Sve što vam se događa ima duhovno značenje, a evo i zašto

Sve što Bog dopušta da vam se u životu dogodi ima tu svrhu!

Sve što vam se događa ima duhovno značenje. Baš sve!

U Poslanici Rimljanima 8,28-29 objašnjeno je i zašto: ”Znamo da Bog čini da sve pridonosi dobro onih koji ga ljube; onih koji su odlukom Božjom pozvani, jer koje je predvidio, one je i predodredio da budu jednaki slici njegova Sina, da ovaj bude prvorođenac među mnogom braćom.”

Ti redci spadaju među najčešće pogrešno tumačene i pogrešno shvaćene retke iz Biblije. Pavao nije htio reći: ”Bog će učiniti da sve završi onako kako meni odgovara.” To, očito, nije istina. Ti redci ne znače niti ”Bog će učiniti da sve bude dobro i da na zemlji sve sretno završi.” Ni to nije istina. Na zemlji mnogo toga nesretno završi.

Živimo u palom svijetu. Samo se u nebu sve odvija baš onako kako je Bog namislio. Zato znamo da nam je rečeno da se molimo: Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Da bismo potpuno razumjeli taj ulomak Poslanice Rimljanima moramo ga podrobnije razmotriti.

ZNAMO: Naša se nada u teškim vremenima ne temelji na pozitivnom razmišljanju, pustim željama niti urođenom optimizmu, nego na sigurnosti dviju istina: da Bog ima potpuni nadzor nad svime u našem svemiru i da nas voli.

DA BOG ČINI: iza svega je Veliki Stvoritelj. Vaš život nije posljedica slučajnosti, sudbine ni sreće. Postoji veliki plan. Povijest je Njegova priča. Bog povlači konce. Mi griješimo, ali Bog to nikad ne čini Bog ne može pogriješiti – jer je Bog.

DA SVE: Božji plan za vaš život obuhvaća sve što vam se dogodi – pa tako i vaše pogreške, grijehe i boli. I bolest, dugove, katastrofe, rastavu i smrt voljenih osoba. Bog može izvesti na dobro i iz najgoreg zla. Učinio je to na Kalvariji.

VIDI OVO: Bog radi za naše dobro, no što to uistinu znači?

PRIDONOSI: Ništa se ne zbiva odvojeno ili neovisno. Zbivanja u vašem životu zajedno pridonose Božjem planu. Ona nisu neovisna, nego su međusobno ovisni dijelovi procesa koji vas suobličuje Kristu. Da biste ispekli kolač, morate u njega umiješati i brašno, i sol, i sirova jaja, i šećer, i ulje. Jedete li sve to pojedinačno, većina će namirnica biti neukusna, čak i gorka. Ali ispečete li ih skupa, postaju izvrsnog okusa. Predate li Bogu svoja opora, neugodna iskustva, on će ih zamiješati da urode dobrim.

DOBRU: To ne znači da je u životu sve dobro. Mnogo toga što se zbiva u našem svijetu zlo je i loše, ali Bog je stručnjak u tome da iz toga izvede na dobro. U rodoslovlju Isusa Krista navedene su četiri žene: Tamara, Rahaba Ruta i Bat-Šeba. Tamara je zavela svog svekra da bi zatrudnjela. Rahaba je bila prostitutka. Ruta nije bila Židovka; prekršila je židovski zakon udavši se za Židova. Bat-Šeba je počinila preljub s Davidom, što je dovelo do ubojstva njezina muža. To baš nisu najbolje preporuke, ali Bog je iz zla izveo na dobro, i u njihovoj se lozi rodio Isus. Božja je namjera veća od naših problema, naše boli, pa čak i od našeg grijeha.

VIDI OVO: „Sve proizlazi na dobro“ – 3 stvari koje niste primijetili u Rimljanima 8,28

ONIH KOJI GA LJUBE; ONIH KOJI SU ODLUKOM BOŽJOM POZVANI: To se obećanje odnosi samo na Božju djecu, a ne na svakoga. Sve će ići na loše onima koji žive protiveći se Bogu i inzistirajući na tome da rade po svojem.

JER KOJE JE PREDVIDIO, ONE JE I PREDODREDIO: ZA ŠTO? DA BUDU JEDNAKI SLICI NJEGOVA SINA. Sve što Bog dopušta da vam se u životu dogodi ima tu svrhu!

Autor: Rick Warren; iz knjige ”Svrhovit život” (Stepress Zagreb)

NAJNOVIJE!