Što Isus želi za Božić?

Što Isus želi za ovaj Božić? Odgovor možemo vidjeti u Njegovim molitvama. Što traži od Boga? Najduža molitva nalazi se u Ivanu 17. Evo vrhunca Njegove čežnje:

”Oče, htio bih da oni koje si mi dao budu gdje sam ja (st. 24).

Između svih nedostojnih grešnika svijeta, postoje oni koje je Bog ”dao Isusu”. Postoje oni koje je Bog privukao Sinu (Iv 6,44.65). To su kršćani – ljudi koji su ”primili” Isusa kao raspetog i uskrslog Spasitelja, Gospodina i Ispunjenje njihova života (Iv 1,12; 10,11; 20,28; 6,35; 3,17). Isus kaže kako želi da oni budu s Njim.

Ponekad čujemo ljude koji kažu kako je Bog stvorio čovjeka jer je bio usamljen. Kažu: ”Bog nas je stvorio kako bi mogli biti s Njim? Slaže li se Isus s ovim? Zaista, kaže kako hoće da budemo s Njim! Da, ali zašto? Promotrite ostatak stiha. Zašto Isus želi da budemo s Njim?

… da promatraju slavu koju si mi dao, jer si me ljubio prije postanka svijeta.

Ovo bi bio stran način izražavanja Njegove usamljenosti. ”Želim da budu sa mnom kao bi vidjeli moju slavu.” Zasigurno, ovo ne iskazuje Njegovu usamljenost. Označava Njegovu brigu za ispunjenje našeg traženja, ne Njegove usamljenosti. Isus nije usamljen. On, Otac i Duh Sveti imaju potpuno zadovoljstvo u zajedništvu Trojstva. Mi, ne On, žeđamo za nečim. A ono što Isus želi za Božić je da iskusimo zašto smo stvoreni; za – gledanje i traženje Njegove slave.

O, kad bi Bog učinio da ovo uđe u naše duše! Isus nas je stvorio (Iv 1,3) kako bi gledali Njegovu slavu. Prije nego što je otišao na križ iznosi svoje najdublje čežnje pred Ocem. ”Oče, želim – čeznem! – da oni… mogu biti gdje sam ja, kako bi vidjeli moju slavu.

Ali to je samo polovica od onoga što Isus želi u završnim, klimaktičnim stihovima Njegove molitve. Upravo sam spomenuo kako smo uistinu stvoreni za gledanje i traženje Njegove slave. Je li to ono što On želi – ne samo da gledamo Njegovu slavu, već da je tražimo, uživamo u njoj, radujemo se, nalazimo bogatstvo, volimo je? Razmotrite 26. posljednji stih:

”Objavio sam im tvoje ime, i ubuduće ću ga objavljivati, da u njima trajno bude ljubav kojom si me ljubio, i ja u njima.”

Ovo je završetak molitve. Što je Isusov konačni cilj za nas? Nije samo da jednostavno vidimo Njegovu slavu, već da Ga ljubimo istom ljubavi koju Otac ima za Njega: ”da u njima trajno bude ljubav kojom si me ljubio.”

Isusova čežnja i cilj je da vidimo Njegovu slavu te tada da budemo mogućnosti voljeti istom ljubavi koju Otac ima prema Sinu. Ne znači da samo na taj način imitiramo Očevu ljubav prema Sinu. On time podrazumijeva da Očeva prava ljubav postane i naša ljubav prema Sinu – da mi ljubimo Sina ljubavlju Očevom. To je ono što Duh proizvodi i daje u naš život: Ljubav prema Sinu od Oca kroz Duha.

Ono što Isus najviše želi za Božić je da Njegovi izabrani budu ujedinjeni kako bi tada dobili što najviše žele – vidjeti Njegovu slavu i uživati u njoj kao što Otac uživa u Sinu.

Moja najveća želja za Božić ove godine je pridružiti se vama (i ostalima) u gledanju Krista u punoj slavi pa da zajedno budemo u mogućnosti ljubiti ljubavlju daleko iznad naših polovičnih ljudskih kapaciteta.

Ovo Isus moli za nas ovog Božića: ”Oče, pokaži im moju slavu te im daj istinsku radost kakvu Ti imaš u meni.” O, kad bi mogli gledati Božjim očima i čeznuti za Kristom srcem Božjim. To je suština neba. To je dar Krista koji je došao platiti za grešnike cijenom Njegove smrti na mjestu naše.

Izvor: DesiringGod.org; Prijevod: Nenad A.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi samo za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: