Svima je jasno da roditelji igraju ključnu ulogu u djetetovom razvoju. To se ne odnosi samo na fizički razvoj ili obrazovanje nego i na društvene vještine.

Prema novim istraživanjima – djeca koju su očevi odbacili ili ih ignoriraju (ali ne i majke) imaju više poteškoća u pronalaženju prijatelja među vršnjacima. 

Istraživanje je provedeno na pensilvanijskom sveučilištu te povezuje odbacivanje od strane roditelja sa povećanim stupnjem društvene tjeskobe i teškoća pri stvaranju prijateljstava. Ovo se napose odnosi na djecu koju su očevi odbacili. 

Ujedno, negativan utjecaj, prema istraživanju, ne traje samo u djetinjstvu, nego se problemi sa stvaranjem značajnih i trajnih veza s drugima nastavljaju daleko u odraslu dob.

Djeca koju su očevi odbacili će postati nesigurnija i nervoznija

U istraživanju je pisalo: „(…) djeca koju su očevi odbacili možda će postati mnogo nesigurnija i nervoznija u društvenim situacijama, što će dovesti do društvene izolacije i osjećaja usamljenosti“. 

Kako bi proveli istraživanje, znanstvenici su analizirali podatke 687 obitelji koje su se sastojale od majke, oca i djeteta u višim razredima osnovne škole. Proučavali su obitelji u tri navrata, kada su djeca bila u 6., 7. i 8. razredu.

VIDI OVO: STRAŠNE POSLJEDICE: Što se događa djetetu koje odrasta bez oca?

Očevo odbacivanje uzrokuje društvenu tjeskobu

U konačnici je zaključeno da odbacivanje od strane oca i majke definitivno uzrokuje usamljenost kod djece, ali samo očevo odbacivanje uzrokuje društvenu tjeskobu.

Istraživači tako vjeruju da odbacivanje od strane oca djecu čini uplašenima od toga da će ih i vršnjaci odbaciti. To, u kombinaciji s društvenom tjeskobom, može jako naštetiti razvoju veza kod tinejdžera. 

Cilj istraživanja nije bilo samo prikupljanje podataka u svrhu njihove obrade i objave, nego i korištenje dobivenih rezultata kako bi se razvile metode prevencije pojave društvene tjeskobe kod mladih i metode kojima se mladima može pomoći.

VIDI OVO: 5 stvari koje svaki sin treba čuti od svog oca

Kako pomoći djeci koju su očevi odbacili?

Također je cilj i pomoći djeci koja se već bore s tim problemima kako bi uspjeli oformiti veze sa svojim vršnjacima. Zbog toga se istraživači često usmjeravaju na škole kao na jedan od glavnih izvora društvenih kontakata. 

Ujedno će nastojati raditi i s obiteljima kako bi i one mogle uvidjeti probleme i pokušati izvršiti pozitivan utjecaj na djecu.