Čitanje djeci: Zašto je toliko važno za njihov razvoj?

Ljubav prema čitanju jedan je od najvećih darova koje možete dati svome djetetu, a i sebi. 

Čitanje najveći poklon koji možete dati svojoj djeci. Zašto je ono toliko važno za njihov razvoj? Donosimo korisne savjete za sve roditelje.

Knjige su izvrstan prozor u svijet. One su pune najrazličitijih ljudi, neobičnih i običnih mjesta, predivnih avantura i zanimljivih događaja. Ne biste li htjeli da vaše dijete sve to iskusi? Sigurno biste.

Čitanje djetetu, a kasnije i sa svojim djetetom je integralan dio njegovog razvoja. Dijete jako lako usvaja nove informacije kada je malo te mu uvijek treba hraniti maštu i širiti vidike, a knjige su savršen način da to učinite.

Vrijeme za čitanje je ključno i za uspjeh vaše djece kasnije u životu. Ne samo da će vaše dijete zavoljeti čitanje, ako mu čitate odmalena, nego će biti uspješnije u kasnijem životu. 

Danas vam otkrivamo sve prednosti čitanja vašoj djeci kao i nekoliko savjeta za početnike. 

Čitanje je ključno za razvijanje vokabulara i jezika

Naravno da svakodnevno pričate sa svojom djecom, no ako na trenutak zastanete i razmislite, shvatit ćete da se velik dio razgovora svodi na ponavljajuće rečenice koje svome djetetu izgovarate iz dana u dan, posebice kada je dijete jako maleno. 

Razvijanje vokabulara i razgovor s djetetom o najrazličitijim temama je ključno za razvoj komunikacijske kompetencije kod djece. Tu na scenu dolaze knjige. Čitanje knjiga obogaćuje vokabular vašeg djeteta te ih izlaže različitim rečenicama, stilovima pisanja i načinima na koje se mogu izraziti. 

Ne samo da će svaki put sve bolje razumjeti što im čitate, nego će kasnije mnogo bolje komunicirati s drugima i još bolje pisati. Ovo je napose važno za djecu koja odmalena uče dva jezika. Najvažnije je da nikada ne podcijenite svoje dijete i da mu počnete čitati prije nego i samo to nauči. 

Čitanje utažava žeđ za znanjem

Djeca su kao malene spužve, oni žele znati kako sve oko njih funkcionira i odakle dolazi. Umjesto da idući put potražite neku informaciju na internetu kada vas dijete o njoj pita, vi ga preduhitrite i kupite nekoliko zanimljivih knjiga. Danas postoji mnoštvo knjiga o najrazličitijim stvarima, izumima, ljudima i sl. za bilo koji uzrast. 

Čitanjem će vaše dijete upoznati razne kulture, ideje i teme. Mašta će im proraditi, a i žeđ za znanjem te neće moći dočekati da istraže ono što ih zanima. Većina učenja može biti pasivna te će vas oni ponekad iznenaditi svojim znanjem. 

Čitanje je odlična alternativa tehnologiji

Što prvo činite kada se vaše dijete uznemiri ili ga jednostavno ne možete smiriti? Velik broj ljudi posegne za mobitelom, tabletom ili daljinskim upravljačem kako bi se dijete primirilo. No, knjige su savršena alternativa za tehnologiju, piše Lifehack

Dijete je ionako iz dana u dan okruženo tehnologijom gdje god da ide, tako da je vaš zadatak da se pobrinete da vaše dijete ima priliku tu tehnologiju zamijeniti knjigama. Umjesto mobitela, kada idući put vaše dijete bude pospano ili nervozno, uzmite knjigu. Istraživanja su pokazala da su u obiteljima gdje se velika važnost pridavala čitanju, djeca razvila strast prema čitanju te su preferirali knjigu kao glavni vid zabave. 

Čitanjem se zbližavate s vašim djetetom

Kada se rodi, beba najviše voli mamin glas. Od kada je vaša beba jako malena, čitanje na glas pomaže stvoriti osjećaj intimnosti i povezanosti između majke i djeteta, ali i oca i djeteta. 

Kako vaša djeca odrastaju možete im čitati na glas ili čitati istu knjigu odvojeno i onda o njoj razgovarati. 

Čitanje tako postaje prilika za interakciju i zbližavanje s djetetom. Kroz knjige možete mnogo toga saznati o vašem djetetu i stvoriti posebnu vrstu povezanosti. Također vaše dijete možete naučiti mnogim važnim lekcijama koje će primijeniti u stvarnom životu. 

Također, čitanjem o raznim likovima koji se nalaze u različitim životnim situacijama, vaše će dijete naučiti kako je to biti u „tuđim cipelama“. Naučit će suosjećati s onima koji nemaju mnogo i biti zahvalni za sve što oni imaju. 

