Naslovnica Duhovnost OTAC LAŽI: Što svaki kršćanin treba znati o sotoni?

OTAC LAŽI: Što svaki kršćanin treba znati o sotoni?

Opako načelo – lagati, lagati i samo lagati sve dok i sam ne povjeruješ u opetovanu laž” – nije ovovijeka datuma. Niti je ono čak zemaljska podrijetla.

Ideja sustavne, namjerne, ciljane laži začeta je davno, u eonima vremena ispred povijesti ljudskog roda, u glavi tada najumnijeg stvorenog bića nebeska podrijetla – Sotone. Stvoren od Boga, kao biće izvanrednih umnih i duhovnih sposobnosti, njegovo je mjesti u beskonačnim prostorima vječnosti bilo namijenjeno neposrednoj blizini samoga Stvoritelja. Zvali su ga i Lucifer, Svjetlonoša – drugim riječima, onaj koji između trilijuna stvorenih, savršenih nebeskih stvorenja uživa i zauzima posebno povjerenje i čelno mjesto.

Danas ime Sotona sa sobom nosi sasvim suprotne atribute. Sveto pismo ga naziva ”ocem laži koji vara cijeli svijet”. Kako je došlo do ovako drastične promjene? Što se to dogodilo što je nebeskog Svjetlonošu preobrazilo u promicatelja svake tmine, podvale, opačine i zla? Biblija, iako skromna u detaljnoj analizi ove tužbe preobrazbe, ipak daje dovoljno slika potrebnih za dostatnu rekonstrukciju metamorfoze čije posljedice i danas osjećaju i Nebo i Zemlja.

Jednog dana, u umu onoga koji se zaista na naišta nije mogao potužiti u Nebu, začele su se klice ljubomore i pohlepe. Nije Luciferu bilo dosta biti čelnim anđelom nad svojom ”vojskom nebeskom”, već je zaželio zauzeti mjesto samog Stvoritelja, nestvorenog i vječnog Boga.

Biblijski proroci Izaija i Jeremija ponešto pjesnički opisuju ovu pogubnu preobrazbu u umu Lucifera: ”Savršen bježe na putima svojim od dana svojega rođenja dok ti se u srcu ne začne opačina… U svome si srcu govorio: ‘Uspet ću se na nebesa, povrh zvijezda Božjih prijesto ću sebi dići… bit ću jedan Višnjemu.”

Tako kaže Biblija. Drugim riječima, malo je bilo Luciferu što ga je sam Bog postavio čelnim anđelom u prostorima nebeskog kraljevstva, već je pohlepno želio prisvojiti vlast i prostor koji nisu njemu pripadali. Biblija nadalje izvješćuje kako je klica pohlepe postala uzrokom otvorena sukoba s vječnim Bogom. U nastojanju da ostvari svoj mračni cilj, nekadašnji svjetlonoša počeo je među anđelima promicati teoriju o ugroženosti svih nebeskih bića u svemiru i širiti sumnje u Božju pravednost i dobronamjernost spram svih bića stvorenih ”na sliku Božju”. Lažna propaganda počela je ubirati zle plodove: na čelo rastućeg broja nebeskih nezadovoljnika dolazi sam Lucifer. On će – tako im je obećavao – spasiti ”ugrožene” anđele i izboriti za njih i za sebe jednakost sa samim Bogom.

Tužna je ovo priča, s tragičnim posljedicama. Sveto pismo kaže da je poradi svoje pohlepe zaveo trećinu anđela, te također uzrokovao otuđenje čovjeka od Boga, te čovjeku, kao nekoć anđelima, ponudio isti model inscenirane i manipulirane pobune protiv Boga i ljudi utemeljene na ciljanoj, namjernoj i opetovanoj laži. Stoga, ukoliko smo i sami svjedoci scenarija sličnih Luciferovom, ne treba se tome čuditi. To samo ”Otac laži” nastavlja s rasprodajom svoje strategije brojnim lakovjernim istomišljenicima.

Ipak, slika ne bi bila potpuna bez biblijskog prikaza Isusa Krista, pobjednika nad Sotonom. On će uskoro do kraja razoružati svemirskog varalicu, a s njime će se srušiti i cijelo njegovo kraljevstvo laži, pohlepe, ljubomore, nepravde i nasilja.

Autor: Tihomir Kukolja

NAJNOVIJI ČLANCI