Zaustaviti stvaranje bubrežnih kamenaca
Foto: Freepik.com

Kako zaustaviti stvaranje bubrežnih kamenaca? U ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Bubrežni kamenci su čvrste nakupine minerala koje nastaju u vašim bubrezima. Uzrokuju snažnu bol kada prolaze kroz mokraćni sustav. 

Nema sigurnog načina da zaustavite stvaranje bubrežnih kamenaca, pogotovo ako su oni česti u vašoj obitelji. No, rizik se može smanjiti pravilnom prehranom i lijekovima. 

Healthline donosi 9 načina kako zaustaviti nastanak bubrežnih kamenaca: 

1. Ostanite hidratizirani

Jako je važno piti puno vode kako biste spriječili nastanak bubrežnih kamenaca. Naime, ako ne pijete dovoljno vode smanjit će se količina urina u vašem tijelu, što znači da je manja mogućnost da urin razgradi soli koje stvaraju kamenac. 

Dobra opcija su i limunade i sok od naranče jer sadrže kiseline koje mogu spriječiti nastanak kamenaca. 

Pokušajte piti oko 8 čaša vode na dan što je dovoljno za 2 litre urina u danu. Ako puno vježbate ili se jako znojite, morat ćete piti još više vode. 

Ako je vaš urin taman, to je znak da trebate više tekućine u tijelu. 

2. Jedite više kalcijem obogaćenih namirnica

Budući da se najčešći oblik kamenca naziva kalcijev kamenac mnogi misle da trebaju izbjegavati kalcij. No, istina je suprotna. Manjak kalcija u tijelu dovodi do nastanka kamenaca i rizika od osteoporoze. 

No, dodaci prehrani na bazi kalcija mogu uzrokovati kamence. 

Uvijek birajte prirodne izvore kalcija. 

3. Jedite manje natrija kako biste zaustavili stvaranje bubrežnih kamenaca

Ako jedete previše slane hrane, možete si povećati rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Tako se povećava kalcij u urinu zbog čega dolazi do stvaranja kamenca. 

Važno je jako dobro čitati naljepnice na namirnicama. 

Izbjegavajte prerađenu hranu, brzu hranu, juhe i namirnice iz konzerve, hranu koja sadrži mnogo soli, hranu koja sadrži sodu bikarbonu i slično. 

VIDI OVO: 5 znakova koji ukazuju na bubrežni kamenac

4. Kako biste zaustavili stvaranje bubrežnih kamenaca jedite manje hrane bogate oksalatima

Neki bubrežni kamenci se sastoje od oksalata, spoja koji se nalazi u mnogim namirnicama. Zbog toga je važno smanjiti konzumiranje namirnica koje su bogate oksalatima kao što su špinat, čokolada, slatki krumpir, kava, cikla, kikiriki, soja i pšenica. 

5. Jedite manje životinjskih proteina 

Hrana bogata životinjskim proteinima je jako kisela te može povećati kiselost urina zbog čega može doći do stvaranja bubrežnih kamenaca. Izbjegavajte ili smanjite na konzumiranju svinjetine, govedine, peradi i ribe. 

Lijekovi koji mogu zaustaviti stvaranje bubrežnih kamenaca

Lijekovi su jedna od opcija koja može pomoći da zaustavite stvaranje bubrežnih kamenaca. Ako već imate kamence, onda trebate razgovarati s liječnikom o raznim lijekovima koje možete uzimati. 

Najprije je važno liječnika uputiti u sve lijekove koje već uzimate, a koji mogu imati ulogu u stvaranju bubrežnih kamenaca. Neki od tih lijekova su diuretici, lijekovi za probavu, anti-konvulzanti, steroidi i kemoterapija. 

Što ih duže uzimate, veća je mogućnost za pojavu bubrežnih kamenaca. 

VIDI OVO: Spriječite nastanak bubrežnog kamenca: Evo što trebate učiniti da izbjegnete užasnu bol!

Nadalje, liječniku se možete obratiti i kada želite spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca koji se neprestano vraćaju. Vrsta lijeka ovisit će o vrsti kamenca koji je kod vas prisutan. 

Vrste bubrežnih kamenaca su slijedeće: kalcijev kamenac, kamenci mokraćne kiseline, cistinski kamenci i sl. 

Zaključak

Bubrežni su kamenci vrlo česti te nema garancije da će metode prevencije sigurno onemogućiti njihov nastanak. Najbolji način da spriječite nastanak bubrežnih kamenaca je hidratacija. 

Ako imate bolest crijeva, infekcije mokraćnih puteva ili patite od pretilosti odmah razgovarajte s liječnikom kako bi smanjili rizik od pojave bubrežnih kamenaca. 

Također, postojeće kamence odnesite na testiranje liječniku.