Gurui, vanzemaljci, hipnotizam, astralne projekcije, istočna filozofija – ”pokret novog doba” ili New Age Movement (skraćeni naziv NAM) pravi je švedski stol zamisli i uvjerenja što ih je tako glasovitim ponajviše učinila knjiga Shirley Maclaine (i TV mini serija) Out on a Limb.

To na što se uglavnom upućuje kao na pokret novog doba nije neka organizirana religija niti neka vrsta grupe; to je trend, rastuća škola misli koja poprima mnoge oblike. Iako je gotovo nemoguće jednostavno definirati što je to NAM, jedno od uvjerenja koje karakterizira način razmišljanja toga pokreta jest da je Bogu u svemu, da smo svi mi Bog, te da preobrazbom svoje svijesti možemo otkriti ”boga” (a stoga i neograničene potencijale) u nama samima.

To je mit.

Pokret novog doba, uza svu svoju trunutnu popularnost, TV mini serije, bestselere i poslovne seminare, zapravo nije ništa novo. Dobar dio toga potječe još iz Edenskog vrta.

Knjiga Postanka nam prenosi kako je Sotona došao Adamu i Evi u obliku zmije te im obećao da će, budu li jeli sa zabranjenog stavla, ”biti kao bogovi, koji razlučuju dobri i zlo”. No, Sotona, izumitelj poluistine, lagao je. Premda doista jesu upoznali dobro i zlo (do tog su trenutka, dakako, znali samo za dobro), nisu postali kao Bog.

Pokret novog doba je dokaz da i muškarci i žene i dalje čine istu grešku. Prije četiri stotine godina Montaigne je napisao: ”Čovjek je definitivno lud. Nije u stanju napraviti ni kukca, a stvara sebi desetke bogova.”

Međutim, Božja riječ slama pokret novoga doba viješću da Isus ”božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio… kad postade kao čovjek, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to do smrti na križu”. (Filipljanima 2,6-8).

Neusporediva poruka Biblije nije da ljudi mogu postati bogovi, nego da je Bog postao čovjek i umro za naše grijehe kako bismo mi mogli imati vječni život.