Dva biblijska stiha koja su mi pomogla da izdržim patnju

Siguran sam da ste ova dva biblijska stiha pročitali nebrojeno puta, no želim ponovno usmjeriti vašu pozornost na njih. Ona mogu i vama pomoći da izdržite patnju.

Ona je svoj svijet stavila na čekanje zbog mene.

Prije četiri godine kada sam odjednom bio u bolnici na deset zastrašujućih i mučnih dana, moja žena Luella se nikada nije micala od mene. Ona nije bila sa mnom samo za vrijeme uobičajenog vremena za posjete kako bi razgovarala s liječnicima i kako bi pozdravila posjetitelje koje sam nisam mogao pozdraviti. Spavala je pored mene u neudobnom naslonjaču svake noći.

Kada bi se grčevi vratili, bol pojačala ili kada bi me sestra probudila zbog lijeka, Luella je bila sa mnom. Ujutro kada bih se probudio i suočio se s danima s kojima se nisam želio suočiti Luella je bila točno ondje pored mene. Kada bi suze došle, ona bi bila ondje da me tješi. Kada bih bio obeshrabren, ona bi me brzo ohrabrila. U toj bolničkoj sobi za vrijeme moje tjelesne i duhovne patnje rekla mi je mnoge ohrabrujuće stvari. No bilo je pet riječi koje je ona ponavljala ponovno i ponovno i koje sam trebao čuti najviše: „Paul, tvoj Gospodin je blizu“.

Više nego riječi

Od tada sam puno puta pomislio kako je Luellina vjerna, pažljiva prisutnost u najcrnjim danima i najslabijim trenucima prekrasna slika vjerne prisutnosti druge prirode. Bog je stalno prisutan. On je ušao u naš život po milosti. On je s nama, za nas i u nama.

Nada koju imamo je više više od teološkog sustava ili nekih svakodnevnih, mudrih načela. Naša nada počiva u dragovoljnoj, vjernoj, moćnoj i ljubavi ispunjenoj prisutnosti Boga s nama. To je konačan dar nad darovima svakome tko hoda tvrdom i grbavom cestom između rođenja i vječnosti. Bog nam nije mogao dati slađi i ljepši dar od dara samoga sebe. On je dar koji mijenja sve.

Naša nada se ne nalazi u razumijevanju zašto Bog donosi teškoće u naše živote. Naša nada se ne nalazi u vjerovanju da ćemo nekako očvrsnuti na putu kroz teškoće. Naša nada se ne nalazi u liječnicima, odvjetnicima, pastorima, obitelji ili prijateljima. Naša nada se ne nalazi u našoj otpornosti ili genijalnosti. Naša nada se ne nalazi u zamislima ili stvarima. Premda možemo gledati na sve ove stvari za privremenu pomoć u konačnici naša nada počiva u vjernoj i veličanstvenoj prisutnosti Gospodina s nama.

Dva stiha za ponovno upamtiti

Siguran sam da ste ova dva stiha upamtili nebrojeno puta no želim ponovno usmjeriti vašu pažnju na njih. Ova dva nevjerojatna obećanja o Božjoj prisutnosti daju istinitu, trajnu i čvrstu nadu kada se stvari u koje ste se nadali leže prebijene, slomljene i raskomadane.

I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“. (Matej 28, 20)

Važno je napomenuti da je Isus ove riječi rekao svojim učenicima dok je njima bilo zapovjeđeno da svoje živote daju kao agenti Isusove velike pokajničke misije. Isus je završio svoju zapovijed ovim riječima jer je znao svijet u koji šalje svoje učenike i znao je s čime će se suočiti.

On je znao da će njihov put biti težak, a posao neugodan. Znao je da će se suočavati s neprestanim protivljenjem, nerazumijevanjem, optužbama i odbacivanjima. Znao je da će biti gonjeni i utamničeni, optuživani i premlaćivani te da će mnogi od njih dati svoje živote za Njegov cilj.

No On nije dopustio da oni pate sami. Nije dopustio da ovise o vlastitoj snazi. Nije ih prepustio vlastitom političkom stajalištu. Nije dopustio da ovise o vlastitoj mudrosti. On je ovim kraljevskim patnicima dao najbolje uvjerenje od svih: da će On uvijek biti s njima. Ne bi ih slao u okrutnost ovog palog svijeta da i sam ne ide s njima. Znao je s čime se suočavaju i dao im je ono što trebaju, a ono što su trebali više od svega bio je On.

Neću ti uskratiti pomoć svoju i neću te ostaviti“. (Jošua 1, 5)

Ovo obećanje je u Pismo dano puno puta. Svaki puta kada se Božje dijete ili cijelo zajedništvo Božje djece suočava s nečim teškim, novim, izazovnim ili preplavljujućim, Bog ih je pozdravio ovim obećanjem. Nikada ih nije pozvao u zadatak ili ih poslao na odredište ili ih odveo u teškoću i onda ih napustio. Bez obzira na težinu situacije ili neadekvatnost njihovog odgovora Bog je bio s njima i za njih. Objava da ih nikada neće ostaviti je značajan podsjetnik i zaštita za svakoga tko pati.

Nije udaljen Gospodin

U neopisivom djelu neizmjerne milosti Bog vas je učinio mjestom gdje On obitava. U vjernosti te milosti On nikada neće otići od vas. U svim emocionalnim i duhovnim usponima i padovima, u dobrim i zlim danima, kada se borite i gubite, jedna stvar je sigurna: vaš Gospodin je s vama i ne postoji borba ili rat koji će Boga ikada odvesti od Njegove djece. Njegova prisutnost jamči da ćete za vrijeme svojih patnji imati sve što vam treba.

Ispod se nalazi meditacija u obliku stihova koje sam napisao kako bih ohrabrio svoju dušu kada bi me Bog odveo u neočekivana i teška mjesta. Molim da istine evanđelja potaknu štovanje, odmor i proslavljanje u vama da životne poteškoće i ova strana vječnosti neće imati završnu riječ.

Ti nisi udaljeni Gospodin, hladni robovlasnik koji pomiče pijune na ploči samo kako bi pobijedio.

Tvoje Gospodstvo Te ne odvaja od mene, kao što bi kmet bio odvojen od kralja.

Ne. Ti si postigao svoj suvereni plan ušavši u moj mračan i neuredan svijet u osobi svoga Sina,  dajući sebe u radikalnoj milosti ljudima koji nisu vidjeli vrijednosti u Tvojoj blizini.

Ti si Gospodar, ali Ti si Emanuel.

Ti si Gospodin, ali Ti si Otac.

Ti si Kralj, ali Ti si Prijatelj.

Ti si Suveren, ali Ti si Pastir.

Ti ne vladaš izdaleka. Ne, Tvoja vladavina Te primiče bliže.

Danas imam nadu jer Ti nisi daleko. Slavim nevjerojatan odmor i snagu koju ću pronaći u stvarnosti da si Ti bliže zbog svoje suverenosti.

Autor: Paul Tripp; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org