Zastrašujuće otkriće: Što se događa 90 minuta nakon konzumiranja energetskog pića?

U posljednje je vrijeme sve više dokaza o štetnosti energetskih pića. Ona sadrže mnogo šećera, kofeina i drugih tvari koje djeluju kao stimulanti.

Kako se mijenja životni stil te je potreba za stalnom budnosti i koncentracijom sve veća, mnoge odrasle osobe, a napose mladi, posežu za lako dostupnim energetskim pićima.

Energetska pića su tako povezana s problemima sa srcem, želucem i živcima – a stiglo je i službeno objašnjenje zašto je to tako.

Energetska pića sužavaju krvne žile i povećavaju krvni tlak

Istraživači vjeruju da se konzumiranjem energetskih pića sužavaju krvne žile što smanjuje dotok krvi u organe, a za to su zaslužni određeni sastojci tih pića. Tako šećer i kofein igraju glavnu ulogu u povećanju krvnog tlaka i u sužavanju krvnih žila, piše Daily Mail.

VIDI OVO: OPASNO ZA ZDRAVLJE: Evo što samo jedna limenka energetskog pića radi vašem srcu i krvnim žilama

Kako bi testirali svoju teoriju, istraživači su proveli eksperiment s 44 studenta medicinskog fakulteta (nepušači u 20.-ima određeni kao potpuno zdravi). Testirali su ih prije konzumiranja energetskog pića i 90 minuta nakon konzumiranja jedne limenke.

Energetska pića uzrokuju aritmije, mučnine i napadaje

Tijekom drugog testa, pokazalo se da su im se krvne žile suzile gotovo za pola. To je zaista užasno otkriće, a kako se budi svijest o opasnostima koje energetska pića donose, sve je više svjedočanstava o raznim posljedicama njihova konzumiranja, a riječ je o aritmiji, mučninama i napadajima.

VIDI OVO: Stručnjaci upozoravaju roditelje: Držite djecu podalje od energetskih pića

Prošle je godine jedan tinejdžer preminuo nakon konzumiranja visoke količine kofeina iz kave i energetskih pića.

Doktor Michael Reider je tako rekao: „Mislim da mnogo pedijatara nije svjesno koliko kofeina sadrži jedno obično energetsko piće i koliko su ta pića popularna među adolescentima“.

VIDI OVO: Dvoje zdravih tinejdžera preminulo od srčanog udara, liječnici krive energetske napitke

Roditelji: pazite na svoju djecu.