Nedostatak vitamina ili dijabetes: Dlanovi i ruke otkrivaju u kakvom je stanju vaš organizam

Ovi simptomi mogu biti uzrokovani specifičnim bolestima ili nedostatkom nutrijenata u organizmu. Možda prepoznajete neke kod sebe?

Ruke mogu otkriti puno toga kada je naše zdravlje u pitanju.

Različite promjene na našim dlanovima i prstima mogu ukazivati na probleme u drugim dijelovima tijela, a ove znakove upozorenja ne bi trebali zanemarivati.

Slijedeći simptomi mogu biti uzrokovani specifičnim bolestima ili nedostatkom nutrijenata u organizmu. Možda prepoznajete neke kod sebe?

1. Nedostatak vitamina

n1

Ako osjetite peckanje ili štipanje u rukama, to može ukaztivati da ne unosite dovoljno vitamina B1, B6, B12 i E. Jedini način da sa sigurnošću utvrdite patite li od nedostatka vitamina jeste test krvi. Ako je test pozitivan, doktor će vam prepisati odgovarajuće suplemente vitamina.

2. Problemi s cirkulacijom

n2

Utrnulost prstiju na desnoj ruci može biti simptom uklještenog živca, ali i znak kardiovaskularne bolesti.

3. Dijabetes

n3

Peckanje koje počinje u stopalima i širi se prema rukama može biti znak dijabetesa. Razlog je loša cirkulacija koja dovodi do oštećenja završetaka živaca.

4. Iscrpljenost

n4

Ako konstantno dižete teške predmete ili držite zglob u neudobnom položaju, vršite ogroman pritisak na osjetljive živce blizu površine kože. Ovo može dovesti do osjećaja peckanja ili štipanja u prstima. Važno je da odmarate ruke, kao i da dovoljno spavate i smanjite razinu stresa.

5. Problemi s kičmom

n5

Oštećenja kičme dovode do problema s živčanim putevima, što rezultira simptomima koji se javljaju na rukama. Ovaj problem možete riješiti jačanjem mišića leđa plivanjem. Pokušajte ne ostajati previše u sjedećem položaju.

6. Sindrom karpalnog tunela

n6

Mnogi ljudi imaju osjećaj treperenja il peckanja u rukama kada legnu i odmaraju zglobove. Ovo dovodi do utrnulosti i bola i ukazuje da su određeni živci oštećeni i da im je potreban odgovarajući medicinski tretman. Ako imate ove simptome, posjetite liječnika što prije kako biste izbjegli trajno oštećenje.

7. Burgerova bolest

n7

Ako su vam prsti ukočeni i bijele ili čak plave boje, možda patite od Burgerove bolesti. Ovo stanje dovodi do upale malih i srednjih krvnih žila. Najčešće je rezultat prekomjernog pušenja, a u ekstremnim slučajevima zahtjeva amputaciju ekstremiteta ako bolesnik ne prestane pušiti.

Kao što vidite, naše ruke su centar za rano upozoravanje naših tijela i trebali bi obratiti pozornost na signale koje nam šalju. Ako primijetite neke od ovih simptoma, posavjetujte se s liječnikom, piše Novi.ba.

NAJNOVIJE!