Čitanje je povezano s uspjehom u kasnijem životu

Čitanje zahtjeva mnogo više moždane aktivnosti nego bilo koja druga aktivnost. Mozak prilikom čitanja aktivira nekoliko područja, on stvara slike iz slova, pravi poveznice između stvarnog i knjiškog svijeta te potiče kreativno i kritičko razmišljanje. 

Čitanje ujedno zahtjeva koncentraciju što je vrlo važna sposobnost koju će dijete zasigurno trebati kasnije u životu. Redovno čitanje knjige s vašom djecom, bez obzira koliko su nemirna, će im dati priliku da utišaju svoj um i da se usredotoče na samo jedan zadatak. Tako će im se poboljšati pažnja i koncentracija. 

Ujedno, mnoga su istraživanja pokazala da čitanje knjiga malenoj djeci ima učinak na njihov kasniji školski uspjeh, a tako i na uspjeh u poslu i životu. 

Zajedničko čitanje s djetetom
Foto: Pexels

Mali savjetnik za početak zajedničkog čitanja

Ako još ne čitate svojoj djeci ili se kolebate kako ih zainteresirati za knjige, nastavite čitati ovaj maleni savjetnik. Sigurno ćete neke od savjeta moći primijeniti na sebe i na svoje dijete. I zapamtite, nemojte se obeshrabriti, čitanje je proces i učenje kako čitati djetetu zahtjeva trud i vrijeme. 

Čitanje je izbor, a ne obaveza

Niti jedno dijete ne voli obaveze. Nemojte čitanje postavljati kao obavezu. Potičite dijete da čita, ali nemojte postavljati ultimatume niti davati kazne ako dijete ne želi dugo čitati. 

Također, ako vaše dijete često odbija knjigu, tada pokušajte pronaći razlog za to. Možda vaše dijete ne prepoznaje sve riječi – kupite mu knjigu s jednostavnijim riječima. Možda vaše dijete ima problema sa sastavljanjem rečenica – neka prvo sluša audio-knjigu da čuje kako koja rečenica zvuči. Možda vaše dijete ne voli sadržaj knjige – dajte mu velik izbor kako bi moglo samo odabrati što mu se sviđa. 

Pretvorite knjige u stvarnost

Najprije je važno pokazati djetetu da i vi volite čitati. Djeca uče primjerom tako da će vaš pozitivan primjer zasigurno uroditi plodom. Kako vaše dijete i vi počnete čitati sve više knjiga tako ćete početi zamišljati svijet u knjigama i stavljati se u uloge određenih likova. 

Odličan način da ih nastavite poticati na čitanje jest da knjige pretvorite u stvarnost. Tako možete pokušati skuhati neko jelo koje se spominjalo u knjizi, a koje je posve neobično. Možete zajedno saditi vrt nakon čitanja knjige u kojoj se spominjao vrt, možete volontirati kao neki lik iz knjige… Dobra je ideja i pogledati film snimljen prema knjizi nakon što ju pročitate. 

Odvojite vrijeme za čitanje

Budući da se vaše dijete ugleda u vas, jako je važno da vidi kako uživate u knjigama i kako odvajate svoje vrijeme za čitanje. 

Također, bez obzira na to koliko su vaši rasporedi ispunjeni, potrudite se da u svakom danu odvojite vrijeme samo za čitanje. To može biti vrijeme prije odlaska u krevet, poslije zadaće ili bilo koje drugo vrijeme. Važno je da postoji rutina čitanja. 

Okružite svoje dijete knjigama

Odvedite svoje dijete u knjižnicu i dajte mu neka bira što želi čitati. Također, možete zajedno kupovati knjige u knjižari ili u antikvarijatima gdje nikada ne znate što ćete pronaći. 

Ako su vaša djeca starija, neka sami idu u knjižnicu i neka vam kažu koju knjigu žele dobiti za rođendan ili koju drugu prigodu. 

Pobrinite se da i u kući bude knjiga kako bi vaše dijete znalo da su one uvijek tu i da su mu bliske. 

Zaključak

Ljubav prema čitanju jedan je od najvećih darova koje možete dati svome djetetu, a i sebi. 

Knjige vaše dijete vode u nove svjetove gdje žive različiti ljudi, gdje njihovoj mašti nema kraja. Osim što će vaše dijete uživati, ono će razvijati empatiju, vokabular i koncentraciju. 

Ukratko, knjige su ključne za uspjeh vašeg djeteta i za njegov razvoj. Ako ne znate s kojom knjigom biste počeli, preporučujemo Bibliju kroz igru i zabavu

PROČITAJTE JOŠ: