Crni češnjak: Nevjerojatne blagodati za zdravlje koje trebate znati

Svi smo upoznati sa svježim češnjakom, naročito njegovim jakim mirisom i okusom. No jeste li ikada čuli za crni češnjak?

Crni češnjak je svježi češnjak koji je prošao proces fermentacije na 60 do 75 Celzijevih stupnjeva tijekom 30 do 90 dana.

Glavica tijekom ovog procesa promijeni boju u crnu, a promijene se i okus i tekstura. Češnjak postane mekši, slađi i lakše ga je žvakati od običnog.

Iako se može činiti kao nešto novo, on se koristi stoljećima. Njegovo je porijeklo nepoznato, ali potekao je iz Azije.

Crni češnjak je odličan za zdravlje. Postao je popularan zato što je jak antioksidant, a sadrži i mnoge hranjive tvari.

Crni češnjak – ljekovitost

Iako crni češnjak ima manje aktivnog alicina od svježeg klasičnog češnjaka, on sadrži više hranjivih tvari. 

Crni češnjak je dobar za krvni tlak, baš kao i svježi češnjak. Dobar krvni tlak smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, poremećaja bubrega i sličnog. 

Svježi češnjak je odličan za srce, a isto vrijedi i za crni češnjak koji smanjuje razinu kolesterola i triglicerida, a time i rizik od srčanih bolesti.

Mnoga su istraživanja ukazala da antioksidanti u crnom češnjaku pomažu u borbi protiv raka. Jedno je istraživanje pokazalo da crni češnjak sprječava širenje stanica raka debelog crijeva.

Spojevi iz crnog češnjaka isto tako smanjuju količinu slobodnih radikala u tijelu, smanjuju štetu na stanicama i sprječava rast stanica raka.

Crni češnjak je dobar za mozak jer djeluje protuupalno te smanjuje rizik od javljanja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Isto tako, poboljšava proces pamćenja i druge kognitivne funkcije.

Dobar je za osnaživanje imuniteta zbog protuupalnog djelovanja i brojnih antioksidanta. Oni se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja stanica, piše Webmd

Također pomaže zdravlju i obnovi jetre. Neka istraživanja pokazuju da konzumiranje crnog češnjaka smanjuje naslage masti u jetri, što je pozitivno, te pomaže održavanju pravilne veličine stanica jetre.

Crni češnjak zdravlje
Foto: Wkimedia

Nutritivni profil 

15 grama crnog češnjaka ima:

 • 40 kalorija
 • grama proteina
 • 0 g masti
 • 8 g ugljikohidrata
 • 3 g vlakana
 • 4 g šećera.

Isto tako sadrži mnoštvo vitamina C, vitamina B (B1, B2, B3, B6), folate, kalcij, mangan, magnezij, fosfor, cink i željezo.

U usporedbi sa svježim češnjakom, ima manje alicina koji je glavni zaslužan za zdravstvene dobrobiti ove hrane. Ipak, bogat je aminokiselinama, fitonutrijentima te antioksidantima.

Sadrži više antioksidanta od svježeg, a sadrži i spoj S-alilcistein (SAC). Ovaj spoj pomaže tijelu da apsorbira alicin.

Kako napraviti crni češnjak?

Iako nije uobičajen kao i svježi, može se kupiti u nekim trgovinama, a moguće ga je naći i na internetu.

No možete ga sami napraviti pomoću dehidratora ili lonca za sporo kuhanje. Proces traje nekoliko tjedana, ali rezultat vrijedi truda.

Ako koristite dehidrator, ovo je postupak:

 1. Zamotajte glavicu češnjaka u plastiku, zatim u nekoliko slojeva aluminijske folije.
 2. Prekrijte češnjak da se očuva vlaga i da se ne osuši.
 3. Stavite paket u dehidrator.
 4. Temperaturu postavite na 60 Celzijevih stupnjeva.
 5. Pričekajte 3 tjedna da češnjak fermentira.

Ako koristite lonac za sporo kuhanje:

 1. Stavite snagu na ‘toplo’ (ali ne i na ‘kuhanje’).
 2. Stavite glavice češnjaka u lonac.
 3. Čekajte dva tjedna dok glavice ne fermentiraju.

Crni češnjak – recepti

Crni češnjak se može koristiti u raznim receptima. Može ga se jesti bez ičega, razmazati na tost, poslužiti uz platu, napraviti kao salatu uz maslinovo ulje i ocat. Isto ga se tako može pasirati i od njega napraviti umak za meso. Ovaj češnjak se može koristiti na sve načine kao i svježi.