Češnjak smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka

Češnjak smanjuje rizik od nekih vrsta raka, a dokazano je da pomaže protiv raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače, dojke i prostate.

Znanstvenici vjeruju da izuzetna svojstva češnjaka u borbi protiv raka mogu imati veze sa načinom na koji češnjak pojačava proizvodnju sumporovodika.

Nekoliko istraživanja je pokazalo povezanost između povećanog unosa češnjaka i smanjenja rizika od nekih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i dojke.

Jedno istraživanje iz Nacionalnog instituta za rak je utvrdilo da konzumiranje 10 grama (oko dvije žlice) ili više češnjaka svaki dan mogu značajno smanjiti rizik od raka prostate.

No, to nije jedina vrsta raka koju češnjak može spriječiti. Drugo istraživanje provedeno na Sveučilištu Case Western Reserve pokazalo je da češnjak može pomoći pri smanjenu pojave pred-tumora (polipa) u debelom crijevu.

Nadalje, nekoliko drugih populacijskih istraživanja provedenih u Kini su također pokazale da je česta konzumacija češnjaka povezana sa smanjenim rizikom od raka jednjaka i želuca.