Liječnici su otkrili da okretanje oboljelih od koronavirusa na trbuh povećava količinu kisika u plućima pacijenta, što mu može spasiti život, piše CNN.

„Time spašavamo život, sto posto. To je tako jednostavna stvar, a vidimo značajna poboljšanja. To vidimo na svakom pacijentu“, kazala je Mangala Narasimhan, regionalna direktorica za teško oboljele u Northwell Healthu, koji posjeduje 23 bolnice u New Yorku.

„Jednom kada vidite da djeluje, želite to raditi češće, i vidite da to djeluje skoro odmah“, istakla je dr. Kathryn Hibbert, direktorica medicinskog odjela u Massachusetts General Hospital.

Pacijenti okrenuti na trbuh imaju manju šansu da umru

Pacijenti s koronavirusom često umiru od akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Isti sindrom ubija i bolesnike koji imaju gripu, upalu pluća i druge bolesti.

VIDI OVO: Otkriveno kako se koronavirus uvlači u naš organizam

Prije sedam godina francuski su liječnici objavili članak u New England Journal of Medicine koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratoru imaju manju šansu da umru ako se okrenu na trbuh.

Od tada liječnici u SAD-a okreću na trbuh pacijente koji su na respiratoru.

Praksa okretanja na trbuh se isplati

Tu praksu primjenjuju i sada i vide da se to isplati. Kada su, recimo, pacijenta na Long Islandu okrenuli na trbuh, stopa njegove zasićenosti kisikom porasla je s 85 na 98 posto, što je bio veliki skok.

Pacijenti obično ostaju u tom položaju oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena su na leđima.

VIDI OVO: Hoće li me Bog izliječiti od koronavirusa?

Stručnjaci za teško oboljele kažu da okretanje na trbuh pomaže jer omogućuje kisiku da lakše dođe do pluća. Dok je pacijent na leđima, težina tijela zapravo djeluje na neke dijelove pluća.