Čaj od sjemenki lubenice je izrazito ljekovit, a osobito se preporučuje za zdravlje bubrega. Evo kako možete pripremiti ovaj zdravi čaj.

Osim što hidratizira naše tijelo i niskokalorična je, lubenica je i ljekovita. Stoga nemojte bacati sjemenke, spremite ih za čaj jer on pomaže osobama koje imaju problema s bubrežnim kamencima.

Česte upale mokraćnog sustava i česte promjene krvnog tlaka s naglim porastima, nakon kojih slijedi značajan pad, dokaz su da s bubrezima nešto nije onako kao bi trebalo biti.

Bubrežni kamenac je tvrda tvar koja nastaje od kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega.

PROČITAJTE: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Zašto nikada ne biste trebali baciti sjemenke od lubenice?

Simptomi bubrežnih kamenaca su jaka bol u području bubrega ili donjem dijelu abdomena. Bubrežni kamenci mogu izazvati poteškoće u mokrenju, krv u urinu, mučninu, povraćanje i visoku temperaturu.

Većina znanstvenih radova govori u prilog tome da skloni nastanku oksalatnih kamenaca trebaju smanjiti ili gotovo izbaciti sljedeće namirnice: blitvu, špinat, rabarbaru, voćne sokove, suho voće, jagode i čokoladu.

Pojedina istraživanja pokazala su da hrana bogata kalcijem dovodi do smanjenja sklonosti nakupljanja bubrežnih kamenaca. Ali pomaže i čaj, piše Večernji.

VIDI OVO: Lubenica je riznica zdravlja: 9 nevjerojatnih razloga zašto ju trebate jesti

Čaj od sjemenki lubenice

Čaj od sjemenki lubenice je zdrav i vrlo jednostavan za pripremu jer su glavni sastojci zaista dostupni i nadohvat ruke. Za čaj vam je potrebna jušna žlica mljevenih ili na sitno nasjeckanih sjemenki lubenice.

Kako pripremiti čaj od sjemenki lubenice?

Sjemenke lubenice usitniti (može pomoću mlina za kavu). Sjemenke moraju biti svježe (ne sušene). U posudu staviti vodu i dodati sjemenke lubenice. Kada voda prokuha, smanjiti vatru i kuhati 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi i procijediti. Po želji možete dodati šećer, med, limun…

Ako je to moguće, uvijek pripremite svježi čaj od sjemenki. Čaj pijte tri puta tjedno, a možete ga piti i više puta na dan.