Maslačak je odličan za zdravlje
Foto: Pexels

Maslačak je odličan za zdravlje zbog svog nevjerojatnog nutritivnog profila koji sadrži brojna ljekovita svojstva. U ovom članku donosimo sve što trebate znati o ljekovitosti maslačka.

Maslačak je vrlo česta poljska biljka koja nas vrlo često uveseljava za vrijeme proljeća jer je znak dolaska lijepog vremena. Službeno ime maslačka jest Taraxacum te ga možemo vidjeti kao mladog i žutog ili ga puhati kada je sazrio i pobijelio.

Osim što krasi mnoge livade i dvorišta maslačak je i vrlo ljekovit. Zapravo, koristio se od drevnih vremena za liječenje mnogih bolesti kao što su akne, problemi s prehranom, bolesti jetre i slično.

Danas donosimo zašto je maslačak odličan za zdravlje.

Maslačak – nutritivni profil

Da, maslačak nije samo poljski cvijet ugodan oku, nego ga se može i jesti. Točnije njegovo lišće, cvijet i korijen. Može ga se jesti sirovog ili u obliku čaja.

Bogat je vitaminima A, C, K, E te sadrži i malo vitamina B. Također sadrži i razne minerale kao što su kalij, magnezij, željezo i kalcij.

Njegov korijen sadrži inulin – vrstu razgradivih vlakana koje su odlične za probavu.

Zašto je maslačak odličan za zdravlje?

Bogat je antioksidantima

Maslačak je bogat raznim antioksidantima koji pomažu spriječiti negativan učinak slobodnih radikala u tijelu koji mogu biti jako destruktivni te potpomažu ubrzano starenje tijela.

Zbog toga antioksidanti u maslačku mogu spriječiti prerano starenje. No, osim antioksidanata, preuranjeno starenje, štetu stanicama i oksidativni stres može spriječiti i beta karoten kojim maslačak obiluje.

Maslačak može pomoći pri kontroli težine i smanjiti šećer u krvi

Iako tvrdnje nisu potvrđene, moguće je da bioaktivni spojevi u maslačku mogu pomoći pri kontroli težine i topljenju masti zbog bržeg prerađivanja ugljikohidrata u tijelu.

Zbog bioaktivnih spojeva, cikorične i klorogenične kiseline maslačak može smanjiti šećer u krvi, tvrde neka istraživanja u kojima je povećao apsorpciju inzulina iz gušterače.

Ujedno, povezano s gubljenjem težine, maslačak može smanjiti probavu škrobnih ugljikohidrata što je dovelo do smanjenja šećera u krvi. No, potrebna su dodatna istraživanja.

Maslačak ima brojna ljekovita svojstva
Foto: Pixabay

Može smanjiti upale u tijelu i ojačati imunitet

Mnoge bolesti u tijelu izazivaju razne upale, to je zapravo prirodna reakcija našeg tijela na bolesti ili ozljede. No, ako upala predugo traje može doći do oštećenja tkiva u tijelu.

Može biti vrlo dobar za smanjenje raznih vrsta upala zbog bioaktivnih spojeva koje sadrži.

Također može pomoći u borbi protiv mikroba i virusa te pomaže tijelu da ojača kako bi se borilo protiv bolesti. Neka su istraživanja pokazala da ekstrakt maslačka može znatno smanjiti sposobnost umnažanja virusa, dok se aktivni spojevi u maslačku bore protiv štetnih bakterija, piše Healthline.

Maslačak je lijek za loš kolesterol

Bioaktivni spojevi u maslačku igraju ulogu u zaštiti tijela od srčanih bolesti tako što smanjuju kolesterol u krvi. To su pokazala i istraživanja nad zečevima koji su redovno konzumirali lišće i korijen maslačka uz prehranu koja loše utječe na kolesterol.

Maslačak je ljekovit za jetru koju može zaštititi od raznih bolesti

Jetra je vrlo važan organ koji nas štiti od raznih toksina, no ako mi nju želimo zaštititi onda u prehranu možemo uvesti maslačak. Neka su istraživanja nad životinjama pokazala da može zaštiti tkivo jetre od raznih negativnih utjecaja i bolesti. Ujedno može smanjiti količinu masti u jetri te ju zaštiti od utjecaja slobodnih radikala.

Maslačak može smanjiti krvni tlak

Tradicionalna je medicina koristila maslačak kao diuretik kojim bi se izbacili toksini iz mnogih organa u tijelu. Upravo zbog toga bi maslačak mogao biti koristan za smanjenje krvnog tlaka.

Također sadrži kalij koji je poznat po tome što može smanjiti krvni tlak kod problematičnih skupina ljudi.

Odličan je u borbi protiv tvrde stolice

Maslačak sadrži prebiotik inulin koji može smanjiti zatvor i potaknuti zdrav rad crijeva.

Također, korišten je i u tradicionalnoj medicini za probleme s probavom, a napose za zatvor i tvrdu stolicu. To je potvrdilo i jedno istraživanje na životinjama.

Potencijalno je dobar za borbu protiv raka

Trenutna istraživanja su ohrabrujuća kada je riječ o utjecaju maslačka na razvoj raka.

Naime, postoje tvrdnje da je maslačak učinkovit u sprječavanju rasta kancerogenih stanica u mnogim organima u tijelu, no samo kada je riječ o konzumaciji lista i ekstrakta lista maslačka. Ekstrakt korijena maslačka se pokazao vrlo dobrim u smanjenju stanica raka jetre, debelog crijeva i gušterače.

Maslačak je odličan za zdravlje kože i kostiju
Foto: Pixabay

Maslačak je odličan za zdravlje kože i kostiju

Maslačak može, predlažu istraživanja, pomoći pri zaštiti kože od sunca, starenja i akni. Kada je riječ o zaštiti kože od sunca najbolje rezultate su imali list i cvijet maslačka.

No, korijen maslačka se zato u jednom istraživanju pokazao kao odličan kada je riječ o umnažanju novih stanica kože te usporavanju starenja.

Zbog mogućnosti smanjenja upala i iritacija na koži, može biti jako dobro oružje u borbi protiv akni.

Također je dobar izvor vitamina K i kalcija koji su ključni za zdravlje i jačanje kostiju što daje naznačiti da bi maslačak bio dobar za jačanje i zaštitu kostiju.

Ujedno, inulin, vlakno kojim je maslačak bogat može zaštiti kosti poboljšanjem probave.

Dostupnost i rizici

Svježi maslačak dostupan je na gotovo svim zelenim površinama, a njegovi listovi čine odličnu salatu. No, može se nabaviti i kao ekstrakt, čaj, u kapsulama i raznim drugim lijekovima.

Kada je riječ o doziranju, potrebno je pripaziti da ne konzumirate više od 10 grama lišća maslačka (svježeg ili suhog), više od 1 čajne žličice ocijeđenog lista maslačka dnevno, više od 8 grama svježeg korijena maslačka ili više od 10 ml ekstrakta maslačka dnevno.

Također, konzumiranje maslačka dolazi uz neke rizike. Neki su ljudi alergični na maslačak, pogotovo ako imaju osjetljivu kožu. Ujedno, ne treba ga miješati s diureticima i antibioticima.

PROČITAJTE JOŠ: