Čovjeka oboljelog od korone pustili kući da umre: Zahvaljujući sinu i dalje je živ

Kada se Suryakant “Suri” Nathwani (81) vratio iz bolnice svojoj kući u Velikoj Britaniji za svog sina je imao samo jednu molbu – da ga pusti da umre kod kuće.

– Molim te, obećaj mi. Ako trebam umrijeti, neka umrem ovdje. Nemojte me odvesti ponovno u bolnicu – rekao je svom sinu Raju, prenosi CNN.

Međutim, njegov sin nije htio prihvatiti smrt kao opciju, iako je znao da su šanse da njegov otac preživi zarazu koronavirusom vrlo male.

Raj je pratio situaciju s Covidom-19 još od siječnja, gledajući mnogobrojne vijesti o prenatrpanim bolnicama u Italiji, o starijim ljudima u Kini koji su često umirali ako su, kao i njegov otac, imali neke druge zdravstvene tegobe. I on sam je prošlog studenog imao srčani udar, i zato se zajedno sa svojim roditeljima, koji su oboje bolovali od kronične plućne bolesti (opstruktivna bolest pluća, KOBP), strogo pridržavao mjera ograničenja koje su stupile u Britaniji na snagu 11. ožujka jer su svi pripadali rizičnoj skupini.

Ocu se stanje pogoršalo

Njegovom ocu se stanje pogoršalo 25. ožujka. Teško je hodao, izgledao je izmučeno i mada nije imao visoku temperaturu i jak kašalj, Raj je sumnjao da se njegov otac zarazio koronavirusom. Sljedećeg dana pozvao je hitnu pomoć koja je ustanovila da su pluća njegovog oca ispunjena vodom.

VIDI OVO: Žena (60) koja je preživjela koronavirus: Zahvaljujem Bogu što mi je spasio život i dao drugu priliku

Otac mu je prevezen u bolnicu, ali su liječnici brzo nazvali Raja i rekli kako su 95 posto sigurni da mu otac ima koronavirus, ali da će ga otpustiti i poslati kući. Naime, s obzirom na to da mu otac ima KOPB, liječnici u bolnici nisu mogli ništa učiniti ako se Suriju stanje pogorša jer njegova pluća ne bi podnijela nikakav zahvat.

Prije nego što se otac vratio kući u Watford, Raj je proveo čitavo popodne čisteći kuću i pripremajući jedan njen dio za oca. Izolirao je majku na drugom katu, a spavaću sobu roditelja je pretvorio u mali, improvizirani bolnički odjel.

Napravio je tablicu u koju je zapisivao dnevna očitanja temperature, krvne tlakove i saturacije. Trudio se da otac što više vremena leži na trbuhu jer su liječnici rekli da takav položaj pomaže pri oporavku.

Čovjeka oboljelog od korone pustili kući
Otac je preživio zahvaljujući svom sinu; Foto: CNN

Uređaj koji je Suriju spasio život

Raj smatra da je ključni saveznik u liječenju njegovog oca bila činjenica da su u kući već imali uređaj za potpomognuto disanje CPAP koji su znali da koriste zbog očeve bolesti pluća i apneje.

VIDI OVO: Muž napisao posljednju poruku ženi prije smrti od koronavirusa

– Liječnici su mi savjetovali da koristim taj uređaj kada se tati pogorša disanje – rekao je Raj i dodao da je oca na uređaju znao držati i po 16 sati dnevno kada mu je bilo jako loše.

Tri dana nakon što je otpušten iz bolnice, Suri je prestao jesti i rekao je Raju kako misli da je došao kraj. Tada je stigao i rezultat testa koji je potvrdio da Suri ima koronavirus.

Sin nije htio odustati od oca

Ipak, Raj nije odustajao, i nakon nekog vremena, njegovom ocu se stanje počelo popravljati. Raj je rekao da je shvatio da će se otac oporaviti kada mu je počeo prigovarati da je napravio loš čaj i da mu donese čips i pizzu.

Obiteljski liječnik, koji je cijelo vrijeme bio u kontaktu s Rajem, rekao je da ne zna što je točno pomoglo Suriju, jer je puno njegovih starijih pacijenata umrlo.

– Je li se oporavio zahvaljujući brizi obitelji ili zato što smo svi pratili njegove biološke podatke, ne znam – rekao je liječnik.

VIDI OVO: Čovjek je umirao od koronavirusa, a onda je Bog poslao čistača

NAJNOVIJE!