nodosaur

„Nemamo samo kostur“, rekao je jedan od istraživača nodosaura. „Imamo pravog dinosaura.“

Čak mu ni ne možete vidjeti kosti, ipak znanstvenici ga smatraju možda najboljim očuvanim uzorkom dinosaura koji je ikada iskopan. To je zato što su mu kosti ostale prekrivene netaknutom kožom i oklopom.

Muzej paleontologije Royal Tyrrell u Alberti, Kanadi nedavno je predstavio dinosaura koji je tako dobro sačuvan da su se mnogi složili da ga ne zovu fosilom, već „mumijom dinosaura“.

Zbog kože, oklopa, pa čak i nekih iznutrica ovog stvorenja, istraživači su zapanjeni dosad neviđenom razinom očuvanja.

„Nemamo samo kostur“, izjavio je Caleb Brown, istraživač u muzeju Royal Tyrrell. „Imamo dinosaura kao takvog.“

Kad je dinosaur – član nove vrste nazvan nodosaur – bio živ, bio je golem četveronožni biljojed zaštićen šiljastim oklopom i težio je skoro 1400 kg.

Danas je mumificirani nodosaur toliko netaknut da još uvijek teži oko 1100 kg.

Kako je mumija dinosaura mogla ostati netaknuta, i dalje je misterija, iako istraživači smatraju da je stvorenje možda odneseno riječnim potopom do mora, gdje je potom potonulo. Na dnu oceana minerali su zauzeli oklop i kožu dinosaura, čuvajući ga u živom obliku kakav je sada.

Iako je mumija dinosaurusa toliko dobro uščuvana, ipak je za trenutni oblik bio potreban težak pothvat. Stvorenje je, zapravo, prvo otkriveno 2011. godine kada ga je slučajno otkrio radnik na naftnoj platformi.

Od tog sretnog trenutka, istraživači su tijekom posljednjih šest godina istraživali 7000 sati kako bi ispitali ostatke i pripremili ih za muzej Royal Tyrrell, gdje posjetitelji sada imaju priliku vidjeti dinosaura najbližeg živućem u realnom vremenu kojeg je svijet ikad vidio.

Biblija nam govori da su dinosauri izumrli nedavno u doba Noinog potopa, prije nekih 4.300 godina, a ne prije 66 milijuna godina, kao što tvrde sekularni znanstvenici. Iako prekriveno mineralima, tkivo dinosaurusa ne bi moglo opstati tijekom milijuna godina.

IZVORAllthatsinteresting.com