U dan kad se Sin Čovječji objavi

Evanđelje dana za petak, 17. studenoga 2023. godine: U dan kad se Sin Čovječji objavi. (Luka 17, 26-37)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što bijaše u dane Noine, tako će biti i u dane Sina Čovječjega: jeli su, pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju. I dođe potop i sve uništi. Slično kao što bijaše u dane Lotove: jeli su, pili, kupovali, prodavali, sadili, gradili. A onog dana kad Lot iziđe iz Sodome zapljušti s neba oganj i sumpor i sve uništi. Tako će isto biti u dan kad se Sin Čovječji objavi.«
»U onaj dan tko bude na krovu, a stvari mu u kući, neka ne siđe da ih uzme. I tko bude u polju, neka se ne okreće natrag. Sjetite se žene Lotove! Tko god bude nastojao život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko ga izgubi, živa će ga sačuvati.«
»Kažem vam, one će noći biti dvojica u jednoj postelji: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti zajedno: jedna će se uzeti, druga ostaviti.« Upitaše ga na to: »Gdje to, Gospodine?« A on im reče: »Gdje bude trupla, ondje će se okupljati i orlovi.« (Luka 17, 26-37)

Evanđelje dana – komentar

Povratak Gospodnji je izvjestan, ali vrijeme je nepoznato. Gospodnji sud dolazi brzo i često neočekivano. Isus upozorava svoje slušatelje da ne budu zatečeni kad taj dan dođe. Sigurno će doći u Božje vrijeme!

Što Isus misli kad kaže da će jedan biti uzet, a drugi ostavljen? Intimnost s pobožnom osobom ne jamči da će netko ući u nebo na dan suda. Neki mogu pokušati prenijeti osobnu odgovornost na nekog drugog, poput supružnika, rođaka ili prijatelja. Bog sudi svakoj osobi pojedinačno prema tome kako je živjela svoj život i kako je odgovorila na njegovu milost. Nitko ne može vršiti svoju dužnost preko punomoćnika ili udruge. Dobra vijest je da Bog daje milost, sigurnost i utočište onima koji ga traže s vjerom i skrušeno. Daje nam milost da ga osobno upoznamo i prihvatimo njegovo gospodstvo nad svojim životima. I daje nam snagu Duha Svetoga da svaki dan živimo za njegovo kraljevstvo, i spremnost da ga primimo kad se vrati.

Božji je sud radosna vijest za one koji su spremni susresti ga. Njihova je nagrada sam Bog, izvor svake istine, ljepote, dobrote, ljubavi i vječnog života. Ljudi u Noino vrijeme ignorirali su Gospodinovo upozorenje o sudu. Promašili su brod, doslovno! Čijim brodom ideš – svjetovnim brodom do uspjeha i sreće ili Božjim brodom do neba i blaženstva s njim? Oni čija je nada čvrsto usidrena na nebu neće biti razočarani kada dođe Božji sud.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Spasitelju Isuse Kriste, ti si moja nada i spasenje. Pomozi mi da nikada ne izgubim iz vida nebeski cilj i daj mi novu radost i žar da živim svaki dan za tvoje kraljevstvo. Neki još mnogi čuju od mene da postoji nada – vječni život s Tobom. Upotrijebi mi kao svoju produženu ruku za slavu Tvoga imena. Amen!

NAJNOVIJE!