Što se događa djetetu koje odrasta bez oca
Foto: Pixabay

Nijedna druga osoba ne može u potpunosti nadoknaditi djetetu odsustvo čovjeka koji u kući treba biti glava obitelji.

Mnoga djeca odrastaju bez oca, a prvi znaci da je dijete osjetilo da mu fali očinska ljubav očituju u njegovom ponašanju u ranoj dobi.

Ne mora značiti da će svako dijete imati kvalitetan život uz oba roditelja, ali, ako se u obzir uzme to da se podrazumijeva da u svakoj obitelji postoji zdrav odnos među članovima koji je čine, svakako da je poželjnije da dijete ima i oca uz sebe, piše Redinfoportal.

Prema psihoanalizi, ljubav majke prema djetetu je bezgranična, svemoćna i neizbrisiva i djetetu takvo iskazivanje emocija ulijeva sigurnost i zaštitu. Dijete zna da u potpunosti ovisi o majci i bez nje ne može.

VIDI OVO: 5 stvari koje svaki sin treba čuti od svog oca

S druge strane nalazi se otac, glava obitelji, osoba koja je zaslužna za mogućnost ostvarivanja kontakta između majke i djeteta.

Kao što postoje različiti načini da otac pokaže da je uvijek tu uz svog sina ili kćer, isto tako može pokazati i da nije. Otac napušta dijete onda kada nije fizički prisutan u kući, kada provodi vrijeme vani, ne mari za odgoj i odgoj djeteta, ne pomaže u kući i zapostavlja ostale ukućane.

Otac može napustiti svoje dijete onda i kada je fizički prisutan u kući, ali ne obraća pozornost na dijete, ne razgovara s njim, ne zanima se za njegov život, probleme i slično. Najteži oblik napuštanja je potpuno odvajanje od obitelji, primjerice onda kada otac ode od kuće i osnuje drugu obitelj.

Svako napuštanje se teško prihvaća. U slučaju kada otac u potpunosti napustiti obitelj kako bi oformio neku drugu, posljedice po dijete su najteže i najdugotrajnije. Događa se da očinska figura bude zamijenjena nekom drugom, prisustvom drugog muškarca u životu napuštene djece, što može pozitivno utjecati na njihovo odrastanje, ali ipak nikada ne može zamijeniti sliku biološkog oca.

VIDI OVO: Zašto svaki sin treba oca?

Mnogi ljudi imaju stav da u odsustvu jednog roditelja onaj drugi može biti i otac i majka, međutim, smatra se da uz majku djeca ne mogu ojačati psihički onoliko koliko bi to napravila kada bi uz sebe imala i oca.

U svakom slučaju, bilo da otac u potpunosti napušta obitelj, ili je zapostavlja i onda kada je prisutan u kući, dijete će to svakako osjetiti i posljedice će se zasigurno javiti, ali u različitoj mjeri. Odsustvo oca otvara duboku emocionalnu ranu kod djeteta, posebno u prvim godinama odrastanja. Ta praznina ostaje zauvijek prisutna i nijedna druga osoba ne može u potpunosti nadoknaditi djetetu odsustvo čovjeka koji u kući treba biti glava obitelji.