Med od maslačka
Foto: Pixabay

Med od maslačka je koristan za zdravlje, osobito za jačanje imuniteta. Ljekovit je za nadraženo grlo, prehlade i bakterijske upale.

Djeca vole maslačke. Ovo je neobična biljka koja iz žutog cvijeta preraste u nakupinu sjemenja koje kao padobranci lete i šire se. No oni koji drže do svog travnjaka ne vole maslačke jer ih se teško riješiti.

Što se tiče prehrane, maslačak je zanimljiv i koristan u svim dijelovima. Njegovi su listovi sjajni za salatu, cvjetovi se mogu dodati pohanim jelima ili iskoristiti za džem, čaj, čak i vino, a korijenje maslačka može se koristiti kao nadomjestak kavi.

Ako ste zaljubljenici u med, tada vam je vjerojatno poznat i med od maslačka koji ima zanimljiv okus, ali i jednake nutritivne dobrobiti kao i čaj od maslačka. No za to je potrebno pronaći pravi med od maslačka.

Zašto većina meda od maslačka nije pravi med?

Pravi med od maslačka je vrlo teško pronaći iz nekoliko razloga.

Prvo, maslačak cvjeta vrlo rano u proljeće, zbog čega pčelari često puštaju da pčele sakupe i sačuvaju pelud maslačka u košnici, kao hranu za ostatak godine. Drugo, ovaj med sadrži mnogo saharoze, zbog čega se zna kristalizirati u košnici i teško ga je izvaditi.

Naposljetku, pelud maslačka i drugih biljaka često se pomiješa u košnici, zbog čega je teško govoriti o istinskom i čistom medu maslačka – iako se može raditi o svega 5% udjela maslačka da bi se radilo o medu maslačka.

Na kraju dolazi do toga da je proizvodnja pravog meda od maslačka vrlo niska, unatoč tome što je biljka rasprostranjena. Za većinu pčelara proizvod nije vrijedan truda, no moguće je pronaći one koji prodaju pravi med.

Med od maslačka – recept

Kako napraviti domaći med od maslačka kod kuće? Mnogi se medoljupci oslanjaju na kućne pripravke meda koji su drukčije teksture i viskoze od pravog meda maslačka, ali su okusom vrlo slični originalu. Koraci su slijedeći:

  • prokuhajte cvjetove i latice maslačka do vrenja (odbacite zelene dijelove), voda neka taman pokrije. Dodajte vanilije i malo limuna.
  • ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati
  • procijedite smjesu kroz tkaninu
  • prokuhajte smjesu do vrenja
  • dodajte šećer (idealno od šećerne trske) i miješajte dok ne nastane sirup.

Sirup koji je nastao nije pravi med od maslačka, no sličnog je okusa i najbliža je verzija originalu.

Zanimljive karakteristike

Med je uglavnom uvijek isti bojom, teksturom i viskoznošću. Obilježava ga jantarna boja, bez obzira na vrstu. No ovo nije slučaj s medom od maslačka.

Čisti med od maslačka s visokim udjelom peluda u početku je svijetlo žute boje, kao i cvijet iz kojeg je nastao. Kako sazrijeva i kristalizira se, postaje sličniji drugim vrstama meda i postaje tamno jantarne boje.

Miris ovog meda je sličan mirisu maslačka, no neki smatraju da je miris i oporan, poput octa, kamilice ili ljepila.

Ovaj med ima jak, umjereno sladak okus s gorkim nijansama koje su ugodne. Med je gust i brzo se kristalizira.

Ako kakav recept uključuje i med, ovaj med nije praktičan zbog brzog kristaliziranja i blage gorčine. No dobar je za mazanje na kruh ili kao zamjena za šećer kod zaslađivanja. 

Nutritivna vrijednost

Ovaj med nema neke osobite nutritivne vrijednosti. Zdraviji je od šećera kao zaslađivač, no bogat je ugljikohidratima i kalorijama, zbog čega treba paziti na unos.

Sadrži vitamin A, vitamin K i kalcij, no u malim količinama koje nisu zdravstveno značajne. Unatoč slabom nutritivnom profilu, ljekovita svojstva meda od maslačka su mnogobrojna.

Med od maslačka zdravlje
Snimka zaslona: YouTube

Med od maslačka za zdravlje – ljekovita svojstva

Gotovo svaki med ima antioksidativna i antibiotička svojstva ako nije pasteriziran i pretjerano filtriran da bi lijepo izgledao i da se ne bi brzo kristalizirao. To je zato što se pri intenzivnoj obradi iz sirovog meda gubi propolis koji je zaslužan za zdravstvene dobrobiti.

Ovaj med nije iznimka. On je dobar kao izvor antioksidanta koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu te štite tjelesne stanice od oštećenja i od kroničnih bolesti. Učinkovit je i za nadraženo grlo, prehlade i bakterijske upale.

Ima snažan pozitivan učinak na imunološki sustav budući da sadrži visoku količinu apalbumina 1, tvari koja pojačava imunitet.

Med od maslačka izuzima se i zbog toga što potiče i poboljšava rad probavnog sustava, jetre i bubrega te smanjuje razinu kiseline u želucu za do 50%.

PROČITAJTE JOŠ: