NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeČovjekov trbuh je stalno rastao - liječnici su ostali zapanjeni otkrićem

Čovjekov trbuh je stalno rastao – liječnici su ostali zapanjeni otkrićem

U kasnim dvadesetima čovjek je primijetio neobičan rast trbuha, što je bilo proturječno jer je vodio zdrav način života

Liječnici su ostali zapanjeni kada su tijekom operacije indijskog farmera očekivali pronaći tumor, ali umjesto toga su naišli na nevjerojatno otkriće – deformirani fetus njegovog brata blizanca.

Taj fetus je narastao do te mjere da je ozbiljno ugrozio muškarcu sposobnost disanja.

Postoje mnogi medicinski fenomeni koji su ostali neotkriveni tijekom stoljeća, uglavnom zbog nedovoljnog napretka medicine u razumijevanju njihovih uzroka.

Unatoč dramatičnom napretku medicine u 20. stoljeću, jedan slučaj je potpuno šokirao liječnike u Indiji. Godine 1999., liječnici su izveli operaciju na indijskom farmeru s uvjerenjem da ima tumor, ali na kraju su otkrili nevjerojatnu istinu – u njegovom tijelu je rastao njegov brat blizanac.

Ovo je priča o Sanju Bhagatu, rođenom 1963. godine u Nagpuru, čija je životna priča bila povezana s poljoprivredom od rane dobi. Bhagat nikada nije imao zdravstvene komplikacije i uglavnom se usredotočio na poboljšanje života sebi i svojoj obitelji.

Čovjek je primijetio neobičan rast trbuha

Međutim, u kasnim dvadesetima primijetio je neobičan rast trbuha, što je bilo proturječno jer je vodio zdrav način života i obavljao fizički naporan posao na polju.

Kad je napunio 30 godina, njegovi prijatelji su se počeli šaliti na njegov račun, uspoređujući ga s trudnicom u devetom mjesecu trudnoće. No, Bhagat je ignorirao te šale i izbjegavao odlazak u bolnicu jer je znao da bi to koštalo puno novca.

“Tumor” mu je onemogućio disanje

Ipak, 1999. godine, zbog problema s disanjem uzrokovanih povećanim trbuhom, bio je prisiljen posjetiti bolnicu.

– Tumor je bio toliko velik da mu je pritiskao dijafragmu i tako mu onemogućio disanje – kazao je liječnik Ajay Mehta koji je izveo operaciju na Bhagatu. Znao je kako odmah mora ići pod nož, usprkos svim problemima koje je veličina tumora uzrokovala. Iako su svi bili uvjereni kako se radi o neobično velikom tumoru, ostali su u šoku su vidjeli da se unutra nalazi mutirano tijelo.

– Na moje iznenađenje, mogao sam se rukovati s osobom unutra. Šokiralo me – ispričao je, a prenosi History of Yesterday.

Taj brat blizanac rastao je u njemu od Bhagatovog rođenja, a deformirani fetus je imao i kosu, noge, nokte, kosti i čeljust sa zubima.

“Fetus in fetu”

Naknadnom analizom, liječnici su isključili mogućnost da je riječ o sindromu “nestajućeg blizanca”, u kojem se tijekom trudnoće jedan blizanac apsorbira od strane drugog, rezultirajući s dva seta DNK.

Ono što se dogodilo Bhagatu je rijetka pojava koja se naziva “fetus in fetu”, što znači da je tijelo jednog blizanca smješteno unutar tijela drugog blizanca. Do sada je zabilježen samo još jedan takav slučaj, koji se dogodio krajem 19. stoljeća, kada je majka vjerovala da je prethodno rodila, da bi kasnije otkriveno da se zapravo radilo o njezinoj vlastitoj blizankinji.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare