Čaj od sjemenki lubenice
Foto: Unsplash

Čaj od sjemenki lubenice je izrazito zdrav, a osobito se preporučuje za zdravlje bubrega. Evo kako možete pripremiti ovaj zdravi čaj.

Osim što hidratizira naše tijelo i niskokalorična je, lubenica je i ljekovita. Stoga nemojte bacati sjemenke, spremite ih za čaj jer on pomaže osobama koje imaju problema s bubrežnim kamencima.

Česte upale mokraćnog sustava i česte promjene krvnog tlaka s naglim porastima, nakon kojih slijedi značajan pad, dokaz su da s bubrezima nešto nije onako kao bi trebalo biti.

Bubrežni kamenac je tvrda tvar koja nastaje od kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega.

Simptomi bubrežnih kamenaca su jaka bol u području bubrega ili donjem dijelu abdomena. Bubrežni kamenci mogu izazvati poteškoće u mokrenju, krv u urinu, mučninu, povraćanje i visoku temperaturu.

Većina znanstvenih radova govori u prilog tome da skloni nastanku oksalatnih kamenaca trebaju smanjiti ili gotovo izbaciti sljedeće namirnice: blitvu, špinat, rabarbaru, voćne sokove, suho voće, jagode i čokoladu.

Pojedina istraživanja pokazala su da hrana bogata kalcijem dovodi do smanjenja sklonosti nakupljanja bubrežnih kamenaca. Ali pomaže i čaj, piše Večernji.

VIDI OVO: Lubenica je riznica zdravlja: 9 nevjerojatnih razloga zašto ju trebate jesti

Čaj od sjemenki lubenice

Čaj od sjemenki lubenice je zdrav i vrlo jednostavan za pripremu jer su glavni sastojci zaista dostupni i nadohvat ruke. Za čaj vam je potrebna jušna žlica mljevenih ili na sitno nasjeckanih sjemenki lubenice. Sjemenke prelijte s pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi.

Kako pripremiti čaj od sjemenki lubenice?

Sjemenke lubenice usitniti (može pomoću mlina za kavu). Sjemenke moraju biti svježe (ne sušene). U posudu staviti vodu i dodati sjemenke lubenice. Kada voda prokuha, smanjiti vatru i kuhati 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi i procijediti. Po želji možete dodati šećer, med, limun…

Ako je moguće, uvijek pripremite svježi čaj od sjemenki. Čaj pijte tri puta tjedno, a možete ga piti i više puta na dan.