časna sestra
Screenshot: YouTube

Časna sestra Lucia Caram dobila je brojne prijetnje smrću jer je javno izjavila kako je Marija vrlo vjerojatno spavala s Josipom, te da nije bila djevica do kraja života, javlja britanski Guardian.

Sestra Lucia popularna je dominikanska redovnica u Španjolskoj, koja ima više od 183.000 sljedbenika na Twitteru. U nedjelju se pojavila na španjolskoj televiziji i govorila o seksu i vjeri.

– Mislim da je Marija bila zaljubljena u Josipa, i da su bili normalan par – a voditi ljubav je normalna stvar, rekla je na televiziji.

– Teško je povjerovati, i još teže to upiti. Završili smo s pravilima koje smo izmislili bez da smo se probili do prave poruke.

Caram tvrdi kako je seksualnost dar od Boga, osnovni dio svake osobe, i način samoizražavanja. No, radi se o nečemu s čim Crkva već dugo ima problema.

– Mislim da već dugo Crkva ima loš stav spram toga, i malo je to pomela pod tepih.

Nakon što je dobila brojne prijetnje i kritike, sestra Lucia se obratila javnosti priopćenjem:

– Kada su me pitali za djevicu Mariju, rekla sam da, u mom pogledu, Marija je očito voljela Josipa. Htjela sam reći da me ne bi šokiralo da su imali odnos poput normalnog para.

– Ovo je mnoge šokiralo. Ali mislim da su moja vjernost Crkvi i evanđelju i Isusovom planu jasni – kao što je jasno i da seks nije niti prljav niti nešto što bi trebalo osuditi, te da su brak i seks blagoslov, piše Jutarnji.hr.

Rimokatolici i pravoslavni vjeruju da Marija nije imala djece nakon Isusa, oslanjajući se na biblijski stih: ”Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: “Ženo! Evo ti sina!” Zatim reče učeniku: “Evo ti majke!” (Ivan 19,26). Ako je kod Židova bio običaj da najstariji sin brine o majci nakon očeve i njegove smrti, kako je moguće da je majku povjerio Ivanu, reći će oni. Osim toga, kod Židova je bio običaj da braćom i sestrom zovu i daljnje rođake, kao što i danas, primjerice u Srbiji, bratiće i sestrične zovu braćom i sestrama.

Većina kršćana proizašlih iz Reformacije vjeruje da je Marija nakon Josipa imala normalne odnose i ostalu djecu, a to potkrepljuju sljedećim biblijskim stihovima:

“Reče mu netko: ‘Evo majke tvoje i braće tvoje, vani stoje i traže da s tobom govore.’ Tomu koji mu to javi on odgovori: ‘Tko je majka moja, tko li braća moja?’ I pruži ruku prema učenicima: ‘Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka.” (Mt 12,47-50)

“Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?” I sablažnjavahu se o njega.” (Mk 6,3)

“Od apostola ne vidjeh nikoga drugog osim Jakova, brata Gospodinova.” (Gal 1,19)

“Svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom, i braćom njegovom.” (Djela 1,14)

“I čuvao je djevicom dok nije rodila Sina. I nadjenu mu ime Isus.” (Mt 1,25)

IZVORJutarnji.hr