Kako možemo otkriti djela koja je Bog pripravio za nas?

Kako možemo otkriti djela koja je Bog pripravio za nas?
Foto: Pixabay

Prema Bibliji, Bog je za svakoga od nas unaprijed pripravio dobra djela. No kako možemo otkriti koja su to Božja djela i činimo li ih sada?

Isus nam daje Duha Svetoga

Isus je svoj odnos sa svojim sljedbenicima usporedio s trsom i lozama. (Ivan 15, 5) Sveti Duh je život koji plovi kroz trs i ulazi u loze. On je Onaj koji čini da se Božje obilje izlijeva na nas. Sveti Duh čini da su bogatstva Oca i Sina dostupna nama.

OGLAS

VIDI OVO: Mogu li nas spasiti naša dobra djela?

Vođeni Duhom Svetim

Isus je svojim učenicima govorio o Duhu Svetome: „No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama“. (Ivan 16, 13-14)

VIDI OVO: Čemu služi evangelizacija ako je Bog unaprijed odredio osobe koje će spasiti?

Jedan od najvažnijih zadataka Duha Svetoga jest zadatak vodiča; vodiča koji nas treba voditi kroz život. U Ivanu 16, 13 Isus kaže: „No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu“.

Zrelo dijete Božje

Pavao kaže da će nas, kao djecu Božju, voditi Duh Sveti. „Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji“. (Rimljanima 8, 14) Grčka riječ koja se ovdje koristi je ”huios” i ona znači zrelost. Kako bismo postali djeca Božja, trebamo se nanovo roditi Duhom Božjim. (Ivan 3) No nakon što smo nanovo rođeni, trebamo svakodnevno vodstvo Duha Svetoga, kako bismo neprestano rasli i bili zreliji.

OGLAS

VIDI OVO: Ako nas Bog vodi, nikada se nećemo izgubiti

Predati se i ovisiti o Bogu

Kako bismo iskusili Njegovo vodstvo, potrebno je da se u potpunosti predamo Bogu. Predavanje ukazuje na sposobnost puštanja i stavljanja svega u Božje ruke, jer očekujemo da će nas On voditi dalje, u svakom području života. Hodanjem u dubokoj ovisnosti o Bogu, Duh Sveti nam može pokazati način i pokazati nam rješenje za sve što Mu predamo.

Božja djela unaprijed pripravljena

Pavao kaže u Efežanima 2, 10: „Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo“. Čak i prije stvaranja svijeta, Bog je pripremio dobra djela, za koja je želio da ih mi kao kršćani činimo. Iz tog razloga mi sami ne ”otkrivamo” dobra djela, već čineći ono što On traži od nas mi pokušavamo otkriti dobra djela, koja je Bog već pripremio za nas.

VIDI OVO: Molitva za vodstvo Duha Svetoga

Zamolite Boga da vas vodi

Iz tog razloga je vodstvo Duha Svetoga ključno za svakog kršćanina. Duh Sveti je taj koji najprije želi otkriti Božji plan za naše živote, nakon čega nas vodi prema tom planu. Zato je važno iskreno se savjetovati s Bogom u vezi svih planova, koje mi imamo. Samo ako nas Duh Sveti bude vodio otkrit ćemo plan, kojeg je Bog odredio za nas.

OGLAS

Autorica: Yna Plat; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net