dijete vjera bog
Foto: Pixabay

Neću se pretvarati da imam sve odgovore. I premda sam roditelj, moja mala djevojčica još uvijek je baš to, mala. Ali to ne znači da ne razmišljam o tome što bi se moglo dogoditi kad bude starija. Jedan od scenarija o kojima razmišljam jest ovo: Što ako odstupi od vjere?

Iako se ne suočavam s tom situacijom (i molim se da nikada neću), svjedočim iz prve ruke. Moj najstariji brat bio je jedan od te djece. Većinu svojih tinejdžerskih godina proveo je ne samo daleko od vjere nego daleko od naše obitelji. Nakon mnogo žarke molitve, napokon se vratio. Dakle, što je dobar savjet za roditelje koji se nađu u situaciji zalutalog sina? Nick Batzig – pastor u Richmond Hillu, Georgia – daje čvrste smjernice glede te situacije. Ispod su njegovih pet korisnih točaka uz kratko objašnjenje.

1. Molite izričito za spasenje svoje djece.

Neprestano tražite Gospodina da proširi otkupljujuću milost na vašu djecu. Iako njihovo spasenje u konačnici ovisi o njegovoj suverenoj milosti, molitva predanih roditelja često igra važnu ulogu.

2. Molite da Bog okruži vašu djecu s jakim kršćanskim prijateljima.

Tijekom svih mojih godina u pobuni, znao sam da moji roditelji traže od Gospodina da dovede pobožne ljude u moj život – i upravo je to učinio. Često bih se našao u radu s kršćanima koji su mi govorili Božju Riječ i Evanđelje. Moja me sestra upoznala s novim vjernicima koji su bili spašeni iz sličnih buntovnih životnih stilova. Nikada neću zaboraviti kako mi je jednom prilikom biciklist u baru svjedočio i pitao bi li mogao moliti za mene pred mojim nevjernim prijateljima. To iskustvo će zauvijek biti urezano u moj um kao izravan odgovor na molitvu mojih roditelja.

3. Molite da Bog učini ono što je potrebno da privuče vašu djecu k sebi.

Iako nitko ne voli pomisao traženja od Boga da „učini sve što treba“, ovo je molitva koju bismo svi trebali moliti za našu djecu. Gospodin često dovodi pojedince na rub litice kako bi uvidjeli potrebu za Spasiteljem. Kad je rasipni sin konačno udario u rub stijene, „došao je k sebi“ (to je stenograf za „pokajanje“) i vratio se svome ocu (Luka 15,17).

4. Govorite svojoj djeci Božju Riječ.

Dobro se sjećam kako sam jednom prilikom bio vani cijelu noć i sljedećeg jutra još uvijek bio pod utjecajem droga. Otac me probudio i pozvao u dnevnu sobu. Pročitao mi je Ivan 8,12 kada Isus kaže: „Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlo života.“ Sjedio sam tamo znajući da Isus, živa Riječ, govori izravno meni kroz svoju pisanu riječ. Iako sam se obratio tek godinama kasnije, Gospodin je to koristio.

5. Budite ljubazni, ali čvrsti sa svojom djecom.

Previše roditelja misli da mogu voljeti svoju djecu i dovesti ih u kraljevstvo tako što su mekani. Ništa nije dalje od istine. Biblija je ozbiljna i čvrsta u svom učenju protiv grijeha i pobune. Kad sam bio na vrhuncu pobune, moj otac mi je rekao: „Nick, ti odabireš ovoga dana blagoslov ili prokletstvo. Ako nastaviš ovako živjeti i nastaviš odbacivati ​​Krista, odabireš savez prokletstva.“ Ipak, moguće je da roditelji zastrane od jedne krajnosti dopuštanja i mekanosti do druge krajnosti tvrdoće i strogosti. Mora postojati ravnoteža između strogosti i nježnosti.

„Zamišljam mnoge koje je Isus spašava kasnije u životu, i zato sam potaknut više moliti za buntovne“, zaključuje Batzik. „Doista, evanđelje je za buntovne zalutale sinove koje Bog rado očekuje da se vrate doma i dočekuje ih s neizrecivom radošću.“

Autor: Jonathon M. Seidl; Prijevod: Vesna L.; Izvor: TheCourage.com