S njime su bile neke žene i posluživale mu od svojih dobara

Evanđelje dana za petak, 22. rujna 2023. godine: S njime su bile neke žene i posluživale mu od svojih dobara. (Luka 8, 1-3)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjem. Bila su s njim dvanaestorica i neke žene koje bijahu izliječene od zlih duhova i bolesti: Marija zvana Magdalena, iz koje bijaše izagnao sedam đavola; zatim Ivana, žena Herodova upravitelja Huze; Suzana i mnoge druge. One su im posluživale od svojih dobara. (Luka 8, 1-3)

Evanđelje dana – komentar

U današnjem kratkom odlomku Evanđelja dobivamo kratak pogled iza kulisa, kako su se naš Gospodin i dvanaestorica mogli posvetiti službi propovijedanja i evangelizacije. Neke žene, čije je živote preobrazio Isus, putovale su s njima, služeći na praktične načine i velikodušno dajući od svojih vlastitih dobara.

Neke poput Marije Magdalene, bile su izbavljene od zlih duhova. Suprotno uvriježenom mišljenju, u Bibliji nema dokaza da je Marija bila nemoralna žena. Kada Luka kaže da je iz nje izašlo sedam đavola, on vjerojatno doslovno misli na taj broj. Ali, također, sedam je broj punine i stoga on vjerojatno znači da su njezinim životom u potpunosti dominirali zli duhovi. Evanđelja pokazuju da zli duhovi mogu ljudima nanijeti mentalne i tjelesne slabosti u različitim stupnjevima. Ženama u ovoj priči mnogo je oprošteno i zato su mnogo voljele Isusa. Uče nas: oni koji su iskusili Spasiteljevo milosrđe imaju prednost služiti Mu iz ljubavi.

Svaka osoba čiji je život promijenio Isus Krist je Kristov sluga ili poslužitelj. Trebali bismo se neprestano prisjećati: “Isus je promijenio moj život tako da me može koristiti da utječem na druge za Njega.” Kao što nema rezervnih dijelova na vašem fizičkom tijelu, tako nema rezervnih dijelova u tijelu Kristovu. Svaki odlomak koji se bavi duhovnim darovima ističe istu poantu – da je svaki vjernik nadaren za službu (Rimljanima 12, 3-8; 1. Korinćanima 12, 4-31; Efežanima 4, 7-12; 1. Petrova 4, 10-11). Nitko nije izuzet!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oprosti mi, Oče. Priznajem da ponekad želim da se moje učeništvo i moja služba obavljaju na moj način. Želim umrijeti svojoj volji i da Tvoja volja oživi u meni. Neka moje služenje za Tvoje kraljevstvo bude iskreno i neka svojim riječima i djelima potvrđujem Tvoju Riječ. Amen.

NAJNOVIJE!