Čuvaj svoje srce: Zašto je važno čuvati srce?
Foto: Unsplash

Mudre izreke 4, 23 kažu: „Svom brižljivošću čuvaj srce svoje; jer iz njega izvire život!“ Naša su srca čuvari na ulazu u naše živote. Kada čuvamo naša srca, čuvamo i naše živote; naša vjerovanja, stavove, misli i djela. Ako odlučimo čuvati naša srca, prirodno je da ćemo postati mudriji.

Naš cilj trebao bi biti čuvanje naših srca, kako bi ona mogla postati poslušna Gospodinu. Istinski život nalazi se samo u Isusu. (Ivan 10, 10) Čuvanje naših srca pomaže nam da prebivamo u Isusu, a prebivanje u Njemu pomaže nam u čuvanju naših srca. (Ivan 15, 1-11) 

Kako čuvati svoje srce?

Najvažniji način kako čuvati srce jest kroz proučavanje Božje Riječi i održavanje odnosa s Njime putem molitve i slavljenja. Naša će srca ostati sačuvana ako temelj nas samih postanu Božje istine i ako budemo održavali odnos s Bogom.

Čuvanje srca također znači i zarobljavanje nesvetih misli prije nego što one dobiju priliku ukorijeniti se u naša srca i u konačnici pokazati se na djelima. (2. Korinćanima 10, 3-5) Naša srca čuvamo i tako što odabiremo s kime i s čime provodimo naše vrijeme. (1. Korinćanima 15, 33) Trebamo ustrajati na odnosima koji su uzajamni i koji nas guraju naprijed u vjeri. (Mudre izreke 27, 17; Hebrejima 10, 24-25) 

Tvrdom srcu je nemoguće biti poslušan Kristu

Ako ne budemo čuvali naša srca, ona će postati dostupna za bilo kakav zao utjecaj, misao ili silu koja dođe do nas. To može voditi do višestrukih problema. Vjerojatno je najveći problem koji iz ovoga proizlazi taj što tada naša srca postanu tvrda za Gospodina i Njegovo vodstvo.

Tvrdom srcu gotovo je nemoguće biti poslušan Kristu. To znači da smo otvoreni za prijevaru. (Jakovljeva 1, 14-17) Kako ne bismo bili prevareni, trebamo se podčiniti Bogu, jer ćemo tako postati mudri: „Nitko neka se ne vara. Ako tko misli da je mudar među vama na ovome svijetu, neka bude lud da bude mudar.“ (1. Korinćanima 3, 18) 

Tvrdo srce svoj korijen ima u ponosu. Pogledajmo na faraona i njegovo odbijanje oslobađanja Izraelaca iz ropstva. Iako je bila istina da je Božji plan bio izbaviti Izraelce iz Egipta, faraon je odbio poslušati kada bi mu Mojsije došao s porukom.

Faraonovo je srce bilo tvrdo prema Bogu, što je dovelo do niza pošasti u Egiptu, sve dok konačno nije popustio. (Izlazak 7, 22; 8, 32; 9, 34) 

Nakon što su bili oslobođeni iz Egipta, Izraelci su počeli mumljati i prigovarati zbog toga što su u pustinji, što je dovelo do otvrdnuća njihovih srca. Kao posljedica toga, godinama su lutali pustinjom. (Brojevi 32, 13) Kasnije u knjizi Psalama, David podsjeća čitatelje na ovu priču i potiče ih na važnost održavanja mekoće srca prema Gospodinu. (Psalam 95, 7-11) 

U konačnici, tvrdo srce je rezultat ponosa. Za ponos Biblija kaže da je prethodnik uništenja: „Oholost dolazi pred pad, i oholi duh pred propast.“ (Mudre izreke 16, 18) Priče o faraonu i Izraelcima pokazuju kako tvrda srca prema Gospodinu vode do neposluha, što donosi uništenje u naše živote i odgađa ono najbolje što Bog ima za naše živote. 

Trebamo imati meko srce

Trebamo tražiti Gospodina kako bi naša srca i umovi ostali usredotočeni na Njega. Biblija kaže da Boga trebamo tražiti svim svojim srcem: „Ondje ćeš tražiti Jahvu, Boga svoga. I naći ćeš ga ako ga budeš tražio svim srcem svojim i svom dušom svojom.“ (Ponovljeni zakon 4, 29, isto tako i Jeremija 29, 13) 

Kada tražimo Gospodina svom dušom i svim srcem, u našim ćemo životima vidjeti pokazatelje toga da su naša srca meka za Gospodina.

Znaci mekog srca su: 

Poslušnost: poslušnost prema Božjim zapovijedima nasuprot poricanja i neposluha prema njima. (1. Ivanova 2, 3-6) 

Mir: povjerenje prema Bogu (Izaija 26, 3; Mudre izreke 3, 5-6) nasuprot prigovaranju i mumljanju. (Izlazak 16, 3; Ivan 6, 43; Filipljanima 2, 14)  

Otpuštanje: opraštanje drugima kao što je i nama oprošteno (Kološanima 3, 13) nasuprot dopuštanju da se gorčina ukorijeni. (Efežanima 4, 31-32) 

Kada čuvamo naša srca, postanemo činitelji, a ne samo slušatelji Božje Riječi. Zaštićeni smo od duhovne prijevare. (Jakovljeva 1, 22-26) Stanje naših srca određuje kakva ćemo djela poduzimati u našim životima. Iz tog razloga je ključno da čuvamo naša srca.

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org 

PROČITAJTE JOŠ: