Citati o raju: 23 prekrasne izjave o vječnosti u nebu

Citati o raju nam daju nadu u vječnost s Gospodinom. U ovom tekstu izdvojili smo najljepše kršćanske izjave poznatih autora o životu u nebu. 

Svijet nam daje mnoštvo razloga za očajavanje i prema Bibliji, kaos će samo bivati sve žešći kako će se približavati drugi Kristov dolazak. No oni od nas koji su u Kristu svoju nadu ne trebaju polagati u ovaj svijet, koji se neprestano mijenja.

Umjesto toga, naša nada položena je u Krista i u Njegovo obećanje da ćemo jednoga dana provoditi vječnost s Njime. Samo prolazimo kroz ovaj zemaljski život. Budući da je to tako, hajdemo živjeti s očekivanjem koje je ispunjeno nadom i uzbuđenjem u vezi nebeskog života koji nas čeka.

Možemo započeti tako što ćemo naučiti ono što Isus kaže o našem nebeskom domu. Ono što nas također može ohrabriti su citati o nebu, koji nas podsjećaju na to kako će naš vječni dom izgledati kada mi, kao i naši voljeni koji su spašeni, prođemo iz ovog života u idući. 

Što je Isus rekao o nebu?

Naša percepcija u vezi vječnosti treba biti ukorijenjena u Bibliji. Isus nam je dao popriličan broj detalja u vezi neba, uz pomoć kojih možemo biti pripremljeni za naš vječni dom. 

Na temelju onoga što Krist kaže u Bibliji, znamo da je On otišao ondje prije nas, u ”Očev dom”, kako bi ga pripremio za nas. (Ivan 14, 2) No Isus nam također govori da ”nitko ne može ući u Božje kraljevstvo osim ako nije nanovo rođen”. (Ivan 3, 3) Stoga ako želimo ući u Božje kraljevstvo, moramo biti ”rođeni od vode i Duha”. (Ivan 3, 5) To znači da trebamo prihvatiti Isusa Krista kao našega Spasitelja, vjerovati da je bio razapet za nas, zbog naših grijeha i da je uskrsnuo. 

Znamo da raj neće biti privremeno stanje. Umjesto toga, ondje ćemo prebivati zauvijek: 

„I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni.“ (Matej 25, 46) 

„Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. Ja i Otac jedno smo.“ (Ivan 10, 28-30) 

Isus nam također daje mnoštvo usporedbi i ilustracija vezanih uz raj i način kako možemo ući u Božje kraljevstvo. Matejevo evanđelje 7, 13-15 uči: „Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze! “Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi.“ 

U očima svijeta naš životni stil kao vjernika može izgledati kao ropstvo, zbog uskog puta kojim moramo hoditi. No svijet ne vidi da samo taj uzak put vodi u vječni život. Privremeni užici koje nudi svijet, odnosno ”široka vrata”, nikada se neće mjeriti s vječnim životom, kojeg nasljeđujemo u Kristu.

U Mateju 13, 44-46 Isus koristi usporedbu kako bi prikazao ogromnu vrijednost nebeskog blaga, kada se ono usporedi sa zemaljskim: „Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu. “Nadalje, kraljevstvo je nebesko kao kad trgovac traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjeni biser, ode, rasproda sve što ima i kupi ga.“ 

Naše vrijednosti, koje imamo kao kršćani, korijenski su različite od vrijednosti koje njeguju ljudi koji žive za ovdje i za sada. Znamo da ”raj” ne znači savršeno stanje okolnosti ovoga života. Raj se odnosi na vječnu sudbinu onih koji su prihvatili Krista. Stoga, težimo gomilanju blaga za vječni život, umjesto gomilanja blaga za ovaj. 

Hoće li raj zaista biti mjesto savršenog blaženstva, mjesto gdje je sve savršeno?

Vratimo se natrag na prizor Isusova raspeća. Jedan od razbojnika, koji je bio razapet tik do Isusa, zamolio je Isusa neka ga se sjeti kada uđe u Božje kraljevstvo. Isus je ovako odgovorio: „Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Luka 23, 43) Iz ovih riječi znamo da će raj biti mjesto vječnog užitka, gdje nas neće opterećivati stvari poput smrti, bolesti, tuge i patnje. (Otkrivenje 21, 4) Bit ćemo u raju, mjesto gdje ćemo provesti vječnost slaveći Boga, u prisutnosti našeg Gospodina i Spasitelja, Isusa Krista. 

VIDI OVO: Kako izgleda raj? Biblija nam otkriva nekoliko važnih stvari

Prekrasni citati o raju
Foto: Unsplash

Prekrasni citati o raju

„Raj nam daje nadu i čini da naša sadašnja bremena budu lakša za nošenje.“ (Billy Graham 

„Ići u raj, u potpunosti uživati u Bogu, neograničeno je bolje od najboljih stvari u kojima ovdje možemo uživati.“ (Jonathan Edwards) 

„Onaj čija je glava u raju ne treba se bojati položiti svoje noge u grob.“ (Matthew Henry) 

„Svatko tko u raju nosi krunu, ovdje na Zemlji nosio je križ.“ (Charles Spurgeon) 

„Ne bih mijenjao niti jedan trenutak raja, za sve radosti i bogatstva svijeta, čak i kada bi ona trajala tisuće i tisuće godina.“ (Martin Luther) 

„Imam sve što mi je potrebno ovdje i nakon toga raj! Koliko bi bilo tko želio imati više?“ (Lester Roloff) 

„Onaj koji gomila blaga ovdje na Zemlji, trati život odmičući se od svog istinskog blaga. Njemu je smrt gubitak. Onaj koji gomila svoje blago na nebesima, raduje se vječnosti. On se svakoga dana primiče svome blagu. Njemu je smrt dobitak. Onaj koji svoj život provodi krećući se prema svome blagu ima razloga za radovanje. Radujete li se ili očajavate?“ (Randy Alcorn) 

„Svoje blago za vječnost gomilate tako što ćete ulagati kako bi i drugi mogli biti ondje.“ (Rick Warren)

„Bog nikada nije rekao da će ovo putovanje biti lagano. No rekao je da će biti vrijedno nagrade.“ (Max Lucado) 

„Oni koji znaju gdje prebiva blago s radošću odustaju od svega kako bi to blago osigurali. (D. A. Carson) 

„Moj dom je raj. Samo putujem kroz ovaj svijet.“ (Billy Graham)

„Jedna od najviše zapanjujućih istina Svetog pisma jest shvaćanje da ne zarađujemo svoj put do nebesa. Djela imaju svoju ulogu ali kao dokaz da smo primili Božji oprost, a ne kao značku zasluge zbog toga što smo ga zaslužili.“ (Ravi Zacharias) 

„O moj Gospodine Isuse Kriste, kad bih mogao biti u raju bez Tebe, to bi bio pakao; i kad bih mogao biti u paklu i imati Tebe ondje to bi za mene bio raj, jer Ti si sve ono nebo koje želim.“ (Samuel Rutherford)

„Neprestano iščekivanje vječnog svijeta nije oblik bijega ili maštanja, nego jedna od stvari koje kršćanin treba učiniti.“ (C. S. Lewis)

„Pouzdaj se u to, moj slušatelju, nikada nećeš otići u raj ako nisi spreman štovati Isusa Krista kao Boga.“ (Charles Spurgeon)

„Mnogi kršćani strahuju od pomisli napuštanja ovoga svijeta. Zašto? Zato što su mnogi pohranili svoje blago na zemlji, a ne na nebesima. Svaki dan nas približava smrti. Ako je vaše blago na zemlji, to znači da vas svaki dan približavate gubitku blaga.“ (Randy Alcorn)

Citati o raju za preminule
Foto: Unsplash

Citati o raju za preminule

„Suze su počast našim pokojnim prijateljima. Kad se tijelo posije, mora se zalijevati. Ali ne smijemo tugovati kao oni koji nemaju nade; jer imamo dobru nadu kroz milost i za njih i za nas same.“ (Matthew Henry) 

„Kako je sladak odmor nakon umora! Kako će nebesa biti slatka kad naše putovanje završi.“ (George Whitefield) 

„Pouzdajte se u to, vaš posljednji sat bit će najbolji sat kojeg ste ikada znali! Vaš posljednji trenutak bit će vaš najbogatiji trenutak, bolji nego što će dan vašeg rođenja biti dan vaše smrti. To će biti početak nebesa, izlazak sunca koje neće zauvijek zalaziti!“ (C. H. Spurgeon) 

„Zamislite koliko je smrt zapravo nemoćna! Umjesto da nas oslobodi zdravlja, uvodi nas u ‘vječno bogatstvo.’ U zamjenu za loše zdravlje, smrt nam daje pravo na Drvo života koje je za ‘ozdravljenje nacija’ (Otkrivenje 22, 2). Smrt bi nam privremeno mogla oduzeti prijatelje, ali samo da bi nas uvela u onu zemlju u kojoj ne postoje oproštaji.“ (Erwin Lutzer)

„Za Božje dijete smrt nije završetak, nego samo vrata u viši i uzvišeniji život prisnog kontakta s Kristom. Smrt je samo mračna dolina koja se otvara u vječnost uživanja u Bogu. To nije nešto čega se treba bojati, nego iskustvo kroz koje se prolazi putem savršenijeg života.“ (Phillip Keller)

„Zemlja prolazi. Nebesa se otvaraju preda mnom. Ako je ovo smrt, slatko je! Ovdje nema doline. Bog me zove i moram ići.“ (D. L. Moody) 

„Ne plačite zbog mene, nego zbog sebe. Odlazim Ocu našega Gospodina Isusa Krista, koji će me posredstvom svoga blagoslovljenog Sina primiti kao grešnika; tamo ćemo se sastati kako bismo otpjevali novu pjesmu i ostali vječno sretni, u svijetu bez kraja.“ (John Bunyan) 

Autorica: Tessa Emily Hall; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE