Znate li što predstavlja biblijski pojam ljubavi? Mnogi kršćani bi se mogli iznenaditi!

U suvremenom svijetu, ljubav je apstraktan pojam koji se većinom tiče stanja emocija (osjećaja) usmjerenih prema određenim osobama, ali što predstavlja biblijski pojam ljubavi?!

Da bismo to razumjeli morat ćemo analizirati riječi u hebrejskom jeziku,  jeziku na kome je Biblija napisana. Hebrejska riječ  אהב (ahav) na koju nailazimo u Bibliji, ima mnogo dublje značenje od emocija ili osjećaja koje iskazujemo prema nama dragim osobama.

Korijen ove riječi je riječ  הב  (hav). Dok sam ovaj korijen ne nalazimo u biblijskom tekstu, niz drugih izvedenica proizašlih iz ovog korijena nalazimo. Riječ  הבהב  (havhav), imenica koja znači “poklon”, kao i riječ  יהב  (jahav), glagol koji znači “pobrinuti se za nešto, osigurati”, pomažu nam da dublje razumijemo biblijsko razumijevanje ljubavi, odnosno hebrejske riječi אהב (ahav).

Mi ne biramo naše roditelje, braću ili sestre. Umjesto toga, oni su nam dani kao najvrijedniji poklon od Boga. Ukoliko pogledamo koncept braka u Bibliji vidjet ćemo da je i „nečija žena“ bila jedna vrsta najvrijednijeg poklona koji je biran za određenog mladića. Naša je odgovornost da po svaku cijenu zaštitimo te vrijedne i dragocjene poklone.

Na isti način, hebrejska riječ „ljubav“ ( אהב – ahav) ima značenje – „osigurati i zaštititi ono što nam je „dano“ kao vrijedan i dragocjen poklon“!

Iz ovoga vidimo da MI trebamo voljeti Boga, bližnje, svoju obitelj – ne samo u emocionalnom (osjećajnom) smislu, nego i u smislu naših akcija – koji se najviše tiču i utječu na našu okolinu, a i na nas same.

Autor: Njegoš Ilić

NAJNOVIJE!