Dajte milostinju i gle – sve je čisto!

Evanđelje dana za utorak, 17. listopada 2023. godine: Dajte milostinju i gle – sve je čisto! (Luka 11, 37-41)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok je Isus govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. A Gospodin mu reče: »Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše i zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle — sve vam je čisto.« (Luka 11, 37-41)

Evanđelje dana – komentar

Jedan farizej, nakon što je čuo Isusa kako propovijeda, pozvao ga je na objed, bez sumnje, jer je želio čuti više od ovog izvanrednog čovjeka koji je govorio Božju Riječ kao nitko drugi prije. Nije bilo neobično da rabin poučava tijekom večere. No, Isus je, na početku učinio nešto što je uvrijedilo njegovog domaćina. Nije obavio obredno pranje ruku prije početka objeda.

Je li Isus zaboravio? Naravno da nije, nego je to učinio kako bi otkrio nešto svom domaćinu. Prekorio ga je zbog nečistog srca. Što je Bogu važnije – čiste ruke ili čist um i srce? Isus je shvatio koliko su ovi farizeji pohlepni i sebični pa je svome domaćinu prvo rekao da dade za milostinju od onoga što ima iznutra. Bude li mogao proći osnovni ispit ljubavi prema drugima, tada će mu sve biti čisto.

Kada besplatno i velikodušno dajemo onima kojima je potrebno, pokazujemo ljubav, suosjećanje, ljubaznost i milosrđe. A ako je srce puno Božje ljubavi i samilosti, onda nema mjesta za zavist, pohlepu, gorčinu i slično. Dopuštate li Božjoj ljubavi da preobražava vaše srce i um?

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, oprosti što nedovoljno ljubim Tebe i svoje bližnje. Često puta gledam samo svoju korist i da moj život bude ispunjen blagoslovima. Oprosti što stalno nešto tražim za sebe, a često mi je teško učiniti ili dati nešto za Tebe i bližnje. Neka me Tvoj Duh opominje da se moram mijenjati u skladu s Tvojom Riječi. Amen!

NAJNOVIJE!