Ova drevna biljka se koristi kao začin i štiti od mnogih bolesti

Ova biljka je djelotvoran antioksidans, ima protuupalna svojstva, djeluje kao diuretik i hemostatik (zaustavlja krvarenje).

Kiseli ruj, runjavi ruj, rujevina kisela pripada porodici rujevki lat. anacardiaceae i raste kao grm ili niže stablo, visine do 12 metara.

Riječ je o drevnoj biljki koja potječe iz Sjeverne Amerike gdje raste u lipnju i srpnju, dok je u Europu donijeta u 17. stoljeću i koristi se kao ukrasno drvce.

VIDI OVO: Bosiljak je biljka nad biljkama: Evo što sve liječi

Od njegovih bobica dobiva se začin u obliku kiselkastog praha koji domaćice koriste u kuhinji u pripremi hrane.

Odlična je zamjena za limun ili ocat, a upotrebljava se i kao začin za kebab, ribu, meso s roštilja i piletinu. Koristio se za dobivanje svježih okusa u sirijskom, armenskom i iranskom kulinarstvu tisućama godinama.

Kiseli ruj je tajni sastojak bliskoistočnih salata, jela od riže, variva i kebaba. Ujedno je i glavni sastojak i za za’atar, vrlo popularnu mješavinu začina sa Srednjeg Istoka. Zbog svoje izrazite crvene boje odličan i za davanje boje jelima.

Kiseli ruj se može koristiti kod pripreme većine jela kojima je potrebna blaga kiselost.

Idealan je za obroke poput salata, humusa, za marinade ili preljeve, a može se koristiti umjesto limunovog soka ili zajedno s njim i njegovom koricom.

VIDI OVO: HIPOKRAT: ‘Ovo je Božja biljka koja obnavlja sve što dotakne!’

Za što je rujev list zdrav?

Ova biljka je djelotvoran antioksidans, ima protuupalna svojstva, djeluje kao diuretik i hemostatik (zaustavlja krvarenje).

Liječi anoreksiju, iscrpljenost, bolove u želucu, pomaže kod hemeroida, sprječava mokrenje u krevet, smanjuje kolesterol, liječi bolove u mišićima i efikasno uklanja bradavice.

Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje tijekom tri mjeseca smanjuje rizik od krvožilnih bolesti među ljudima koji imaju dijabetes tipa 2.

IZVOR:24sata.hr