Kako su Dvanaestorica Isusovih apostola umrla?

Mnogi se pitaju kako su Dvanaestorica Isusovih apostola umrla. Novi Zavjet nam govori o sudbini samo njih dvojice.

Oni nisu bili skupina za kakvu biste očekivali da bi Isus poslao na misiju u svijet. U vezi njih nije bilo ništa posebno ni spektakularno.

Dvanaestorica apostola su bili obični ljudi. No Isus je od njih stvorio okosnicu crkve i dao im je najčudesniji zadatak koji se može zamisliti: pozivanje cijelog svijeta, uključujući i najmoćnija carstva ikad znana na pokajanje i vjeru u uskrslog Krista. Možete biti sigurni da bi se svaki obrazovani, rimski građanin iz prvog stoljeća nasmijao na bilo kakvu pretpostavku da će unutar tri stoljeća kršćanska vjera biti službena vjera carstva.

Mnogi se pitaju kako su Dvanaestorica umrla. Novi Zavjet nam govori sudbinu samo dvojice: Jude koji je izdao Isusa i nakon toga se objesio i Jakova, Zebedejeva sina kojeg je smaknuo Herod oko 44. godine (Djela 12, 2).

Pročitajmo kako je svaki apostol služio kako bi služio i evangelizirao te kako su mnogi od apostola umrli zbog svoje vjere.

Kako su apostoli umrli?

Izvješća i legende postoje i one nisu uvijek pouzdane. No sigurno je za reći da su apostoli, kao nositelji poruke uskrslog Krista išli daleko. Rane legende kažu da su bacali kocku i podijelili svijet ne bi li odlučili koji će kamo ići kako bi svi mogli čuti za Isusa. Zbog svoje vjere su snažno patili i u većini slučajeva platili su životima zbog svog hrabrog svjedočenja.

Petar i Pavao

Obojica su bili mučenici u Rimu oko 66. godine za vrijeme vladavine cara Nerona. Pavlu je bila odrubljena glava. Petar je bio razapet naopako na svoj vlastiti zahtjev jer je osjećao kako nije dostojan umrijeti istom smrću kakvom je umro njegov Gospodin.

Andrija

Andrija je otišao u ”zemlju ljudoždera” što je nekad bilo poznato pod nazivom Sovjetski Savez. Kršćani ondje su bili prvi koji su donijeli evanđelje u te zemlje. Isto tako je propovijedao u Maloj Aziji (današnjoj Turskoj) te u Grčkoj gdje je navodno razapet.

PROČITAJTE: Koji su apostoli umrli mučeničkom smrću?

Toma

Toma je vjerojatno bio najaktivniji na području Sirije. Tradicija govori kako je on propovijedao na Dalekom Istoku u Indiji gdje drevni Marthoma kršćani Tomu navode kao svog osnivača. Oni tvrde tako što su ga četvorica vojnika probola kopljima.

Filip

Filip je vjerojatno imao snažnu službu u Kartagi u Sjevernoj Africi i nakon toga u Maloj Aziji gdje je preobratio ženu rimskog prokonzula. Za osvetu prokonzul je dao uhititi Filipa i okrutno ga pogubiti.

Matej

Matej, sakupljač poreza i pisac evanđelja služio je u Perziji i Etiopiji. Neka od najstarijih izvješća kažu kako nije bio mučen, dok druga govore kako je na smrt izboden u Etiopiji.

Bartolomej

Tradicija govori kako je Bartolomej za vrijeme službe mnogo putovao: u Indiju zajedno s Tomom, natrag u Armeniju i isto tako u Etiopiju te Južnu Arabiju. Postoje različiti zapisi o tome kako je poginuo kao mučenik zbog evanđelja.

Jakov

Jakov, sin Alfejev je barem jedan od trojice Jakova koji se spominju u Novome zavjetu. Postoje neki zaključci o tome koji je koji, no ovaj Jakov je navodno imao misiju u Siriji. Židovski povjesničar Josip Flavije napisao je da je Jakov bio kamenovan i zatim pretučen na smrt.

Šimun Zelot

Legenda kaže da je on služio u Perziji i ondje bio ubijen nakon što je odbio dati žrtvu bogu sunca.

Matija

Matija je bio apostol koji je bio odabran kao zamjena za Judu. Tradicija kaže da je otišao zajedno sa Andrijom u Siriju gdje je bio spaljen.

Ivan

Ivan je jedini od apostola za kojeg se vjeruje da je umro prirodnom smrću. On je bio vođa crkve na efeškom području i vjeruje se da je u svome domu vodio brigu o Mariji, Isusovoj majci. Za vrijeme Domicijanovog progona sredinom 90.-ih godina prognan je na otok Patmos. Ondje je napisao posljednju knjigu Novoga Zavjeta – Otkrivenje. Rana latinska tradicija kaže da se, nakon što je bačen u vrelo ulje, izvukao neozlijeđen.

Imena Isusovih apostola postala su poznata muška imena na Zapadu. Koliko vi znate onih pod imenom Ivan, Petar, Toma (ili Tomislav), Andrija, Jakov, Bartolomej ili Filip?

Barem četvorica apostola su bili ribari. Može li ovo biti dio razloga zbog kojeg je najraniji i najčešći simbol kršćanstva bila riba? Grčka riječ za ribu ”ichthus” stvorila je akrostih: ”Iesous Christos Theou Uios Soter” što znači ”Isus Krist, Sin Božji, Spasitelj”.

Nakon smrti apostola nismo imali velike misionarske figure kao što je bio Pavao. Ipak, vjera se nastavila širiti poput divljeg požara, unatoč tomu što je kršćanstvo bilo proglašeno protuzakonitom religijom.

Autor: Ken Curtis; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!