Zašto je djevičanstvo toliko važno u Bibliji?

Djevičanstvo je važan koncept u Bibliji. Biblija definira izvanbračni seks kao grijeh zato što je oblik seksualnog nemorala (Prva poslanica Korinćanima 7, 2). Kršćani se stoga ne trebaju upuštati u seksualne odnose izvan granica braka.

Osoba koja se odluči na čednost naziva se djevicom/djevcem. Marija, Isusova majka, često se naziva Djevicom Marijom zato što je zatrudnjela i nosila ja Isusa zbog čuda koje je učinio Bog, a ne zbog seksualnog odnosa.

Djevičanstvo je negativna pojava mnogim ljudima danas

Mnogima je u modernoj kulturi djevičanstvo negativna pojava. Drugima je pojam ‘djevičanstvo’ postalo naziv za ljude koji ‘ne idu do kraja’, ali se upuštaju u razne seksualne aktivnosti. Međutim, Biblija je jasna da je svaki seksualni čin van braka, onako kako je Bog predvidio, grijeh. Bog priželjkuje seksualnu čistoću tijela, uma i srca.

Biblija naglašava važnost djevičanstva zato što je ono čin pokornosti Bogu. Prva poslanica Korinćanima 6, 18-20 nam kaže: „Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“

VIDI OVO: 3 seksualna grijeha koja Bog zabranuje

Vježbanje u čednosti zahtijeva disciplinu koja može biti teška zbog seksualnih iskušenja. Bog je stvorio seks, stoga je i seksualna žudnja dio njegovog dizajna. Međutim, vanbračni seks je oskvrnuće i može imati neželjene posljedice.

Kada se opredijelimo na to da vjerujemo Bogu, čak i ako ne razumijemo njegov plan, tada smo mu neposlušni. Naša je poslušnost posljedica pokornosti Bogu i priznanja da ga trebamo kao Spasitelja. 

Djevičanstvo kao znak novog života

Djevičanstvo je isto tako fizički znak toga da je čovjek iznova stvoren u Kristu. Kada prihvatimo Isusa Krista kao svog Spasitelja, on nam oprašta grijehe i počinje nas preoblikovati da budemo sličniji njemu (Poslanica Efežanima 4, 24; Poslanica Solunjanima 4, 3-7).

Kao nova stvorenja, počinjemo zadobivati kvalitete koje su slične Kristu, kao što je samokontrola. Odabirom djevičanstva, čovjek primjenjuje samokontrolu nad fizičkim žudnjama i emotivnim nagonima. 

VIDI OVO: Je li Isusa rodila djevica? Kako je to moguće?

Djevičanstvo kao simbol posvećenosti Bogu

Nadalje, djevičanstvo je simbol posvećenosti Bogu. Apostol Pavao je opisao brak kao odnos koji simbolizira Kristov odnos s Crkvom (Poslanica Efežanima 5, 31-32). U ovom su odnosu i Krist i Crkva posvećeni jedni drugome u monogamnoj vezi. Drugim riječima, kao vjernici trebamo imati samo jednog Boga i ne trebamo nikoga stavljati ispred njega (Knjiga Izlaska 20, 3; Ivanovo evanđelje 15, 1-17; Prva Ivanova poslanica 5, 1-4, 21).

Važno je primijetiti da, iako osoba možda više nije djevica, ona i dalje ima priliku da se opredijeli za apstinenciju i da bude pokorna Bogu. Kada nam Krist oprašta, on nas čisti od grijeha i obnavlja (Druga poslanica Korinćanima 5, 17-21; Prva Ivanova 1, 9).

Djevičanstvo je fizičko stanje, ali, što je još važnije, ono predstavlja stav da je naše srce opredijeljeno za Boga.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.