Što se dogodilo nakon što sam proveo dan s Bogom?

Dan s Bogom nikada nije utrošeno vrijeme. Što se dogodi kada tijekom našeg burnog i zauzetog života ispunjenom obavezama provedemo cijeli dan s Bogom?

U posljednje vrijeme sam bio nevjerojatno zauzet. Vrijeme je definitivno postalo jedna od mojih najdragocjenijih stvari i imam osjećaj da nisam jedini koji tako razmišlja. Mogu li dobiti amen? Ponekad se osjećamo kao da žurimo s jedne stvari na drugu, da imamo malo vremena za mirnoću. To je iscrpljujuće! Ali ta užurbana razdoblja su upravo to: razdoblja. Ona ne traju. Ponekad, problem nije ograničen samo na razdoblju.

Ako ste poput mene, možda ćete biti zauzeti čak i kada imate vremena za mir. Možda ćete osjećati krivnju čak i ako se budete odmarali. Ali ekstremna zauzetost nije ništa dobro; ona je znak za uzbunu. Uz to je nebiblijska.

Biblijska zapovijed za odmor

U Matejevom evanđelju 11, 28-30 Isus nas poziva: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“

On nas ne zove samo da se odmorimo. On nas poziva da počivamo u Njemu. Za to su nedjelje, mogli biste pomisliti. Ako ste poput mnogih ljudi, nedjelje bi zapravo mogle biti daleko od opuštanja. Idete u crkvu, ali se fokusirate na propovijed i druženje. Onda biste mogli otići kući oprati rublje ili pokositi travnjak.

Ponekad je primamljivo biti poput Marte, koja je bila toliko rastrojena svojim poslom da je zamalo propustila istinski biti u Isusovoj prisutnosti, iako je On bio u njezinoj kući! Isus nas poziva da umjesto toga budemo poput Marije, da slušamo i učimo. (Luka 10, 38–42)

Kako možemo naći vremena za odmor u Isusu kad smo tako zaposleni i zaokupljeni? To mora postati prioritet. Ekstremna zauzetost nije znak zauzetosti, to je znak za uzbunu.

Što se dogodilo nakon što sam proveo dan s Bogom?

Prošle godine, dok sam bio u Portlandu u Oregonu, na jednom događaju, saznao sam u zadnji trenutak da ću zapravo rijetko kada imati slobodan dan od govora, tijekom užurbane sezone putovanja. Sada, moj prvi instinkt bio je ispuniti svoj dan zabavnim stvarima ili pastoralnim radom. Mogao sam igrati golf ili se sastati s nekim od mojih lokalnih prijatelja iz službe kako bih saznao više o crkvama na sjeverozapadu. Ali umjesto toga, odlučio sam samo biti s Bogom.

Otišao sam u Grotto, prekrasno mjesto koje na najveličanstveniji način gleda na grad. Bio sam okružen šumom, liticama i vrtovima, molio sam, meditirao i razmišljao. Bio sam samo s Bogom, a moj nedostatak plana stvorio je prostor za Boga. Bilo je nevjerojatno! Otišao sam odande, osjećajući se osvježeno, mirno i povezanije sa svojim Spasiteljem.

Ali Bog još nije bio gotov. Sjećate se kako sam razmišljao da provedem dan povezujući se s drugim pastorima? Te večeri mi je prijatelj iz službe poslao e-poruku s detaljima o stanju crkve u cijelom sjeverozapadu SAD-a. Nisam ga pitao za to i nikad ne bih mogao toliko naučiti da sam proveo dan pokušavajući to učiniti. Kao da mi je Bog pokušavao pokazati da Mu mogu vjerovati, da će zadovoljiti svoje potrebe i da mogu provoditi vrijeme s Njim, znajući da će se On pobrinuti za sve ostalo.

Pronalazak odmora u Bogu u vlastitom životu

Ako ste spremni učiniti odmor s Bogom redovitim dijelom svoje rutine, odakle početi? Možete početi s malim, a to možete učiniti tijekom radnog tjedna. Volim razmišljati o ovim vremenima kao o duhovnim “zalogajima”. Umjesto pritiska odgode na budilici, iskoristite prvih 10 minuta svog jutra za čitanje pobožnog predanja. Meditirajte na nekoliko stihova tijekom dana i pitajte Boga što vam pokušava reći kroz njih. Isključite radio tijekom putovanja na posao i dopustite Bogu neka govori u tišini.

Sada postoje i duhovna “gurmanska jela”. Ovo su dulja razdoblja s Bogom bez ometanja, poput mog dana u Grottu. Možda ćete provesti nedjeljno poslijepodne pješačeći lokalnom stazom i povezujući se s Bogom u prirodi. Ili, ako imate više vremena, možete razmisliti o sudjelovanju na biblijski utemeljenom, tihom povlačenju. Često naknada uključuje usluge učitelja, koji će vas voditi kroz proces. Oni bi vam mogli pružiti Sveto pismo za meditaciju, naučiti vas razliku između čitanja Svetog pisma da biste naučili i čitanja da biste čuli od Boga i susreta s vama jedan na jedan. Bilo da uživate u zalogaju ili gurmanskom obroku, važno je da Bogu posvećujete svoju nepodijeljenu pažnju; bez ometanja, bez tehnologije, bez knjiga ili glazbe.

Samo vi i On.

Autor: Chris Brown; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: