9 razloga zašto trebate piti kavu svaki dan

Kava je dobra za vašu kožu, fizičko i mentalno zdravlje.

Ako volite piti kavu, onda već znate koliko je ona zapravo dobra. No, čini se da je kava dobra za više od razbuđivanja rano u jutro.

Ova tekućina je korisna za vašu kožu, fizičko i mentalno zdravlje. Donosimo 9 razloga zašto ju trebate piti svaki dan.

Odlična je za vašu kožu

1) Zateže kožu

Kava može zategnuti kožu i smanjiti vidljivost celulita, dermatolog Sejal Shah objašnjava da je „kofein diuretik, što znači da može potaknuti dehidraciju masnih stanica“. Stanice masti se tako smanjuju zbog čega se vaša koža više zateže. Kako biste još više iskoristili ovu prednost kave, koristite kremu ili masku napravljenu od ekstrakta zelene kave ili zrna kave.

PROČITAJTE: NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Svi koji piju kavu ovo trebaju pročitati!

2) Umanjuje natečenost

Nitko ne želi hodati okolo sa tamnim krugovima ispod očiju. Na svu sreću, kava onemogućuje krvnim stanicama da se nakupljaju u tom području te se smanjuju tamni krugovi pod očima. Ujedno može umanjiti crvenilo i upalu drugih područja. Kako bi imali još više koristi od kave, koristite maske za lice na bazi kave.

3) Sprječava preuranjeno starenje

Moguće je da je kava tajna mlade kože. Kofein je snažan antioksidant te može priječiti prijevremeno starenje kože tako što umanjuje negativan utjecaj UV zraka, zagađenja i oštrih klimatskih uvjeta. Serumi za lice na bazi kave pomažu vašoj koži u borbi protiv starenja.

Foundry / Pixabay

Pomaže vašem fizičkom zdravlju

1) Smanjuje bolove u mišićima

Konzumiranje kave sat vremena prije vježbe može umanjiti bolove u mišićima nakon vježbe. Kofein blokira receptore za kemikalije koji uzrokuju grčenje mišića. Pokušajte popiti šalicu kave prije vaše slijedeće vježbe.

PROČITAJTE: Pila je zeleni čaj umjesto kave tjedan dana, rezultat ju je iznenadio i uznemirio

2) Povećava količinu vlakana

Povećavanje unosa vlakana je jedan od najboljih načina za održavanje zdravlja probavnog traka. Kava sadrži vlakna koja mogu upiti višak vode u probavnom sustavu i regulirati šećer u krvi.

3) Potiče metabolizam

Kofein može ubrzati metabolizam i razgraditi masti. Kofein stimulira živčani sustav i usporava upijanje ugljikohidrata u krvotok. Ako želite smanjiti količinu masti u tijelu, kava može pomoći.

Christoph / Pixabay

Štiti mentalno zdravlje

1) Sprječava Alzheimerovu bolest

Nema lijeka za Alzheimerovu bolesti, ali to ne znači da ju ne možete zaustaviti. Pijenje kave smanjuje rizik pojave Alzheimerove bolesti, pogotovo kod ljudi koji redovno piju kavu.

2) Smanjuje depresiju

Pijenje kave smanjuje rizik od depresije te može pomoći depresivnim osobama da ne počine samoubojstvo. Kofein potiče mozak na otpuštanje dopamina – kemikalije zbog koje osjećamo sreću – te djeluje kao regulator raspoloženja.

3) Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti

Parkinsonova se bolest događa kada neuroni koji stvaraju dopamin u mozgu prestanu raditi. Budući da kofein potiče otpuštanje dopamina, on djeluje kao stimulacija za te neurone. Kofein djeluje na neurone te smanjuje mogućnost pojave Parkinsonove bolesti kod osoba koje redovno piju kavu.