Danas je ljubav sve drugo samo to ne

U životu sve počiva na Ljubavi koja je smisao postojanja, življenja, maštanja i stvaranja. Ona je čežnja svih nas i na neki način je utkana u naš DNK-a. No, što za nas predstavlja riječ „ljubav“?

Danas je ljubav sve drugo samo to ne. Ljubav se zamotala u mali primamljivi poklon – ljudskim očima savršena izgleda, puna romantike (prvenstveno kod žena), cvjetića i slično, a zapravo kad krenete otvarati taj poklon – on pršti sebičnošću, egoizmom, bludnošću, požudom i ohološću koja vodi ravno na strijeljanje duše, srca i tijela.

Kako su je samo tako lijepo „upakirali“, ne možeš vjerovati svojim očima. Izgleda tako primamljiva, lijepa, ugodna, a posebice privlačna – kao jabuka sa zabranjenog stabla iz Edenskog vrta. Znaš da nije ta jabuka dobra, ali ti nju i dalje želiš.

Promatrajući okolinu, čovjek se skameni na mjestu kad vidi svu tu silnu ljubav. Ženin hod i stope nisu njegovane, nesigurne su i izranjavane.

Muškarčevo srce zarobljeno požudom i egoizmom od kojega ne kuca normalno. Samo preskače i trči neku svoju utrku.

PROČITAJTE: Što je kršćanska ljubav?

Žena željna pažnje, ljubavi i potrebe da se „bar nekome svidi“ kreće u potragu za tim jer svom suprugu/zaručniku/dečku nije dovoljno dobra.

Zašto bi i bila dobra kad oni sve to što hoće (zahvaljujući bombardiranju pornografskim sadržajima i njihovu prihvaćanju istoga) imaju na izlogu – u uredu tvrtke u kojoj rade, kafiću u kojem ispijaju kavu pod pauzom i u društvu, večernjem izlasku i sl…

Njihova žena im postaje dosadna. Ona je stalno tu za njih, kuha, sprema, odgaja djecu i uz to ništa ne zna, a nisi učinio tjelesni „preljub“. Gdje ćeš bolje? Za tebe je sasvim normalno da koji put „škicneš“i odmjeriš, ako koji put pogled zaluta – nema veze jer to je normalno, nisi muškarac ako to nije tako.

Pri tome se vratiš kući, a u glavi „kas“ i zanosni bokovi druge žene. Zamislite da tako razmišlja dečko vaše kćerke. Sigurno biste bili oduševljeni. Iako vam se to činilo nevjerojatnim, žene sve osjete i vide.

Nakon što to one osjete, tek tada još jače kreću u tu potragu „da nekome bude dovoljno dobra“ koja ju samo još više ranjava. Onda nailazi na krdo grabežljivaca i ričući lavova koji samo gledaju kako iskoristiti još jednu priliku.

Zadovoljavanje sebe i svojih potreba nije značenje ljubavi

Žene su kao broj stranice neke obične knjige. Zadovoljavanje sebe i svojih potreba za većinu muškaraca postaje „iskazivanje ljubavi“ i muškog identiteta. Vjerujte, identitet muškarca je u dubokoj krizi koju su još dublje produbile žene, pokušavajući na krive načine dozvati toliko željenu ljubav.

PROČITAJTE: Znate li što predstavlja biblijski pojam ljubavi? Mnogi kršćani bi se mogli iznenaditi!

Uistinu ne znam, jeste li svjesni koliki čavao zabijate u ženino stopalo/nogu na kojima stoji te kakvim kopljem ranjavate njezino srce tražeći pogledom i mišlju neku drugu ženu. Ali ono što je najtužnije da vi niste svjesni da svoje srce ne otvarate ljubavi. Ono je omotano lancima i okovima.

Svi biste vi htjeli da Vaša buduća žena vidi uzor u Mariji, a gdje ste vi? Skrili se iza nekog debla ili pak u vašem „muškom“ društvu u kojem ne daj Bože da kažeš da živiš predbračnu i bračnu čistoću.

Bit ćeš ismijan i posramljen, papučar i čudak. Upravo u tome leži rješenje. Kad budeš ismijan i posramljen tek tada znaš da si na pravome putu da postaneš pravi suprug, otac i brat. Tek tada je tvoje srce spremno za ljubav. Zašto tražiš Mariju, a nisi pokušao biti Josip?

Uzmi dlijeto u ruke i kreni graditi laganim koracima plodno tlo za tvoju buduću ili sadašnju obitelj. Polagano pripremi srce za svoju buduću suprugu koja će ga trebati. Ona želi u tebi vidjeti Josipa jer jedino tada može biti poput Marije.

Josip je bio čisti primjer oca i muškarca koji je ljubio do posljednjeg daha svoga života. Ženi treba ta ljubav – čista i iskrena. Ljubav je odluka i svjesno prihvaćanje križa kako bi zajedno sa svojim supružnikom ušli u Kraljevstvo nebesko.

Ima li ljepšeg očitovanje ljubavi od ovoga?

Ima li ljepšeg očitovanje ljubavi od toga da želiš svoju ženu ili muža dovesti u raj? Znate li koja je to privilegija? Imaš mogućnost na tome putu pomagati. To je Ljubav. Tu je Krist prisutan.

Vi jedno drugome kroz životni hod u tome pomažete. Ne može jedno vući na tome hodu, a drugo biti imuno na sve to.

Braćo moja, na čemu gradite svoju budućnost, ona će biti preslika toga. Ako biraš čisto srce, vjeruj da ćeš biti sve ono što žena želi. Bit ćeš darivatelj života i prvi stup obrane svoje obitelji. To je ono što ženi treba – sigurnost. Nećeš u tome uspjeti ako svoje srce ne održiš čistim jer ako srce nije čisto, ni tvoj pogled nije čist. Kad pogled nije dobar, ne možeš pravovremeno djelovat.

Zato bježi iz krda ričućih lavova i grabežljivaca dok još imaš vremena. Vjeruj, buduća Marija i tebe čeka.

Autorica: Anita Miškić