala su iste rezultate, no potrebna su daljnja istraživanja na ljudima.

5. Čaj od maslačka je dobar za probavu

Čaj od korijena ove biljke može biti dobar za probavni sustav, iako nisu provedena istraživanja koja bi se pozabavila ovom poveznicom. No u tradicionalnoj medicini, čak od korijena maslačka koristio se za poboljšanje apetita, za blage probavne smetnje i za otklanjanje probavnog zatvora.

6. Može pomoći u borbi protiv raka

Provedena su istraživanja o ulozi korijena maslačka u borbi protiv raka koja su dala obećavajuće rezultate, piše Healthline.

Jedno je istraživanje pokazalo da ekstrakt korijena maslačka može pomoći u borbi protiv melanoma, bez da oštećuje zdrave stanice.

Iako još treba obaviti dubinska istraživanja uloge maslačka u borbi protiv drugih vrsta rakova, potencijal zasigurno postoji.

7. Može pomoći u borbi protiv upale mokraćnih kanala

Ovaj čaj u kombinaciji s biljkom uva ursi (medvjeđe grožđe) može pomoći protiv upala mokraćnog sustava. Smatra se da kombinacija funkcionira zbog antibakterijskih svojstava biljke uva ursi i diuretičkog učinka čaja od maslačka.

Nuspojave

Maslačak je siguran za većinu ljudi, no neki bi mogli imati alergijsku reakciju. Maslačak može nepovoljno djelovati u kombinaciji s tvarima poput litija i diuretika.

Priprema – kako ga napraviti?

Čaj od maslačka je sjajan zato što ga je lako skupiti i pripremiti. Samo pripazite da biljka nije zagađena kemikalijama.

Najbolje je ubrati biljku dok je mlada. Očistite ju i prelijte listove kipućom vodom. U slučaju korijena, potrebno ga je pržiti dva sata u pećnici, preliti vrućom vodom i iscijediti.

NAJNOVIJE!