3 stvari za koje je Isus molio

Za koje stvari se Isus molio? Tri Isusove molitve nam pokazuju Njegovo srce za nas. Puno toga možemo naučiti iz njih. 

Možemo cijeli život provesti u proučavanju molitve bez da uspijemo otkriti sve što podrazumijeva razgovor sa živim Bogom. No možemo dobiti dobar primjer kako se moliti tako da obratimo pozornost na Isusa.

Isus, koji je bio Bog u tijelu čovjeka, je savršen primjer kako treba ovdje na zemlji živjeti u odnosu s Nebeskim ocem. Mnogo toga možemo naučiti o Njegovu srcu promatrajući ono o čemu je molio i za koga Se molio.

Tri Isusove molitve – jedna iz prostorije kada je bio suočen sa smrću, jedna iz vrta, gdje je imao unutarnje borbe i jedna s križa, u najtežem trenutku Svog boravka na zemlji – nam pokazuju Njegovo srce za nas. Te molitve demonstriraju Njegovu potpunu ovisnost o Bogu i Njegovu nesebičnost u tome da je bio savršen primjer kako biti poslušan Bogu i kako biti jedno s Bogom.

Ovo su tri stvari za koje je Isus molio i ono što možemo naučiti iz njih:

1. Isus je molio za jedinstvo svih vjernika

Večer kada je Isus uhićen, On se sa Svojim sljedbenicima našao u prostoriji kako bi blagovali večeru te je izrazio želje Svog srca za njih kroz molitvu Svome Ocu. U molitvi zapisanoj u Ivanu 17, molio je za zaštitu Svojih sljedbenika, njihovo jedinstvo s drugim vjernicima te da upoznaju prisnost s Njim i jedni s drugima kao što je On bio prisan sa Svojim Ocem.

VIDI OVO: 3 snažne molitve kojima se Isus molio Bogu (a možeš i ti!)

U retku 11, Isus je molio: „Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi“. Kasnije, u recima 20-21, Isus je objasnio da ne moli samo za Njegove sljedbenike u toj prostoriji, nego i za vas i za mene koji ćemo jednog dana povjerovati u Njega na osnovi njihova svjedočenja.

Isus je molio: „Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao“.

Kakva ljubav! Dok se pripremao za Kalvariju, na umu smo Mu bili mi. U molitvama smo Mu bili mi.

Želite li s Bogom imati takvu povezanost kakvu je imao Isus? Želite li biti ujedinjeni s drugim vjernicima kao što je Isus bio ujedinjen sa svojim Ocem? Isusova molitva nam govori da nam je suđeno da iskusimo takvo jedinstvo i prijateljstvo. To je jedna od stvari za koju je preminuo.

VIDI OVO: Isusovo obećanje odgovorene molitve povezano je s dva preduvjeta

Gospodine Isuse, privuci me sebi kako bih mogao iskusiti Tvoje srce, upoznati Tvoje puteve, i biti blizu Tebi i Tvom Ocu kako ste vi bili blizu jedan drugome dok Si hodao ovom zemljom. Hvala Ti što si mislio i na mene tu noć kada Si bio izdan i što si želio da se svi vjernici ujedine kada dođe dan kada ću Te upoznati. Pomozi mi da živim s ljubavlju, milošću, ujedinjen u duhu i usmjeren na jednu svrhu (Filipljanima 2,2), kako bi Ti bio zadovoljan i kako bih ja mogao iskusiti radost kršćanske zajednice koju Si namijenio svim vjernicima.

2. Isus je molio za Božju volju, čak i kada je to bilo Njemu na štetu

Mučite li se ponekada razumjeti Božje putove? Ili možda pomislite, ponekad, da Isus zapravo nije znao kako je to biti vi? Ako prolazite kroz teška vremena, o čemu god da je riječ, sigurno je da se Isus nosio s osjećajima koji su mnogo bolniji.

On nije bio samo mučen i ubijen zbog Svog odnosa s Bogom i svoje poniznosti Njemu, nego je znao da muka dolazi te je voljno nastavio biti ponizan do smrti.

U Luki 22,42, Isus je pokazao svoju ljudskost više nego ikada prije, kada se molio u Getsemanskom vrtu dok je doslovno znojio krv i suze: „Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!“.

