7 znakova da se suočavate s duhovnim napadom

Duhovni napad se može prepoznati po određenim znakovima u našem životu. Doznajte na koje načine vas đavao napada. 

Svaki vjernik se s vremenom bori s duhovnim napadima, čak i ako ne prepoznajemo uvijek da je to od đavla. Za naše nevolje, krivimo naše okolnosti, obitelj, prijatelje, a ponekad i Boga. Ipak, Sotona je glavni zavodnik koji potiče probleme, a onda nestane prije nego itko prepozna njegov utjecaj.

U Efežanima 6,12, Biblija nas poučava da “naše borbe nisu protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.” Ako prepoznamo znak duhovnog napada, nećemo gubiti vrijeme okrivljujući krive ljude – umjesto toga, usredotočiti ćemo se na suočavanje i nadvladavanje đavla. Koji su to 7 znakova s kojima se suočavate prilikom duhovnog napada?

Znak br. 1. Kada se borite sa nasumičnim mislima koje su suprotne biblijskom učenju

Ukoliko nismo naučili disciplinirati naše misli u skladu s Božjom riječi, naše misli mogu lutati na pogrešnim mjestima. Ipak, čak i uz disciplinu, moguće je sebe pronaći u borbi s neželjenim mislima. Prvo moramo prepoznati da grešne, zle misli ne dolaze od Boga, i da su sigurno posađene od zloga. Naša je odgovornost odmah se suočiti s tim mislima. Jedan od najboljih stihova za zapamtiti i koristiti protiv ovog napada je 2. Korinćanima 10,4-5.

Znak br. 2. Kada se borite sa snažnim osjećajima obeshrabrenja

Često smo bacani tamo-amo po uznemirenim valovima. Mnogo puta molimo, postimo i proučavamo Božju riječ da bismo usred toga pronašli mir. Ipak, ponekad imamo trenutke kada se osjećamo silno obeshrabreni i bez snage da ustrajemo. U tim trenucima moramo zazivati Boga da nam pruži milost koja nam je potrebna da bismo nastavili dalje. Osobito je korisno za početak zahvaliti Gospodinu za Njegove mnoge blagoslove, jedan po jedan, kako bismo izašli iz tog obeshrabrujućeg stanja.

Znak br. 3. Kada se borite u vašim odnosima

Čak i kad nastojimo sa svima živjeti u miru, možda ćemo se morati suočiti s ljudima koji uzrokuju podjele, nemir i svađe u našim životima. To mogu biti članovi obitelji, suradnici, ili čak braća vjernici. Većinom, oni ne shvaćaju da ih koristi Sotona da bi izazivali nevolje. Ovu borbu prevladavamo tako da za njih molimo i tražimo Boga za mudrost da bismo se odnosili prema njima na način koji je Njemu ugodan.

Znak br. 4. Kada se borite sa snom zbog smetnji ili noćnih mora

Obično se najbolje osjećamo kada smo zdravi i kada preko noći imamo miran san. No, Sotona može uzrokovati da se tijekom noći budimo zbog uznemirujućih snova ili može prekidati naš san. Najbolje je tražiti Gospodina u molitvi, a metoda koja će vam osobito pomoći su Psalmi. Posebno su korisni Psalam 3,5 “Ja legoh i zaspah, i probudih se, jer me Gospodin poduprije.”, te Psalam 4,8 “Ja ću u miru i leći i usnuti: jer mi samo ti, Gospodine, daješ da prebivam u sigurnosti.”

Znak br. 5. Kada se borite sa iskušenjima iz prošlosti koje ste već prevladali

Baš kada ste pomislili da ste završili sa prošlim iskušenjima – ona se vrate sa žestokom odlučnošću da vas ponovno u njih uvuku. Ova taktika našeg neprijatelja je da nas natjera da zaboravimo našu slobodu koju imamo od vlasti grijeha. Moramo se čvrsto držati naše prve ljubavi, Isusa Krista, a ne tražiti izgovore za vraćanje natrag na naš prošli način življenja. Gospodin nam otvara put da pobjegnemo ako mu želimo vjerovati prema 1. Korinćanima 10,19.

Znak br. 6. Kada se svakodnevno borite sa brigama, sumnjama i strahovima

Brige, sumnje i strah su uvijek dostupni ako im dopustimo da se infiltriraju u naša srca i umove. Živimo u palom svijetu gdje postoji mnoštvo problema s kojima se suočavamo. Ipak, naša srca i misli moraju ostati potpuno usredotočeni na Božju riječ i Njegovu vjernost unatoč poteškoćama na koje nailazimo. Svakodnevnom strahu, brigama ili sumnjama potrebna je redovita terapija Božje riječi, kao što je 2. Timoteju 1,7, Filipljanima 4,4-8, te Matej 21,21 za dublje razmišljanje i pamćenje.

Znak br. 7. Kada se borite s redovitom molitvom

Ne postoji ništa što Sotona želi više od toga da Božja djeca prestanu redovito moliti. Naše molitve ometaju njegov posao u svijetu. Mnogo puta podcjenjujemo snagu molitve, i počinjemo zanemarivati njezin žar i dosljednost. Ne smijemo nikad zaboraviti nevjerojatna djela Božja u našim životima kroz molitvu. Naše molitve su moćne i učinkovite da sruše zidove obmane i laži koje gradi naš neprijatelj.

Obarani, ali neoboreni

“Život je teška borba, hrvanje s načelom zla, ruka s rukom, noga s nogom. Svaki centimetar puta je sporan.” (Florence Nightingale)

Mnogo puta iz borbe želimo izići. Želimo odustati i otići – u nadi da ćemo pronaći mirniji, staloženiji život. Ipak, borba kraljevstva ostaje sve dok se Isus ne vrati. Moramo se boriti kao dostojni i vjerni Kristovi vojnici. Stvoreni smo za ovaj trenutak borbe, kako bi Gospodin bio proslavljen kada srušimo Sotonino kraljevstvo u pravovremenoj pobjedi nad svakom pojedinom osobom. Borite se!

Autorica: Crystal McDowell; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE