Dječak je godinama povraćao i gušio se
Foto: Supplied/News.com.au

Još kao dijete od oko tri godine, Marley Enjaković (8) iz Australije se počeo gušiti i povraćati dok je jeo. Tek nakon pet godina, uoči operacije, liječnici su u njegovom grlu otkrili zaglavljeni plastični cvijet.

– Uvijek smo pretpostavljali da jede prebrzo. Kako je vreme prolazilo, počelo mu se javljati hripanje i samo je ulazio i izlazio iz bolnica i s operacija – rekla je njegova majka Skye Enjaković.

Marley je imao tako jak napada kašlja da je hitno prebačen u bolnicu. Razina kisika mu je bila niska, a rendgenska snimka grudnog koša pokazala je da nešto nije u redu sa njegovim dušnikom i jednjakom.

Hrana i piće su mu ulazili u dušnik

Bronhoskopija je otkrila da Marley ima traheoezofagealnu fistulu, koja povezuje njegov jednjak s dušnikom. Kako je pojasnila njegova majka, to je značilo da su mu hrana, piće i sline ulazili u dušnik i išli do pluća.

Prebačen je u Melbourne na operaciju, a neposredno prije toga, liječnici su upotrijebili kameru kako bi još jednom pogledali Marleyev respiratorni sustav i tada su otkrili plastični cvijet zaglavljen u njegovom grlu. Sve do tog trenutka upala je sprječavala liječnike da pronađu taj strani predmet.

Majka vjeruje da je plastični cvijet tamo mogao biti i do pet godina, budući da je tada Marley počeo pokazivati simptome.

Satima je povraćao i gušio se

– Znala sam da nešto nije u redu s njegovim grlom i nisam mogla shvatiti što je to. Nikada nisam mislila da bi to moglo biti strano tijelo, ali jednostavno nije bilo normalno da se dijete s astmom guši i povraća zbog hrane i pića te bukvalno kašlje satima bez prekida – rekla je majka.

Cvijet je uklonjen u januaru, a Marley će biti podvrgnut i operaciji u Melbourneu kako bi se uklonila veza između njegovog jednjaka i dušnika.

– Napravit će mu rez duž grudnog koša, stisnuti desno plućno krilo i zatim odlijepiti jednjak od dušnika te izrezati taj spoj koji je nastao od stranog tijela. Tada će uzeti malo mišića iz njegovih grudi i staviti ga između jednjaka i dušnika kako ne bi stvorio novu fistulu – pojašnjava njegova majka.

Pomolimo se Gospodinu za dječaka i njegov brzi oporavak!