Duhovna priča Božjeg oslobođenja ropkinje koja će vas dirnuti do suza

Jednom davno, jedan se Englez obogatio kopajući zlato u Kaliforniji. Nakon toga, htio se vratiti kući i živjeti sa svojima. I tako je novac poslao kući u Englesku, a on sâm prešao je zemlju do Kansas Cityja pa sve dolje do Missourija i Mississippija te završio u New Orleansu, gdje se trebao ukrcati na brod za Englesku.

Kao turist u New Orleansu, učinio je kao i većina turista, otišao je na tržnicu robova. Tada, u prvoj polovici 19. stoljeća, još su se uvijek prodavali robovi. Kad je došao na tržnicu, vidio je mnogo okupljenih muškaraca i jednu mladu crnkinju, vrlo lijepu, koju su nudili na dražbi. Čuo je muškarce kako govore o njoj. Vidio je dvojicu zlikovaca koji su, prilično zagrijani, licitirali za nju, a onda ih je čuo kako govore što će s njom učiniti.

Srce mu se pobunilo na svu tu pokvarenost te na kraju, kad je cijena licitiranja otišla vrlo visoko, nije to više mogao podnijeti. Mahnuo je dražbovatelju i rekao iznos koji je bio dvaput toliki kao posljednje licitiranje, daleko iznad svega što je ikada bilo plaćeno na toj tržnici.

Dražbovatelj je pitao: “Imate li novac?” Čovjek se približio i rekao: “Da, imam.” Izdana mu je bila potvrda o kupnji te je otišao da s povišena mjesta uzme ženu koju je kupio. Kad je sišla jedan korak i bila u razini njegovih očiju, skupila je puna usta pljuvačke i pljunula mu ravno u lice te kroz stisnute zube prosiktala: “Mrzim te.” Ništa nije rekao, samo je rukom obrisao pljuvačku.

Zatim ju je uzeo za ruku te s njom otišao niz blatnu ulicu do neke male poslovne zgrade. Ropkinja nije znala čitati i nije znala gdje su. Njezin kupac otišao je do stola i počeo nešto govoriti. Čovjek za stolom počeo je prosvjedovati. Ali njezin kupac je rekao: “Ustrajem jer takav je zakon. Ustrajem!” Konačno je nešto platio i dobio papir. Vratio se do žene koja je bila spremna skočiti na njega poput zvijeri.

Pružio joj je papir i rekao: “Ovo je dokument tvoga oslobođenja. Slobodna si.” Još je uvijek siktala: “Mrzim te!” Rekao joj je: “Zar ne razumiješ? Ovo je dokument o tvom oslobođenju. Slobodna si.” Rekla je: “Ne, platio si dvaput onoliko koliko je ikada bilo plaćeno na tom mjestu. Sad mi daješ slobodu? Ne vjerujem.” Rekao je: “Da, ovo je dokument tvoga oslobođenja” i ugurao joj ga u ruku. Rekla je: “Čekaj malo, gospodine! Hoćeš li mi reći da si me kupio da bi me oslobodio?” Rekao je: “Da, zato sam te kupio. Da te oslobodim.”

Suze su potekle iz njezinih očiju koje odavno nisu znale za njih i, dok su tekle, smekšale su joj lice. Pala je na ruke i koljena. Zatim je rukama uhvatila grube čizme i položila obraz na jednu od njih te kroz suze zajecala: “O, kupio si me da me oslobodiš! Kupio si me da me oslobodiš! Platio si više nego itko ranije samo da me oslobodiš.”

A onda je kroz suze pogledala i rekla: “Gospodine, sve što u životu želim je da ti budem ropkinja. Kupio si me da me oslobodiš!”

Slušajte! Gospodin Isus Krist kupio vas je da vas oslobodi. Kad to shvatite, najveća radost vašega života bit će doći i stati pred vrata milosti te mu dopustiti da vam probuši uho vašega srca da možete zauvijek biti njegov rob! On vas je otkupio! On vas je otkupio da vas oslobodi! Ne samo od pakla, već od svijeta, tijela i đavla. O, dođite k njemu, poljubite mu čavlom probodenu nogu i kroz ponizne suze predajte se Onome koji je najsvetiji da mu služite.

Autor: Paris Reidhead

NAJNOVIJE!