Citati o ljubavi
Foto: Pexels

Ljubav počinje s Bogom. Ovo su najljepši citati i izreke o ljubavi nama iz Božjeg srca. Donosimo njih 50 koje možete pronaći u Bibliji i 25 koje su napisali poznati kršćanski autori. 

Ne dopustite da vam neprijatelj ovog tjedna ukrade radost. On će to pokušati, znate. Jer je ovo tjedan o ljubavi, a on to mrzi. On prezire sve u vezi istinske ljubavi jer istinska ljubav počinje s Bogom.

On je lažljivac i prevarant. On se raduje kada odabiremo ”sive” puteve, oči zasljepljene od istine koja je jasno predstavljena. On voli poticati zlo i mržnju jer on ne želi ništa drugo nego da trčimo za stvarima zamotani u laži i da idemo sve dalje i dalje od Boga.

On vas iznova podsjeća na vaše borbe. Stručnjak je za vaše slabosti i šapuće poražavajuće laži. On nas čini usamljenima, da se držimo za osudu, krivnju i sram. On sikće svoje riječi, izravno iz rupe, ”Nikada se nećeš promijeniti”, ”Nikada nećeš nadvladati ono što si učinio”, ”Nikada nećeš moći oprostiti”, ”Nikada te nitko neće voljeti”…

On snažno radi na našim brakovima, stvara udaljenost, napaja svađe, čini to da budemo previše usredotočeni na ono što ”mi trebamo” tako da ne vidimo potrebe drugih.

Taj pritisak toga da stvari dobijemo onako kako želimo, da svaka potreba bude ispunjena je jako težak teret i ono što mi nikada nismo željeli. Osjećamo se iznevjerenima. Zanemarenima. Nevoljenima. Uspoređujemo svoga supružnika i ono što on jest ili nije učinio sa onime što drugi jesu ili nisu učinili.

On krade našu pozornost od onoga što je najvažnije. Jer on zna istinu; da je Bog jedini koji u cijelosti može ispuniti naše najdublje potrebe. I on će učiniti bilo što da nas drži podalje od Njega.

Držati će nas prezauzetima, u žurbi, ometenima tako da nikada nemamo vremena pokazati ljubav i brigu za druge. On voli to kada nikada ne provodimo vrijeme s Bogom. Đavao nas želi držati zauzete svime tako da ne dospijemo nigdje i pogotovo nigdje blizu Istini.

Ali bez obzira na to koliko je naša situacija teška i s čime se susrećemo, možemo odabrati usredotočiti se na ono što Bog kaže. On nas podsjeća da „ljubav pokriva mnoge grijehe“. Ljubav pokriva svaku nijansu sive, svaku nesigurnost, sve brige i strahove. Veća je od bilo koje prepreke i borbe s kojom se susrećemo u životu.

Snažna Kristova ljubav pobjeđuje svaki puta protiv neprijateljevih laži o porazu. Ne moramo mu dopuštati da pobijedi. Mi možemo odabrati bolji način. Možemo odabrati čiji glas ćemo slušati. Možemo odabrati hodanje u istini. Možemo odabrati hod u ljubavi.

Bog je savršen, vjeran, bezuvjetan, opraštajući, sveobuhvaćajući, čist, vječan, požrtvovan, snažan, trajan, osvježavajući, voli pokajanje, traje zauvijek, zakonit, ispunjavajući, nadahnjujući, daje nadu, milostiv i toliko toga više.

Nikada se ne zasniva na nama, našim sposobnostima, naš trud da budemo ”dovoljno dobri”. To se nalazi u Njemu, u Njegovoj osobnosti i ogromnom kapacitetu davanja. On ne poznaje ograničenja. Ne postoji mjesto toliko duboko gdje nas Njegova ljubav ne bi mogla susresti.

