Ako ne odem, Branitelj neće doći k vama

Evanđelje dana za utorak, 24. svibnja 2022. godine: Ako ne odem, Branitelj neće doći k vama. (Ivan 16, 5-11)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Sada odlazim k onome koji me posla
i nitko me od vas ne pita: ‘Kamo ideš?’
Naprotiv, žalošću se ispunilo vaše srce
što vam ovo kazah.
No kažem vam istinu:
bolje je za vas da ja odem;
jer ako ne odem,
Branitelj neće doći k vama;
ako pak odem,
poslat ću ga k vama.
A kad on dođe,
pokazat će svijetu
što je grijeh,
što li pravednost,
a što osuda:
grijeh je
što ne vjeruju u mene;
pravednost —
što odlazim k Ocu
i više me ne vidite;
a osuda —
što je knez ovoga svijeta osuđen.« (Ivan 16, 5-11)

Evanđelje dana – komentar

Izgleda da stih 5 izražava razočaranje što učenici nisu pokazali veće zanimanje za ono što će se dogoditi Gospodinu. Premda su uopćeno pitali kamo ide, čini se da ih to nije previše zanimalo. Više ih je brinula vlastita, negoli njegova budućnost. Njemu predstoje križ i grob, a pred njima je proganjanje u službi za Krista. Bili su ispunjeni žalošću zbog vlastitih nevolja, ne zbog njegovih.

No, ipak ih neće ostaviti bez pomoći i utjehe. Krist će poslati Duha Svetoga da im bude Tješitelj. On će im dati snagu i odvažnost, učit će ih i učiniti da im Krist bude stvarniji nego ikada prije. Tješitelj neće doći sve dok se Gospodin ne vrati u Nebo i bude proslavljen.

Duh Sveti ukorit će svijet u pogledu grijeha, pravednosti i osude. On o tome osvješćuje svakog grešnika. Duh Sveti osuđuje svijet samim tim što je ovdje. Ne bi on trebao biti ovdje, nego Gospodin Isus koji bi trebao vladati svijetom. Ali njega je svijet odbacio i zato se vratio u Nebo.

Duh Sveti osuđuje svijet za grijeh što ne vjeruje u Krista. On je bio dostojan te vjere. Spasitelj je tvrdio da je pravedan, a ljudi su rekli da ima zloduha. Bog je rekao zadnju riječ. Rekao je: “Moj Sin je pravedan i to ću dokazati podižući ga iz mrtvih i uzimajući ga natrag u Nebo.” Duh Sveti svjedoči da je Krist pravedan, a da je svijet bio u krivu.

Prisutnost Duha Svetoga također uvjerava svijet glede osude. To što je on ovdje znači da je đavao već osuđen i da će svi koji odbacuju Spasitelja imati udjela u njegovoj strašnoj osudi u dan koji je zasad budućnost. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, zahvalni smo što si nas prihvatio kao svoje kćeri i sinove po vjeri u Isusa Krista. Hvala što nam Tvoj Duh otkriva istinu, daje smjer našem životu i oblikuje nas da budemo što sličniji Kristu. Amen!