Citati o prirodi
Foto: Pexels

Citati o prirodi i mudre izreke koje donosimo u ovom članku potvrđuju Božje postojanje. Je li moguće da je priroda nastala samo od sebe? Kako to netko može vjerovati?

Ove citate o prirodi i svijetu su napisali poznati kršćanski autori:

Čuda se ne događaju u suprotnosti s prirodom, nego samo s onim što mi podrazumijevamo pod prirodom. (Augustin)

Volim misliti o prirodi kao na neograničenu radiodifuznu postaju, putem koje nam Bog govori svaki sat, ako ćemo se samo prilagoditi. (George Washington Carver)

Naš Bog napisao je obećanje uskrsnuća, ne samo u knjigama, već i u svakom listu u proljeće. (Martin Luther)

U redu je čitati o prirodi, no ako osoba šeta šumom i pažljivo osluhne može naučiti više od onoga što je u knjigama, jer razgovara s glasom Božjim. (George Washington Carver)

Ljudi putuju pa se dive visovima planina, divovskim valovima mora, dugim tokovima rijeka, širokim prostranstvu oceana, i kružnom pokretu zvijezda; a pored sebe prolaze i – ne čude se ničem. (Augustin)

Najmanji pokret je važan za svu prirodu. Cijeli ocean je pod utjecajem šljunka. (Blaise Pascal)

Čitanjem Pisma tako sam obnovljen da se i priroda čini obnovljena sa mnom. Nebo se čini ljepše, plava boja, drveće dublje zelene. Cijeli svijet se ispunjava slavom Božjom te osjećam vatru i glazbu ispod svojih stopala. (Thomas Merton)

Pokušajte izbaciti mogućnost patnje oko koje se poredak u prirodi i postojanje slobodne volje vrte te ćete shvatiti da ste izbacili i sam život. (C.S. Lewis)

Božja čuda se nalaze u prirodi

Božja se čuda nalaze u samoj prirodi; vjetru i valovima, drvu koje postaje stablo – sve to može objasniti biologija, ali u pozadini je ruka Božja. (Ronald Reagan)

Ne slavi li sva priroda oko mene Boga? Da sam tih, trebao bi biti izuzetak u svemiru. Ne slavi li Ga munja dok se proteže nebom pri maršu Božjih vojska? Ne slave li Ga planine kada se šume na njihovim vrhovima njišu od slavljenja? Ne pišu li munje Njegovo ime vatrenim slovima? Nema li cijela zemlja glas? I hoću li ja, mogu li ja, biti tih? (Charles Spurgeon)

Priroda
Foto: Pexels

Jedna je stvar neporeciva, na dušu djeluju izvanjski utjecaji, ali ne i na duh. Na primjer, kada je pred dušom predivan prizor, mirna priroda, inspirirajuća glazba ili mnogi drugi fenomeni povezani s vanjskim svijetom, ona može biti dirnuta i snažno reagirati. Ali ne i duh. Zbog toga oni, koji su istinski duhovni, mogu biti aktivni bez obzira osjeća li njihova duša i ima li njihovo tijelo snage. (Watchman Nee)

Zasigurno postoji nešto u neokaljanoj tišini prirode da nadilazi naše male tjeskobe i sumnje; pogled na duboko plavo nebo i skupine zvijezda iznad nas naizgled umiruju naš um. (Jonathan Edwards)

S prirodom kao simbolom sve harmonije i ljepote poznate čovjeku, moramo li svejedno govoriti o natprirodnom, ne kao o prikladnoj riječi, nego kao o drukčijem poretku svijeta, … gdje vladavina misterije nadilazi vladavinu prava? (Henry Drummond)

Priroda je odredila sumrak, kao most, kako bismo prešli iz noći u dan. (Thomas Fuller)

Ono što nazivamo moći čovjeka nad prirodnom je zapravo moć koji neki muškarci iskazuju nad drugim muškarcima uz prirodu kao njihov instrument. (C. S. Lewis)

Postoji znak mudrosti i moći utisnut na djela Božja, što ih jasno odjeljuje od jadnih imitacija ljudi. Ne samo veličanstvenost sunca, nego i treptavo svijetlo krijesnice, objavljuje Njegovu slavu. (John Newton)

Svijetlom prirode vidimo Boga kao Boga iznad nas, svijetlom prava vidimo Ga kao Boga protiv nas, ali svijetlom evanđelja vidimo Ga kao Emanuela, Boga s nama. (Matthew Henry)

Pogledajte tog predivnog leptira i od njega naučite vjerovati u Boga. Možete se pitati gdje on živi u burnim noćima, u vjetru ili tijekom olujnog dana; no primijetio sam da je siguran i suh ispod širokog lista dok su rijeke potopljene, a planinski hrastovi iskinuti iz korijena. (Jeremy Taylor)

Vlast prava polako se ušuljala u svaki dio prirode, pretvarajući znanje u znanost. Proces se nastavlja, a priroda nam se polako čini kao veliko jedinstvo, dok ne dosegnemo granice Duhovnog Svijeta. (Henry Drummond)

Ako je prirodi nešto zajedničko s nama, to su članovi tjelesnog okvira; no ipak nas je apostol učio da oni, vođeni duhom kao svojim instrumentom, i poslušni svetoj volji, postaju preobraženi, kao bi, njegovim jezikom, tijelo postalo hram Svetog Duha, a najniža djela, apetiti i najmanji organi postaju uzvišeni duhom uma koji ih vodi. (Frederick W. Robertson)

Mi propuštamo hvaliti neprestano služenje velikog nepokretnog svijeta oko nas samo zato što je njegova dobrota nenametljiva. Priroda je uvijek tiha. Njezini najveći darovi dolaze u tajnosti. Zaboravljamo kako svaki dobar i savršen dar dolazi iznutra, i od gore, jer nas izostanak stanke u njezinoj nepromjenjivoj velikodušnosti uči tužne lekcije deprivacije. (Henry Drummond)

Čista reputacija biljka je delikatne prirode, i nikako brza u rastu. Ona neće narasti preko noći, kao tikva proroka, ali kao ta tikva, može nestati preko noći. (Jeremy Taylor)

Što je izvan sustava davanja sebi, nije zemlja, ni priroda, ni ‘običan život’, nego jednostavno i jedino Pakao. No čak i Pakao izvodi iz ovog zakona realnost kakvu ima. (C. S. Lewis)

Priroda oslikava Evanđelje

Postoji dojam čvrstoće u zakonu prirode koji pripada ničemu u ovome svijetu. Ovdje, u konačnici, unutar svega promjenjivoga, jedno je sigurno; jedna stvar izvan nas samih, nepristrana, bez predrasuda, koja nije pod utjecajem potvrda ili negacija, sumnja ili strahova… to, više od ičega drugoga, čini osobu željnom da vidi vlast prava ocrtanu u Duhovnoj Sferi. (Henry Drummond)

Slatki miris drva jorgovana, toplina ljetnog povjetarca mu govore da nisi jako daleko. (Judy Harrell)

Bog ne piše Evanđelje samo u Bibliji, nego i po drveću i u cvijeću i oblacima i zvijezdama. (Martin Luther)

Čovjek je samo trska, najslabija u prirodi, ali to je trska koja misli. (Blaise Pascal)

Priroda je beskonačna sfera čije je središte svugdje, a opseg nigdje. (Blaise Pascal)

Priroda citati
Foto: Pexels

Što je priroda? Nije li ona živuća Božja vladavina? O Nebesa, je li u samom djelu koje ikada progovara iz tebe, koje živi i voli u tebi, koje živi i voli u meni? (Thomas Carlyle)

Izaći izvan onoga što nazivamo Prirodom nije izaći izvan Okoliša. Priroda, prirodni Okoliš, samo je dio Okoliša. Postoji još jedan velik dio, koji, iako neki priznaju da nema povezanosti s time, nije zbog toga nestvaran, niti neprirodan. Mentalni i moralni svijet nepoznat je biljci. Ali je stvaran. (Henry Drummond)

Modernisti su započeli s pretpostavkom da je znanost jedini izvor sigurnog znanja, da je priroda sve što postoji i zbog toga je moralnost ljudska tvorevina koja se može mijenjati kako bi se prilagodilo promjenjivim okolnostima u svijetu koji se razvija. (Chuck Colson)

Ako zanemarimo gotovo sve pripitomljene živote, one će vrlo brzo postati divlje i bezvrijedne. Sada, ista bi se stvar dogodila u slučaju mene ili tebe. Zašto bi čovjek bio iznimka bilo kojem zakonu prirode? (Henry Drummond)

Ništa nije ljepše od ljupkosti šume prije izlaska sunca. (George Washington Carver)

Najveća djelovanja, u prirodi i milosti, tiha su i neprimjetna. Plitki potok žubori u prolazu i svi ga mogu čuti; no dolazak godišnjih doba tih je i nevidljiv. Oluje divljaju i riču, ali njihov gnjev brzo presušuje, njihov utjecaj je polovičan i brzo nestaje; no rosa, iako je nježna i tiha, mnogo toga pokriva te je sam život velikog dijela zemlje. To su slike djelovanja milosti u crkvi i u duši. (Richard Cecil)

Djelo koje je priroda započela završava natprirodno – jer mi često zovemo ono što je više, prirodnim. Veo diže kršćanstvo koje ljude iznenađuje. Jer cilj evolucije jest Isus Krist. (Henry Drummond)

Jer je u stvarnoj naravi stvari, ako istinski razmotrimo, svako drvo veličanstvenije nego da je sazdano od srebra i zlata. (Martin Luther)

Nemoguće je vjerovati da nevjerojatni nizovi otkrića u domeni Prirode, tijekom posljednjih nekoliko stoljeća, koje svijet više ni ne zadivljuju, beskorisna za viši život. (Henry Drummond)

Priroda dokazuje inteligentni dizajn

Priroda otkriva dokaze o svom inteligentnom dizajnu. (Dr. Edgar Andrews)

Zagrijte vodu do najvišeg stupnja, ne možete ju pretvoriti u vino; opet je voda; tako, neka moralnost dosegne vrhunac, opet je priroda; ona je stari Adam u novom ruhu. (Thomas Watson)

Životinjski svijet i biljni svijet isti su svijet. To su različiti dijelovi jednog okoliša. Prirodni i duhovni su također jedno. (Henry Drummond)

Milost se nikada neće naći u vakuumu, kao ni priroda. (Assorted Authors)

Prava definicija zla je ono što se predstavlja kao nešto suprotno prirodi. Zlo je zlo jer je neprirodno. Loza koja bi trebala nositi masline – oko kojem se plavo čini žutim, bilo bi zaraženo. Neprirodna majka, neprirodan sin, neprirodni djelo, najteži su termini osude. (Frederick W. Robertson)

Iako se zakone prirode može razmatrati kao izraz Božjeg uma… nema logike u pretpostavljanju da oni crpe božanski potencijal u odnosu na fizičke događaje. (Dr. Edgar Andrews)

Priroda je ime za učinak, čini je uzrok Bog. (William Cowper)

Naši viši osjećaji bude našu životinjsku prirodu; i naša životinjska priroda, iritirana, može povratiti nešto slično tim emocijama; no razlika između uzvišenog i niskog karaktera leži u pitanju potječu li osjećaji od gore ili od dolje. (Frederick W. Robertson)

Čuda, ustvari, ne krše pravila prirode. (C. S. Lewis)

Život osjetila, visokih i niskih, može se usavršiti u Prirodi. Čak i misaoni Život može naći veću podudarnost u stvarima kojima je okružen. No viša misao, i savjest, i vjerski Život, se mogu usavršiti samo u Bogu. (Henry Drummond)

PROČITAJTE JOŠ: