Kako voljeti svoju ženu kao što Krist voli Crkvu?

Izgleda kao jednostavna zapovijed: „Muževi, volite svoje žene“. No ako ste u braku dulje od pet minuta, shvaćate da je to teže nego što zvuči. 

Postoji nekoliko razloga. 

Zapovijed za kršćanske muževe da vole svoje žene ne ovisi o ispunjavanju nekih od njezinih uloga. Drugim riječima, muževi trebaju iskazivati takvu ljubav čak i kada se supruga ne ”ponaša” kao da ”zaslužuje” ljubav. Radi se o svakidašnjoj ljubavi. Ne radi se o ljubavi koja je samo rezervirana za dane vjenčanja, obljetnice ili Valentinovo. Ta svakidašnja ljubav obilježena je načinom odnošenja kršćanskog supruga prema svojoj supruzi. 

Nadalje, radi se o obrascima koje treba slijediti. Kršćanski suprug odražava Kristovu ljubav prema Njegovoj Crkvi i jedinstvo koje se pronalazi u tom odnosu. (Efežanima 5, 25-32) Biblija upućuje supruge na najbolji primjer; na najizvrsnijeg supruga, kao onoga tko može biti i uzor i motivacija za iskazivanje ljubavi prema supruzi. 

U svjetlu onoga kako Isus voli svoju Crkvu, kako bi kršćanski muževi trebali voljeti svoje žene? Evo nekoliko načina na koje suprug može izražavati svoju ljubav kao što to čini Isus.

1. Požrtvovna ljubav 

Započinjemo s najočiglednijim. Suprugova ljubav prema njegovoj supruzi treba biti požrtvovna, jer je Isusova ljubav prema nama požrtvovna. Krist se žrtvovao za svoju mladenku. Umro je za nju, stoga kršćanski suprug treba biti spreman učiniti isto. 

Spremnost supruga da položi svoj život za svoju suprugu plemenit je čin. No srž žrtvovanja može se dodatno analizirati. Bi li suprug živio požrtvovnim životom za svoju suprugu? Bi li umro sebi i svojim interesima kako bi svoju suprugu stavio ispred sebe? 

2. Ljubav koja služi

Isus je služio Crkvi. Činio je stvari za Nju. Služio je svojoj mladenki, Crkvi, svojim životom i smrću. U Marku 10, 45 čitamo: „Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“. 

Na sličan način, suprug, vođa, treba služiti svojoj supruzi. On također, poput Isusa, treba, kada je u mogućnosti služiti svojoj supruzi, biti spreman odložiti sa strane svoj interes. Razmislite o tome. Nigdje ne čitamo o tome da je Isus bio previše zauzet da nas ne može čuti dok molimo. Isus nije ometen. Nije nezainteresiran. Ne, Isus nas voli i nastavlja nas slušati. Isus nam uvijek čini dobro. 

Isus, kada pokušamo razgovarati s Njime, nije prezauzet zbog provjeravanja svog telefona, pregledavanja društvenih mreža. Kada naša srca izlijevamo Njemu u molitvi, ne skreće s teme tako što započinje razgovor o hobijima ili poslu. Kada svoje slabosti stavljamo pred Njega, Isus ne sanjari. Ne, Isus je prisutan, vjeran, brižan i služi. 

Isus suosjeća i pazi na nas. (Hebrejima 4, 15-16) 

Opasnost za brakove nije u tome da bi suprug mogao drugu ženu voljeti više od svoje; ona leži u tome da bi on mogao voljeti više sebe od svoje supruge. 

3. Vjerna ljubav

Isus je vjeran svojoj Crkvi, svojoj mladenki. Isto tako, suprug, ako odražava Isusa, mora biti vjeran svojoj supruzi. Čitamo u 31. stihu poslanice Efežanima: „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo“. 

Ovo ujedinjenje tijela znači posvećenje i vjernost za cijeli život. U Pavlovo vrijeme, kao i u naše, ljudi su bez razmišljanja mijenjali partnere. Kršćanski brak, kao i ljubav koju suprug daje svojoj supruzi, treba biti ljubav ispunjena posvećenošću i vjernošću. 

4. Ljubav koja razumije

Isus nas zna i razumije. On zna naše slabe točke. Poznaje naše slabosti. Petar nas u 1. Petrovoj 3, 7 podsjeća: „Obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava“. Riječ ”obazrivo” odnosi se na ljubav koja poznaje. Suprug dobro poznaje svoju suprugu. On je zna i razumije. Suprug nikada ne smije prestati proučavati i učiti o svojoj supruzi. Našalio sam se kako sam ja vječni student u Christininom sveučilištu. Nikada neću diplomirati niti dobiti svjedodžbu; zauvijek ću učiti. Uvijek pokušavam naučiti kako je voljeti i služiti na najbolji način. 

5. Brižna ljubav 

Pavao piše: „Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu“. (Efežanima 5, 28-29) Suprugova ljubav prema njegovoj supruzi treba odražavati ljubav koju on gaji prema samome sebi. 

