Često puta kažem da je depresija poput sunčanih naočala. Gdje god pogledate, sve izgleda tamno. Mračno. Crno. Beznadno. Bespomoćno. Čekaonica za depresiju kaže: „Napustite nadu, svi vi koji ulazite ovdje.“

Depresija je ujedno fizički i duhovni problem. Neuroni i sinapsi ne uspijevaju funkcionirati ispravno, što dovodi do kemijskih neravnoteža u mozgu. Te neravnoteže uzrokuju da se depresivna osoba osjeća grozno, kao da je čitav svijet sirova katastrofa koja lebdi nad dubinama očaja. Kada je sve katastrofa, vjera lako potone i posrne.

Normalno, recept za vjeru je pomalo jednostavan. Čitamo Božja obećanja, dozvolimo im da se šire u našim srcima, a zatim ih u potpunosti prihvaćamo. Dok prihvaćamo ta obećanja, naša vjera raste. Kada imamo više vjere, često postoji fizički osjećaj ohrabrenja i nade.

No, kod kliničke depresije (i većine drugih oblika mentalnih bolesti), stvari ne funkcioniraju na taj način. Depresija obično uzrokuje da osoba osjeća samo tminu i očaj, bez obzira na to što misli. Ispunjavanje uma Božjim obećanjima je nužno, ali obično ne mijenja način na koji se osjećate. To je kao da imate migrenu. Vjerovati Božjoj Riječi je bitno, ali (obično) neće ukloniti migrenu.

Od tmine do radosti

Kad je sve što osjećate tama, vrlo je teško imati nadu, bez obzira što pročitate u Pismu. Kao netko tko se bori s teškom depresijom i anksioznošću cijelog svog života, znam da depresivnoj osobi obično ne pomaže ako joj kažete: „Samo više vjeruj Božjoj Riječi!“

Stoga, ako ste depresivni, kako se možete boriti za vjeru? Kako možete vjerovati dok se istovremeno spotičete u mraku? Evo nekoliko stvari koje su mi pomogle.

1. Razlikujte činjenicu i osjećaj.

Najvažnije što sam naučio jest da 90% vremena usred moje depresije, moji osjećaji imaju nultu povezanost sa stvarnošću. To je ključno kad ste u kaljuži duševne bolesti.

Osjećam se loše jer nešto ozbiljno nije u redu s mojim tijelom. Zato što se moj mozak buni – ne zato što je sve stvarno slomljeno na komadiće. Stvarnost je izvan mog slomljenog mozga. Stvarnost je definirana Božjom Riječju. Čvrsta. Objektivna. Nepromjenjiva. Ako pokušam obraditi svoj život ili okolnosti kroz tamnu leću depresije, prestrašit ću se.

Ako ste depresivni, može biti opasno procjenjivati bilo što u vašem životu. Nemojte proučavati okolnosti, prijateljstva ili izglede za brak. Uvjeravam vas da ćete pogrešno protumačiti stvarnost.

Umjesto toga, jednostavno recite: „Prepuštam to Bogu za sada. Kasnije ću razmišljati o tome i vjerujte mu da će to riješiti.“ Bog je dobar. Vjeran. Voli vas iako to ne osjećate. Može podnijeti vaš život čak i kada vi ne možete.

Zapamtite, vjera nije osjećaj. Vjera je jednostavno vjerovanje da će Bog učiniti ono što je rekao, čak i kad vam se ne čini tako. Mogu vam jamčiti da vam se neće činiti da je Bog vjeran kada ste depresivni. No, taj osjećaj jednostavno nije istinit. Ne vjerujte.

John Calvin, pastor izuzetno osjetljiv na nesavršen osjećaj naše vjere, kaže da istinska vjera „tako brzo prianja uz najskrivenija mjesta. Iako izgleda kao da se trese ili prelama na sve strane, njezino svjetlo se nikada ne gasi niti nestaje, makar se naziralo ispod pepela“ (Instituti). Kao što David moli u Psalmu 139,11-12, naša se vjera često odmakne iz našega vidokruga, ali ne odstupa od Boga koji ju je dao na prvom mjestu.

Odvojite svoje osjećaje od istine.

2. Pronađite prijatelja koji će vas podsjećati na istinu.

Depresija vam se zaglavi u glavi. Vaš mozak postaje vrtložna masa poluistine i iskrivljene percepcije. Sve izgleda naopako; istina izgleda čudnija od fikcije. Nemoguće je razmišljati ispravno. To je kao da gledamo naopako u dvorani sa zatamnjenim zrcalima.

U tim vremenima trebam nekoga da mi govori istinu. Ne korektivno ili kao poticaj, već samo kao sidro. Trebam nekoga tko će reći: „Slušaj, ovo je istina. Znam da ti se tako ne čini, ali to je istina. Trenutno se osjećaš kao da si osuđen na propast. No, Bog je s tobom. On te voli i neće te pustiti.“

Ako ste depresivni, jedno od najvećih iskušenja jest isključiti ljude. I ja to razumijem. Teško je pustiti ljude u kavez vašeg života. Ali trebate nekoga da vas nježno podsjeća na ono što je stvarno; vjernog prijatelja koji će prolaziti kroz dolinu depresije s vama.

Kad vam vaš prijatelj govori istinu, daje vam nešto za što ćete se držati. U trenucima tame, ne vjerujte onome što vam govori vaš um. Vjerujte riječima svog vjernog prijatelja.

3. Dajte sunce duši.

Postoji intimna veza između tijela i duše. Tijelo često označava put naprijed, a duša slijedi u bdijenju. Kad je vaše tijelo duboko bolesno, vuče vašu dušu prema dolje, poput težine vezane oko gležnja.

Otkrio sam da jedna od najučinkovitijih metoda za povećanje vjere počinje s mojim tijelom. Kad vježbam ili idem u šetnju ili sjedim na suncu, moje tijelo se osjeća bolje. Pumpa krv i kisik kroz moje tijelo, osvježavajući i njegujući ga. Kad se osjećam bolje, jasnije mislim i vidim stvari preciznije.

Kad jasnije mislim, mogu lakše procesirati i prihvatiti Božja obećanja.

Kad prihvatim Božja obećanja, moja vjera naglo raste.

Charles Spurgeon, koji se često borio protiv depresije, rekao je:

„Jednodnevno udisanje svježeg zraka na brežuljcima ili par sati šetnje u šumi smiruje, pročišćava paučinu u mozgu od naših napora u službi koja je sada tek poluživa. Udisaj morskog zraka ili oštra šetnja po vjetru ne daje milost duši, ali donosi kisik tijelu, što je odmah sljedeće najbolje.“

Ako ste depresivni, primajte sunčevu svjetlost. Idite u šetnju ili trčite. Sjednite na trijem i osjetite toplinu na licu. Pijte kavu i gledajte kako sunce izlazi.

Neće vam se dati. Željet ćete se zatvoriti u mraku svoje sobe ili ostati u krevetu. Ali samo dvadeset minuta na suncu može učiniti čudesa za zamračeni um i potonulu dušu.

Držite se za Onog koji je jači od vas

Konačno, vaša nada u depresiji ovisi o Isusu. On vas drži čak i kad vam se čini kao da ste u slobodnom padu. Možda ste u mraku, ali vaš Pastir hoda upravo pored vas. Zna kako je biti opterećen tugom i kad vas proguta tama.

Vaše održavanje u životu može posrnuti, ali njegovo neće. On će vas održati.

Autor: Stephen Altrogge; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org