Njegovo ljubavno pismo nam udahnjuje milost, snagu, nadu i mir. Vjerujte u istinu koju On govori vama…

VIDI OVO: Vjerski citati: 30 citata kao izvor nadahnuća i motivacije

Citati o ljubavi iz Biblije

Biblijski citati i izreke o ljubavi
Foto: Pixabay

Ovo su biblijski citati o ljubavi, nama iz Božjeg srca, koje donosi autorica Debbie McDaniel na portalu Crosswalk:

„Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“. (Ivan 3,16)

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“. (Ivan 15,13)

„Prije svega imajte žarku ljubav jedni prema drugima jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha“! (1. Petrova 4,8)

„A Bog pokaza ljubav svoju prema nama ovako: dok još bijasmo grešnici, Krist za nas umrije“. (Rimljanima 5,8)

„No ti si, Gospode Bože, milosrdan i blag, spor na srdžbu – sama ljubav i vjernost“. (Psalam 86, 15)

„Sve vaše neka bude u ljubavi“! (1. Korinćanima 16, 14)

„Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“. (Ivan 13, 34-35)

„Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi. Mi ljubimo jer on nas prije uzljubi“. (1. Ivanova 4, 18-19)

„A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav“. (1. Korinćanima 13,13)

„Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati“. (Ivan 14,15)

„A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva“. (Kološanima 3, 14)

„Ljubljeni, ljubimo jedni druge jer ljubav je od Boga; i svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga. Tko ne ljubi, ne upozna Boga jer Bog je ljubav“. (1. Ivanova 4, 7-8)

„Mržnja izaziva svađu, a ljubav pokriva sve pogreške“. (Mudre izreke 10,12)

„Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro! Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem! Pretječite jedni druge poštovanjem“! (Rimljanima 12, 9-10)

„Slavite Jahvu jer je dobar, jer je vječna ljubav njegova“. (1. Ljetopisa 16, 34)

„Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje“. (Mudre izreke 17, 17)

„Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno“. (Sefanija 3, 17)

„Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Jahve traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi“. (Mihej 6,8)

Podnosite jedni druge u ljubavi

„Podnosite jedni druge u ljubavi“. (Efežanima 4,2)

„Jer ljubav nas Kristova obuzima kad promatramo ovo: jedan za sve umrije, svi dakle umriješe“. (2. Korinćanima 5, 14)

„Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima“. (Luka 6, 35)

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju“. (Efežanima 5, 25)

„Poslušnost su odbili, zaboravili čudesa što si ih za njih učinio; ukrutili su vratove, a u glavu uvrtjeli da u ropstvo se svoje vrate, u Egipat. Ali ti si Bog praštanja, milosrdan i blag, na gnjev si spor, a u milosrdđu velik: i nisi ih ostavio“! (Nehemija 9, 17)

„Neka hvale Jahvu za dobrotu njegovu, za čudesa njegova sinovima ljudskim! Jer gladnu dušu on nasiti, dušu izgladnjelu on napuni dobrima“. (Psalam 107, 8-9)

„Doista vi ste, braćo, na slobodu pozvani! Samo neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego – ljubavlju služite jedni drugima. Ta sav je Zakon ispunjen u jednoj jedinoj riječi, u ovoj: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga“! (Galaćanima 5, 13-14)

„Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite. Jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon“. (Rimljanima 13, 8)

„Bezakonje smišlja na postelji svojoj, na opaku ostaje putu, od zla ne odustaje. Do neba je, Jahve, dobrota tvoja, do oblaka vjernost tvoja“. (Psalam 36, 5-6)

„I hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas i sebe predao za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodan miris“. (Efežanima 5,2)

„Tko veli da je u svjetlosti, a mrzi brata svojega, u tami je sve do sada. Tko ljubi brata svojega, u svjetlosti ostaje i sablazni u njemu nema“. (1. Ivanova 2, 9-10)

„Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo. A svijet nas ne poznaje zato što ne poznaje njega“. (1. Ivanova 3,1)

„Po ovom smo upoznali Ljubav: on je za nas položio život svoj. I mi smo dužni živote položiti za braću. Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu? Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom“. (1. Ivanova 3, 16-18)