Pavao daje dvije ključne riječi kako bi ovo opisao: ”hrani” i ”njeguje”. Suprug se brine za svoju suprugu tako što njeguje njezino srce na isti način kao što vrtlar njeguje svoje biljke. 

„To zahtijeva da obraća pozornost na nju, razgovor sa suprugom kako bi znao koje su njezine nade i strahovi, kakve snove ima za budućnost, u kojim područjima se osjeća ranjivo i ružno, što je čini tjeskobnom i što joj daje radost. Suprug hrani svoju suprugu na način da provodi svoje vrijeme s njom, razgovorom s njom, kako bi se ona osjećala sigurno i voljeno u njegovoj prisutnosti“. Phillips daje ovo upozorenje: „Prema osobnom iskustvu, suprugova brižna ljubav jedna je od najpotrebnijih stvari u većini brakova. Suprugino srce biva prazno ako njezin suprug na nju ne obraća pozornost, ako ne pokazuje zanimanje za njezine osjećaje i ako se ne povezuje s njom. 

Muževi se trebaju brinuti za svoje supruge onako kako se Isus brine za svoj narod. 

6. Posvećujuća ljubav 

Primijetit ćete da se puno toga što Pavao piše odnosi na Isusovu duhovnu skrb za nas. Ne smatram kako ovo znači da je suprug jedini taj koji je odgovoran za duhovni rast svoje supruge. 

Suprug ima privilegiju i ovlast vidjeti kako njegova supruga raste u pobožnosti. Postoje i drugi načini koje je Bog dao za rast (lokalna crkva), no suprugova je odgovornost pobrinuti se da do rasta dođe. Suprug treba biti zabrinut za duhovni rast svoje supruge. On treba dijeliti Isusovo breme za svetost svoje supruge. Suprug svoju ljubav pruža kako bi ona bila pobožnija. Ta ljubav pokazat će se u obliku razgovora, posvećenja obitelji, molitve, odlazaka u crkvu, sudjelovanja u crkvenim događajima, službi i cjelokupnoj atmosferi u domu. Kršćanski supruzi mogu biti izvrsni u mnogim aspektima ljubavi, ali mogu ne uspjeti u ovim aspektima, što može rezultirati time da ne ispunjavaju zadaću koju im je dao Gospodin. Muževi, vodite li svoje obitelji, a posebice svoje supruge, prema Božjoj Riječi i Bogu Riječi? 

7. Dosljedna ljubav 

Isus je dosljedan. Sva Njegova djela prema nama nastala su zbog Njegovog milosrdnog saveza ljubavi. U Packerovom klasiku ”Poznavati Boga”, on piše: „Svaka pojedina stvar koja nam se dogodi izražava Božju ljubav prema nama i dolazi prema nama kako bi se pokazala Božja svrha za naše živote“. „Svi Njegovi načini za nas su ljubav“, nastavlja. „Bog voli svoj narod jer je odabrao voljeti ga“, kao što piše Charles Wesley, „Bog nas voli jer On jest ljubav“ (parafraziranje Ponovljenog zakona 7, 7-8). „Jedini razlog Njegove ljubavi jest Njegov suveren, pravedan užitak“. 

Kako bi pokazali ljubav koju je nama pokazao Bog kroz evanđelja, kršćanski muževi trebaju biti dosljedni. Trebaju svakoga dana dosljedno voljeti svoje supruge. 

8. Ljubav koja vodi

Krist nam je ostavio obrazac za slijediti. Ako želimo biti kristoliki, onda trebamo odražavati Njegovo vodstvo: 

„Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“. (Marko 10, 42-45) 

Ljubav kršćanskog supruga prema svojoj supruzi ne treba izgledati kao rimska okupacija. Ne radi se o primjeru iz popularnog poslovnog priručnika. Ne radi se o samo-ispunjenju, već o žrtvovanju samoga sebe. 

Praktično govoreći, to znači da muževima i ženama nije dopušteno odgađati ispunjavanje Božjih zapovjedi sve dok njihovi supružnici savršeno ne ispune njihove Bogom-dane uloge. 

9. Ljubav koja izdržava 

Isus ne odustaje od svoje mladenke. Nije li to dobra vijest? Previše kršćanskih brakova završava kada stvari postanu teške. Ne smijemo ovo činiti. Trebamo ostati na terenu i dati sebe, nastavljati sve do završetka. Isus nas potiče na izdržljivost, usprkos teškoćama. 

10. Eshatološka ljubav 

Poslanica Efežanima pokazuje nam Božji plan koji se izvršava u Kristu. (1, 10; 20-23) Stoga, kako se muževi podčinjavaju Kristu i vode svoje supruge u ljubavi, oni odražavaju krajnju poslušnost Kristu u svim stvarima. Biti kršćanski suprug ne znali biti ponosan, samoživ vođa, već ponizan sluga koji daje samoga sebe. Ovime odražavamo stvarnost toga da je Krist, a ne mi, kralj. Njegovo je kraljevstvo došlo. 

Autor: Erik Raymond; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoaliton.org koje vrijedi za portal novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!