Isus se očito borio s onim što mu se imalo dogoditi u nekoliko sljedećih sati i dana te se s tim mislima sam borio. Tri Njegova najbolja prijatelja, koja je poveo sa Sobom kako bi Ga podržavali u molitvi, nisu mogla ostati budna kako bi se molila za Njega nekoliko metara dalje, iako je dva puta zaustavio Svoju molitvu kako bi im rekao da ostanu budni i da se nastave moliti za Njega.

VIDI OVO: Isusov poticaj na ustrajnu molitvu: ”Molite i dat će vam se!”

Isusova ustrajnost u molitvi, do suza i krvi, nam pokazuje da se borio sa Svojom nadolazećom smrti. No, u konačnici, htio je ići Božjim putem, a ne Svojim.

Isusova molitva predivan je primjer Njegove poniznosti do smrti, dok je tražio Božju slavu, bez obzira na to što je to značilo osobno za Njega. Njegova muka u molitvi u Vrtu pokazuje nam da imamo Velikoga Svećenika koji može suosjećati s našim bolima, slabostima, teškoćama (Hebrejima 4,15-16) te zbog toga Mu se možemo spremno obratiti kada Ga budemo trebali.

Isusova molitva u Vrtu nam pokazuje da je On iskusio sve ono što ćemo i mi iskusiti kada je riječ o iskušenjima u životu. Ujedno nam je pokazao kako izgleda staviti svoju ugodu sa strane te se potpuno dati u ruke Ocu.

To je savršen primjer potpunog povjerenja u sveznajućeg i svemogućeg Boga.

Gospodine Bože, pomozi mi tražiti Tvoju volju, a ne svoju, kako bih Te u konačnici proslavio u svemu što činim i govorim. Čak i kada ne razumijem put koji Si mi ti pripravio, pomozi mi da Ti se predam kao što je to Isus učinio i da kažem: „Neka bude volja Tvoja, a ne moja“.

3. Isus se molio za oprost onima koji su uzrokovali Njegovu patnju

Isus je na križu izgovorio molitvu koja stavlja stvari u perspektivu kada želimo mrziti naše neprijatelje i kada želimo da se nešto loše dogodi onima koji nas progone.

U Luki 23,34, Isus je molio: „Oče, oprosti im, ne znaju što čine!“. Ovdje vidimo jedan od najljepših primjera Božje milosti – u slici kada Isus moli svog Oca da oprosti ljudima koji su Ga ismijavali, pljuvali na Njega i ubijali Ga.

Ova molitva ne utjelovljuje samo Matejev poziv: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone“ (Matej 5,44) nego i potpuno potapa naše teorije da bismo trebali voljeti samo one koliko pokazuju žaljenje za svoja djela i koji nas zamole za oprost.

VIDI OVO: Moli li Isus za nas?

Isus je znao tko će se pokajati nakon događaja tog dana. Možda su neki bili između onih 3000 koji su probodeni do srca 40 dana kasnije kada je Petar propovijedao na dan Pedesetnice i rekao: „Pouzdano dakle neka znade sav dom Izraelov da je toga Isusa kojega vi razapeste Bog učinio i Gospodinom i Kristom“ (Djela 2,36-42).

Bez obzira na sve, Isus je pokazao kako izgleda bezuvjetna milost kada nije ni zaslužena ni zatražena.

On se molio za one koji su uzrokovali Njegovu bol tijekom Svoje najveće boli i patnje te nam je dao predivan primjer kako se moliti za one koji nas progone, ali što je još važnije, kako im oprostiti usred patnje koju nam nanose.

Gospodine Isuse, hvala Ti što si mi pokazao da je moguće oprostiti drugima, čak i usred boli koju mi nanose. Nisi čekao ispriku. Tvoje srce je bilo tu za one koje je Tvoj Otac stvorio – da će jednom upoznati Tebe i Tvog Oca. Hvala ti što si ostao na križu, unatoč patnjama, i što si učinio najveći čin oproštenja prema meni kada Te još nisam poznavao (Rimljanima 5,8). Pomozi mi da drugima opraštam jednako slobodno i milosno kao što si Ti opraštao. Amen.

Autoria: Cindi McMenamin; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com