„U ovom se očitova ljubav Božja u nama: Bog Sina svoga jedinorođenoga posla u svijet da živimo po njemu. U ovom je ljubav: ne da smo mi ljubili Boga, nego – on je ljubio nas i poslao Sina svoga kao pomirnicu za grijehe naše. Ljubljeni, ako je Bog tako ljubio nas, i mi smo dužni ljubiti jedni druge“. (1. Ivanova 4, 9-11)

„Njegov stijeg nada mnom je ljubav“. (Pjesma nad pjesmama)

„Uistinu: Ne čini preljuba! Ne ubij! Ne ukradi! Ne poželi! i ima li koja druga zapovijed, sažeta je u ovoj riječi: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Ljubav bližnjemu zla ne čini. Punina dakle Zakona jest ljubav“. (Rimljanima 13, 9-10)

Stavi me kao znak na srce

„Stavi me kao znak na srce, kao pečat na ruku svoju, jer ljubav je jaka kao smrt, a ljubomora tvrda kao grob. Žar je njezin žar vatre i plamena Jahvina. Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je rijeke potopiti. Da netko daje za ljubav sve što u kući ima, taj bi navukao prezir na sebe“. (Pjesma nad pjesmama 8, 6-7)

„Živim, ali ne više ja, nego živi u meni Krist. A što sada živim u tijelu, u vjeri živim u Sina Božjega koji me ljubio i predao samoga sebe za mene“. (Galaćanima 2, 20)

„O ljubavi Jahvinoj pjevat ću dovijeka, kroza sva koljena vjernost ću tvoju naviještati“. (Psalam 89, 2)

„Dobrote tvoje, Jahve, puna je zemlja; nauči me odredbama svojim“. (Psalam 119, 64)

„Pošto ste posluhom istini očistili duše svoje za nehinjeno bratoljublje, od srca žarko ljubite jedni druge“. (1. Petrova 1, 22)

„A on mu reče: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“. (Matej 22, 37-39)

„U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi. Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem“. (Rimljanima 8, 37-39)

„Htjeli bi biti učitelji Zakona, a ne razumiju ni što govore ni što tvrde“. (1. Timoteju 1, 7)

„Sve poštujte, bratstvo ljubite, Boga se bojte, kralja častite“! (1. Petrova 2, 17)

„Samo pazite da vršite zapovijedi i Zakon što vam ga dade Mojsije, sluga Jahvin: da ljubite Jahvu, Boga svojega, da uvijek idete putovima njegovim, da čuvate zapovijedi njegove, da se držite uz njega i da mu služite svim srcem i svom dušom“. (Jošua 22, 5)

„Nek` se pokrenu planine i potresu brijezi, al` se ljubav moja neće odmać` od tebe, nit` će se pokolebati moj Savez mira,” kaže Jahve koji ti se smilovao“. (Izaija 54, 10)

„Neka te ne ostavljaju dobrota i vjernost, objesi ih sebi oko vrata, upiši ih na ploču srca svoga. Tako ćeš steći ugled i uspjeti pred Božjim i ljudskim očima“. (Mudre izreke 3, 3-4)

„Vama pak Gospodin dao te jedni prema drugima i prema svima rasli i obilovali ljubavlju kakva je i naša prema vama“. (1. Solunjanima 3, 12)

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi“. (1. Korinćanima 13, 4-7)

„U Svetištu sam tebe motrio gledajuć` ti moć i slavu“. (Psalam 63, 3)

Živite svjesni. Pazite na neprijateljske spletke. Odabirite čiji glas ćete slušati. Držite se blizu Onome koji vas voli više nego što možete zamisliti. Meditirajte nad Njegovom Riječi. Provodite vrijeme u Njegovoj prisutnosti. I živite život ljubavi.

Citati o ljubavi - kršćanski autori
Foto: Unsplash

Najljepši citati o ljubavi od kršćanskih autora

Ljubav je temelj koji nas drži. Bez ljubavi ne bi bilo nas, ovoga svijeta, ništa ne bi imalo smisla. Tema je gotovo svih pjesama, a Biblija govori o Bogu koji je ljubav. Ovo su najljepši citati o ljubavi iz pera kršćanskih autora:

„Sve što Bog čini je ljubav, čak i kada Ga ne razumijemo“. Basilea Schlink

„Nikada nećete zaista voljeti dok ne budete voljeni nekoga tko vas mrzi“. Jack Hyles

„Iako ne možemo razmišljati slično, zašto da se ne volimo na sličan način“? John Wesley

„Ljubav je prolaz kroz koji ljudska duša prelazi iz sebičnosti u služenje“. Jack Hyles

„U Novome zavjetu, ljubav je više glagol nego imenica. Ona je više povezana sa djelovanjem nego sa osjećajima. Poziv na ljubav nije toliko poziv na određeno stanje osjećaja koliko je na kvalitetu djelovanja“. R. C. Sproul

„Ako imamo istinsku Božju ljubav koja je u našim srcima, to ćemo pokazati kroz naše živote. Nećemo morati ići ”tamo-onamo” kako bismo ju proklamirali; pokazivat ćemo ju kroz sve što činimo i govorimo“. Dwight L. Moody

„Ne mogu voljeti vas kao što volim sebe sve dok ne budem volio Boga onako kako Ga trebam voljeti“. Jack Hyles

„Biti voljen je drugi najveći životni blagoslov; voljeti je najveći“. Jack Hyles

Ljubav je dar od Boga“. Jack Hyles

„U biblijskom razmišljanju, istinska ljubav postoji samo kada se dobra djela čine u kontekstu toga kada Bog, a ne činitelj, dobiva zasluge“. Daniel Fuller

„Nemojte tratiti vrijeme pitajući se volite li svoga bližnjeg; djelujte kao da ga volite“ C. S. Lewis

„Voljeti kako nesebično voljeti nije lagan zadatak. To se događa suprotno našoj egocentričnoj prirodi“. Rick Warren

„Svijet ne razumije teologiju ili dogmu, ali razumije ljubav i simpatiju“. Dwight L. Moody

„Svijet nije igralište; svijet je učionica. Život nije odmor, već obrazovanje. Vječna lekcija koju svi možemo bolje naučiti jest ljubav“. Henry Drummond

„Voljeti nekoga znači vidjeti ga onako kako ga Bog vidi“. Fjodor Dostojevski

„Ljubav nije samo nešto što osjećate, to je nešto što činite“. David Wilkerson

„Ondje gdje je ljubav, ondje je Bog“. Henry Drummond

„Budući da ljubav raste u vama, raste i ljepota. Jer ljubav je ljepota duše“. Augustin

„Kako ljubav izgleda? Ima ruke kako bi pomogla drugima. Ima noge kako bi brže otišla kod siromašnih i potrebitih. Ima oči da vidi jad i želju. Ima uši da čuje uzdahe i tuge ljudi. Tako ljubav izgleda“. Augustin

„Okovi ljubavi snažniji su od okova straha“. William Gurnall

„U dom ne može ništa donijeti pravi osjećaj sigurnosti osim istinske ljubavi“. Billy Graham

„Uvijek možete davati brz ljubavi, no nikada ne možete voljeti, a da ne dajete“. Amy Carmichael

„Na primjer, Bog nas uči kako voljeti time što u naš život stavlja ljude koje je teško voljeti. Nije potreban karakter kako bismo voljeli ljude koje je lako voljeti i koji vole vas“. Rick Warren

„Vjera sve stvari čini mogućima. Ljubav sve stvari čini laganima“. Dwight L. Moody

„Najbolji način korištenja života je kroz ljubav. Najbolje izražavanje ljubavi je vrijeme. Najbolje vrijeme za voljeti jest sada“. Rick Warren

PROČITAJTE JOŠ: