Kako imati dug i zdrav život? Medicinski stručnjaci otkrivaju tajne

Dug i zdrav život je želja mnogih ljudi, no kako možemo doći do ostvarenje te želje? Medicinski stručnjaci otkrivaju tajne dugovječnosti.

Radite ono što vas čini sretnim. Sretne osobe su mnogo otpornije na bolesti. Ovakvo dobro zdravlje temeljeno je na unutarnjem zadovoljstvu i sposobnosti da se izvuče najbolje iz okolnosti koje nisu idealne. 

Smijte se često i glasno. Srdačan smijeh je jedan od najboljih lijekova protiv tjeskobe. Sposobnost osobe da se smije važan je podatak o njoj i koristan indikator stanja njenog zdravlja.

Preuzmite odgovornost za vaš stav prema bolestima. Bolest ne smije nikad biti „štaka“ na koju će se netko osloniti, osobito u djetinjstvu. Jer bolest može postati korisna za osobu i stanje te osobe se neće nikad poboljšati.

Osigurajte si dobar san. Spavanje je najefikasniji način da se postigne onaj stupanj odmora i osvježenja koji je potreban centralnom nervnom sustavu da bi mogao obavljati svoje aktivnosti. Ne samo noćni san, već i par minuta dremuckanja tijekom dana ima povoljan i koristan učinak na organizam, osobito u prevenciji oboljenja uzrokovanih stresovima. 

Već danas poduzmite nešto protiv stres signala. Glavobolje, prehlade, križobolje mogu biti znakovi da nešto nije u redu. I to je obično nešto s čim se osoba ne želi suočiti. Mi izbjegavamo da se suočimo s onim u nama i „prehladimo se“. Stres sam po sebi niti je dobar, niti je loš. Stres je sastavni dio života. Međutim, ono što je važno je način kako se prema njemu odnosimo. 

VIDI OVO: 7 navika koje morate prestati raditi ako želite duži život

Uživajte u uzbuđenju od pozitivnog stresa. Sjediti u zubarskoj stolici je stresna situacija, ali isto je stresna situacija izmjenjivanje strastvenih poljubaca među zaljubljenima. Potpuno odsustvo svih stresova nije formula za zdrav život. Naš cilj ne smije biti izbjegavanje svih stresova. 

Njegujte radoznalost koju ste pokazivali kao dijete. Ljudska bića imaju jaku genetsku predispoziciju da budu radoznali, da žele istraživati čak i u starijoj dobi. Međutim, u ljudskom društvu taj je nagon često osujećen. Prekomjerno i prečesto onemogućavanje tog nagona nepovoljno utječe na opće stanje organizma.

Vodite brigu o tome što jedete i koliko jedete. Treba voditi brigu da si osiguramo raznovrsnu i dobro uravnoteženu prehranu, što je od centralne važnosti za dobro zdravlje.

Nastojite da barem povremeno postignete unutarnji mir i tišinu. Tišina igra važnu ulogu u ozdravljenju. To je i jedan od razloga zašto se bolesniku najčešće propisuje mirovanje u krevetu. Stanja duboke unutarnje tišine imaju veliku snagu da povrate ravnotežu i sklad kod velikog broja fizičkih i psihičkih oboljenja. Većina ljudi, kao žrtve današnjeg tempa života, ne mogu izdržati pola sata ili čak nekoliko minuta tišine, a da ne postanu razdražljivi ili nervozni. Kako postići to stanje mira? Mnogi ljudi pokušavaju to postići molitvom, relaksacijom, dugim šetnjama u prirodi, vožnjom po moru, ribolovom, ležanjem po plaži ili rekreativnim trčanjem (jogginga). 

Budite prisni s onima koje volite. „Površan, brz poljubac u obraz ne može biti zamjena za topli zagrljaj, a isto tako i konvencionalno rukovanje ne može biti zamjena za ruku koja nježno dodirne i pomiluje“, kaže poznati antropolog Montagu. On objašnjava: “Na tok i rezultat mnogih bolesti u dobroj mjeri utječe i kvaliteta podrške dodirom“.       

NAJNOVIJE!